Főoldal » Hulladékgazdálkodás vidéken

Hulladékgazdálkodás vidéken

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A vidéki -falusi- élet igazán sokszínű, minden évszakban más. Szinte együtt élhetsz a természettel. Ezt olvasva azt gondolnánk, hogy a keletkező kommunális hulladék mennyisége elenyésző. Ez sajnos nem így van.

Hiába a sok zöld terület, ma már inkább csodaszép pázsitok virulnak, saját termesztésű zöldségek-gyümölcsök helyett, a komposztálható és zöld hulladék megy a kukába vagy elégetik. A mi településünkön például a keletkező zöld hulladék egy része komposztálásra kerül, és sok helyen tartanak még állatokat, velük fel lehet etetni azokat a háztartási hulladékokat, melyeket komposztálni is lehetne (tyúkokkal- tojáshéjat, krumplihéjat; sertésekkel, háziállatokkal szinte mindenféle ételmaradékot)

A nem komposztálható szilárd kommunális hulladékok gyűjtésére itt is elérhetőek a szelektív gyűjtőszigetek. Községüknben kettő is van. Tapasztalatom szerint a legkedveltebb frakció a műanyag. Elszomorító, hogy az üveg, a papír és a fém hulladékok esetében a hasznosítás már nem ilyen egyértelmű a lakosok számára. A papír hulladékot előszeretettel használják begyújtósnak vegyes tüzelésű kazánokba, kandallókba. Az üveg és fém hulladék pedig egyszerűen a kukába kerül, onnan pedig a lerakóra:( Az hulladékok elszállítása házhoz menő rendszerben történik, heti egy alkalommal. Önálló hulladékgazdálkodás megvalósítására egyenlőre nincsenek tervei az Önkormányzatnak. 

A települési folyékony hulladék helyzete a legelszomorítóbb. Mint az országban számos településen, nálunk sincs kiépítve csatornahálózat. Minden lakáshoz önálló emésztőgödör tartozik, ahonnan a nyers, tisztítatlan szennyvíz a talajon keresztül a talajvízbe kerül. Majd következik a körforgás az öntözővíz – zöldségek, gyümölcsök és ember között. Kicsit azért elgondolkodtató ez a helyzet…

Településünk lakosai nagyobb százalékban nyugdíjasok, de sok család és fiatal is él itt. Van saját bölcsődénk, óvodánk, iskolánk, orvosi rendelőnk, védőnői szolgálat, fogorvos, gyógyszertár, benzinkút, több üzlet és múzeum, termálfürdő is. Maga a település igazi gyöngyszem a környéken. Az emberek sok mindenre nyitottak, ugyanakkor eléggé zárkózottak is. Az infrastruktúra egy kis községhez képest több területen igazán fejlett. 

Lehet pont ez tereli el az emberek figyelmét a környezetvédelem kérdéséről? Emiatt jó nekik minden úgy, ahogy jelenleg van? Hiszen mindenük megvan, amire szerintük szükségük van. De vajon ebben a nagyon kényelmes életben gondolnak arra, hogy a környezetnek mire van, esetleg lenne szüksége?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.