Főoldal » Holnap indul a VOLT Fesztivál

Holnap indul a VOLT Fesztivál

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VOLT Fesztivált idén huszadik alkalommal rendezik meg. Holnap kezdődik. Érdekes fejlemények előzték meg az idei VOLT Fesztivált.

2012. június 21-én csütörtökön még arról cikkeztek, hogy a VOLT Fesztivál nem kapja meg idén a környezetvédelmi engedélyt. A hír sokakat meglepett. Az oka az volt, hogy a rendezvény megtartása nem egyeztethető össze a terület védetté nyilvánításának céljával és indokával.

Az engedélyre a VOLT-nak mindenképp szüksége van, mert a helyszín a soproni Lövér kemping, amely a Soproni Tájvédelmi Körzethez tartozik, illetve Natura 2000 védelem alatt áll. Az elutasító határozatot előző kedden hozták, egyebek mellett azzal indokolták, hogy a vendégeknek kialakított kemping területén védett állatfajok is élnek, amelyeket zavarna a zaj és a tömeg, ráadásul “lehetnek olyan madárfajok, amelyeknek pótköltése zajlik”.

A tíz éve ugyanott megtartott rendezvényt követő helyreállítás pedig csak akkor lehet eredményes, ha utána a területet “több éven át nem veszik igénybe” – áll a határozatban.

Természetesen a szervezők nem estek kétségbe és optimistán úgy nyilatkoztak, hogy mindenképp igyekeznek megoldást találni a dologra. Nem sokkal később Lobenwein Norbert fesztiváligazgató jelezte: egyeztetést kezdeményeztek a regionális zöldhatóság vezetőivel a környezetvédelmi felügyelőség engedély ügyében.

„Mindenkit szeretnénk megnyugtatni, hogy az ünnepi, 20. VOLT Fesztivál június 26-án 14 órakor megnyitja kapuit Sopronban a szokott helyen. Öt nap alatt számos világsztárt és közel százezer vendéget várunk Sopronba.

A hivatal munkatársai kedden tartottak terepszemlét a helyszínen, majd másnap elsőként újságíróktól értesültünk arról, hogy az engedélykérelmünk elutasításra került. Meglepődtünk ezen, hiszen a VOLT Fesztivál területének tervezett használata, a színpadok elrendezése a tavalyival azonos, márpedig tavaly az engedélyt megkaptuk, a szabályokat betartva jártunk el” – mondta a fesztiváligazgató.

Meglepő sorsfordulat következett rá egy napra, mert 2012. június 22-én, pénteken, már arról szóltak a hírek, hogy meg is kapta a környezetvédelmi engedélyt a VOLT Fesztivál. A zöldhatóság szigorú feltételekkel mégis engedélyezte az idei rendezvényt, azzal a feltétellel, hogy a Natura 2000 területek teljes körű védelme érdekében jövőre ezen a területen VOLT Fesztivál nem rendezhető meg. Emellett idén pedig csak papírpoharat adhatnak a látogatóknak, a kijelölt helyeken kívül nem szabad tüzet gyújtani, a terület védett voltát pedig ki kell táblázni.

Tehát a probléma bizonyos feltételek betartásával megoldódott és holnap kezdetét veheti az idei VOLT Fesztivál.

Itt arról olvashatsz, miket kell betartanod, ha részt szeretnél venni a rendezvényen.

Vezérkép forrása

Mindenképp érdekes, hogy egy nap különbséggel ekkora sorsfordulat történt. Vajon mi állhat a háttérben? Neked mi a véleményed?

[token node title-raw] 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.