Főoldal » Hőségriadó

Hőségriadó

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hosszú idő után akadt ismét egy lélegzetvételnyi időm. hogy írni tudjak. Elsőként elnézést kérek az ez idő alatt érkezett kommentek szerzőitől; a válasz elmaradásának elsősorban technikai technikai okai vannak. (Az értesítő levél megjött arról, hogy írtatok, csak éppen magát a kommentet nem engedte elolvasni a rendszer, még az András által javasolt és korábban jól bevált trükkel sem. Remélem, hamarosan meg tudom oldani ezt valahogy.)

Mindenesetreaz utóbbi időben elég sok téma összegyűlt, köszönhetően az egyetemnek, a Zöld Körnek és egy épületenergetikai cégnél folyamatban lévő szakmai gyakorlatomnak. Csak győzzem megírni.

A mai posztban elsőként arra adok néhány tippet, hogy miként lehet környezetbarátabbá, olcsóbbá tenni a lakás hűtését, addig is, amíg nem sikerül megoldani az ingatlan korszerűsítését.

A nyári túlmelegedés elleni védekezésben szintén van jó néhány egyszerű és olcsó megoldás, ami szükségtelenné teszi a drága, sok energiát fogyasztó klímaberendezések használatát. Elsőnek a redőny nappali leegengedését, sötétítő függöny behúzását lehet említeni,  hiszen ha nem süt be a nap, kevésbé melegszik fel a lakás. Kertes háznál hasonló elven érdemes az ablak elé lombos fát ültetni, ami télen beengedi a napfényt, nyáron pedig kint tartja.

Az épületek jellemzője, hogy a külső oldalt érő napsugárzás hője csak lassan hatol át a flalkon, így a lakásban érzett hőingás és a kinti hőingás között a fal típusától függően pár órás késés figyelhető meg (magyarul: a lakásban nem a nap közepén van a legmelegebb, hanem késődélután vagy estefelé). Éppen ezért, sokat számít a lakás éjszakai szellőztetése, hogy a hajnali hűvösebb időben kiengedjük a lakásban felgyülemlett hőt. Modern ablakokhoz már kapható automata berendezés is, ami ezt elvégzi helyettünk, sőt még az időjárásra is képes figyelni, hogy vihar esetén csukva maradjon.

Érdekes kérdés a fagylalt és a jégkrém környezeti hatásainak összevetése is.  A jégkrémek előállítása, majd fagyasztókamionokban történő szállítása, és fagyasztóládában tárolása rendkívül sok energiát fogyaszt, így a helyben készített fagylalt sokkal jobb választásnak tűnik és a helyi ipart is támogatja. De ha igazán biztosra akarunk menni, megtehetjük azt is, hogy piacon vett, kistermelői joghurtot vagy gyümölcsszörpöt fagyasztunk le házilag és azt nyalogatjuk.

A strand megválasztásakor is gondoljunk az utazás energiafogyasztására és a helyi gazdaság támogatására. Felesleges leautókázni hétvégenkélnt a tengerpartra, miközben a Velencei-tavon vagy a Balatonon sokkal könnyebben felfrissülhetünk.

A napokban érezhető hatalmas hőség alapján pedig érdemes belegondolni: ha nem tezsünk a klímaváltozás ellen, minden nyári nap ilyen lesz. Biztos, hogy ezt akarjuk?

(Vezérkép forrása: http://www.dunatv.hu/itthon/hosegben_is_ingyenes_a_viz.html)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.