Főoldal » Homoktövis tanösvény Újpesten

Homoktövis tanösvény Újpesten

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) budapesti csoportja a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának segítségével Budapest egyik legjelentősebb helyi védettségű területén, a Megyeri-híd pesti hídfőjének közelében alakította ki az 500 méteres tanösvényt,amelyet 2011 nyarán adtak át.

Az élőhely magyarországi viszonylatban egyedülállónak számít,
az értékes homokgyepek összesen huszonkét védett növényfajnak adnak otthont, amelyből a  homoktövis cserje vadon csak ezen az egy helyen él Magyarországon.
Budapest és környéki tanösvények sorában a sas-hegyi és a tétényi-fennsíkbeli után harmadikként hozták létre. Azóta a Naplás-tónál,valamint a Merzse-mocsárnál is létesítettek!

Az Újpesti homoktövis élőhelyét 1974-ben nyilvánították védetté 5,7 hektáron. 1999-ben 24 hektárosra kibővített területen található Budapest egyik legjelentősebb természeti értéke, a pesti puszták utolsó természetes maradványa, amely a mai Városligettől egészen a Merzse-mocsárig terjedt.
Az 1990-ig itt végzett katonai tevékenységek miatt rendkívül nagymértékű volt a terület zavartsága,ugyanakkor az ebből adódó zártság egyben lehetővé is tette az élőhely hosszú távú fennmaradását. A közvetlen zavarás napjainkra minimálisra csökkent a gyepek területén.A területen nemcsak a megmaradt homoki élőhelyek jelenléte fontos, hanem a hozzájuk kötődő számos védett, illetve fokozottan védett növény és állatfaj is.
Tájidegen fajok ütötték fel a fejüket sok helyen, ezért az MME 2006 óta élőhely kezelési munkát végez a négy részből álló területen. A középső, legnagyobb részen alakították ki a tanösvényt, amelynek mentén öt nagy tábla ismerteti fotók és szöveg segítségével a terület változatos flóráját és faunáját. Idegenvezetés nélkül is mindent megtudhatunk a területről.

Látogatottsága nem túl nagy, mivel gyorsforgalmi utak között fekszik, valamint az úton haladók számára nem jelzi semmi,-egy eldugott természetvédelmi terület táblán kívül-,hogy ritka természeti értékeket bemutató tanösvény rejlik a fáktól övezett terület belsejében.

Az öt darabból álló kis tanösvény része a majdani nagy tanösvénynek. Alacsony pallós rendszer épül majd a táblák között, és ha kész lesz, az egész területet végig lehet járni.

1Elindulva a tanösvény mentén,az első állomásnál a homokhoz kötődő növénytársulásokról olvashatunk.Továbbhaladva a következő állomáshoz,amely a homoktövis(Hipopphae rhamnoides) részletes bemutatásával foglalkozik,megpillantjuk magát a cserjést.A 3.állomáson a védett terület kerül bemutatásra, majd a 4.tábla az eddigi élőhelykezelésekről és annak szükségességéről tájékoztatja a látogatót.Az utolsó táblánál a terület állatvilágával ismerkedhetünk meg.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozó faj. Sarjtelepes, sűrű bozótokat alkotó, ágas-bogas, tövises cserje, vagy esetenként 11 m-re is megnövő kis fa. Levelei 4–6 cm hosszúak, ezüstösen vagy rozsdabarnán pikkelyesek, később csaknem teljesen pikkely nélkülivé válnak. Virágai aprók, zöldesek, vörösbarnán pikkelyesek, egyivarúak. A termős virágok fürtökben állnak, míg a külön bokrokon fejlődő porzós virágok rövid füzérekben. A termések vöröslő narancssárgák, 6–8 mm hosszúak, savanykásak.

A homok nagyon rossz víztartó képességű, humusztartalma nagyon alacsony, 1 % alatti. A növényi tápanyagkészlete ugyancsak csekély.A terület taposásra igen érzékeny, ezért különösen fontos, hogy a kijárt ösvényt ne hagyjuk el a bejárásakor.

A terület nagy része nyílt homokpusztagyep, amelyen nagy egyedszámban található a Festuca( Csenkesz) fajok pl:Festuca vaginata, illetve Festuca pseudovaginata is. A Tarka sáfrány( Crocus reticulatus) lilás virágai már elnyíltak, azonban a Homoki árvalányhaj(Stipa borysthenica) szélborzolta egyedeiben gyönyörködhetünk.

[token node title-raw]

A csikófarknak( Ephedra distachya), amely fokozottan védett nyitvatermő növény, egyik legnagyobb hazai állománya található a homoktövis cserjék szomszédságában(galéria3.képe). A Báránypirosító( Alkanna tinctoria) földön elterülő hajtásain, a murvalevelek hónaljában éppen ebben az időszakban virítanak kékes virágai(galéria1.kép). A védett Homoki fátyolvirág(galéria2.kép) júniustól, míg a Homoki kikerics,-amely Natura2000-es jelölőfaj-, augusztus végétől virágzik a területen.

Állatvilága is igen változatos. Megtalálható itt az őz, a róka, a borz, az egerészölyv, különböző pinty- és fecskefélék, számos hüllő-, pók- és lepkefaj, a Duna közelsége miatt pedig a vízisikló.

Látogassuk meg Fővárosunk, eme pici ékszerdobozát, amely nem hivalkodva, hanem szépen csendben várja, hogy a körülötte zajongó,nyüzsgő városból idelátogatók kicsit maguk is elcsendesedve észrevegyék kincseit!

Forrás:

Vezérkép és szövegközi képek saját fotók !
http://www.ujpest.hu/hir/1581/Uj_tanosvenyt_adtak_at_a_homoktovis_ujpesti_elohelyen/

http://utazas.keresni.hu/homoktovis-tanosveny-ujpest

http://hu.wikipedia.org/wiki/Homokt%C3%B6vis

Galéria forrás:

wikipedia.hu

koroser.hu

gyogynovenyek.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.