Főoldal » Hulladékgyűjtő nap – szeptember 23

Hulladékgyűjtő nap – szeptember 23

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szeptember 23. a hulladékgyűjtő nap. A hulladékokat persze nem csak ezen az egy napon kell gyűjteni. A többi napon sem szabad eldobálni. De ez a nap felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos a hulladékok gyűjtése, lehetőleg szelektíven.

Szelektív gyűjtősziget Veszprémben

Szelektív gyűjtősziget Veszprémben

A hulladékokra, mint minden más problémára is igaz, hogy legjobb megelőzni. Természetesen nem minden hulladék keletkezése előzhető meg. De nagy részét megelőzhetjük, ha pl. minél kevésbé becsomagolt termékeket vásárolunk, vagy csak a legszükségesebb termékeket vesszük meg.

Ha már keletkezett hulladék, akkor legalább használjuk valamire! Az újrahasználat egyszerű, kényelmes és környezetbarát módja a hulladékok kezelésének, amire bárki képes lehet. Ezért jó mindenből utántöltőset venni, amiből lehet, vagy a befőttes, lekváros, szörpös üvegeket elmosni és újra befőttet, lekvárt, szörpöt tölteni bele. De sok már dolog is újra felhasználható. Az eldobható termékeket lehetőleg kerüljük!

A következő lehetőség az újrahasznosítás, amikor az eredetitől eltérő célra használjuk a tárgyakat, pl. így készülhet műanyag flakonból madáretető, stb. De a szelektív gyűjtőbe dobott hulladékot is újrahasznosítják, ipari körülmények között. Ezért fontos, hogy mindent a megfelelő szelektív gyűjtőedénybe dobjunk, és ne kerüljön bele olyan hulladék, ami nem oda való!

A nem újrahasznosítható, de éghető hulladékokból érdemes legalább az energiát kinyerni, energetikailag hasznosítani a hulladékokat. A hulladékégetők tehát hasznosak, mert a hulladékokból energiát termelnek. De nem minden hulladék esetében az égetés a megoldás, nézzük meg előbb az előző három módszert, és csak akkor kerüljön égetőbe (és lehetőleg nem házi elégetésre) a hulladék, amikor az első három lehetőség valamiért nem működik!

És még mindig vannak olyan hulladékok, amelyek még égetéssel sem hasznosíthatók… Ezek a hulladékok kerülnek a lerakóba, biztonságos lerakásra. (Az erdő szélére letett hűtőszekrény, mosógép, autógumi nem tekinthető biztonságosan lerakott hulladéknak. Az ilyen módon lerakott hulladék súlyosan környezetszennyező!) De a lerakás csak a végső megoldás, azoknak a hulladékoknak az ártalmatlanítására, amelyek máshogyan nem hasznosíthatók.

Ezeket a módszereket piramis formában szokás ábrázolni. De talán még jobb, ha 1-5. helyezettként ábrázoljuk őket.

Hulladékkezelési módok a legjobbtól a legrosszabbig

A hulladékgazdálkodási piramis tehát arra jó, hogy ne a hulladékokból tornyosuljon piramis. És éppen erre hívja fel a figyelmet a szeptember 23-ai hulladékgyűjtő nap. Gyűjtsük a hulladékokat, lehetőleg szelektíven, és ne dobáljuk el az utcán, ne vigyük ki az erdőbe, hanem kövessük a szabályokat és bízzuk a szakemberekre a hulladékkezelést, hogy a hulladék környezetszennyezésből értékes alapanyaggá váljon!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.