Főoldal » Hurrá! Bezárják a Vidámparkot!

Hurrá! Bezárják a Vidámparkot!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez azért jó hír, mert beindult a katasztrófa turizmus. Mindenki el akarja vinni a gyerekét, unokáját a Vidámparkba, hogy neki is legyen része a szülők, nagyszülők élményeiben. Június közepén egy szombati és egy hétfői napon legalábbis annyian voltak ott, mint a régi szép időkben. ( 1960-70-ben volt a fénykora) Na de mit kerestem ott én, aki azzal hoztam a legnagyobb áldozatot a gyerekeimért, hogy felültem velük a forgó, zúgó, emberre frászt hozó szerkezetekre? Megnéztem a Vidámparkot zöld szemmel. A Budapesti Városvédő Egyesület Fotós csoportja és a Vidámpark jóvoltából. Köszönet érte.
Felszabadultan bolyongtam, fényképeztem, üldögéltem, és olyan retró fagyit kaptam a hullámvasút melletti fagyizóban egy diáklánytól, hogy mind a tíz ujjamat megnyaltam utána. Hosszú idő óta először ettem nagyon finom, ehető tölcsért![token node title-raw]

A látogatók a vidámparki élményekért jöttek, egyik eszközről a másikra sietve, újabb kalandokat keresve. Számomra pedig kiderült, hogy ha ezeket a zajos szerkezeteket kizárom, a város egyik legszebb parkjában vagyok. Százados platánok[token node title-raw], fiatal, alig felcseperedett juharfák sora ( 50 DB!!!!)[token node title-raw]

bódító illatfelhőbe burkolózott pici hársfák

[token node title-raw], tuják és fenyők
[token node title-raw],
virágzó egynyáriak és levendulák. [token node title-raw]

Ha nem tudnám, hogy a Városliget beépítésének keretében megszűnik, bezárják és ha nem is sóval hintik be a területét, de szállodát, fürdőt, zenepalotát…mit tudom én miket építenek a helyére, nem is hinném el, hogy valakinek az asztalán, már készülnek a tervek, hogy mi legyen a helyén.
Én pedig haladok sétányról sétányra, fasorról sziklakertre és mindenütt az motoszkál a fejemben: Ugye ez itt marad? [token node title-raw]
Ugye ezt nem lesz szíve valakinek kivágni? Jaj! Ugye inkább átültetik?[token node title-raw]

Ugye ehelyett nem egy ….épül?
Mert ez a terület igazán a Liget része. A fák árnyékában hűsölnek a megfáradt dodzsemezők, hullámvasutazók, a mese csónakázásban elringatott kisbabák, a kimerült nagyszülők.
Hogyan lehetne megmenteni? Hogyan lehetne úgy tovább használni, hogy az értékei megmaradjanak? Én megőriznék itt néhány Műemlék számba menő épületet, játékot, amelyek skanzen szerűen bemutatnák a múltat, kikapcsolódást nyújtanának a turistáknak, városnézőknek, a Széchenyi fürdőben elpilledt reumásoknak. Ahogyan a mesecsónak bebújik a barlangba, ahogyan az óriáskerék a város fölé emeli az utast, az élmény volt és lesz mindig, akkor is, amikor a technikai csodák előbb magukra vonják a figyelmet, a zajos szórakozás vonzóbb (és biztosan több pénzt hoz). Az Europa Nostra díjas körhinta addig a néhány percig elhiteti a kisfiúkkal, kislányokkal, hogy igazi hintóban utaznak, igazi lovon ülnek. Királyfiak és királylányok, kis hercegek és hercegnők. Mesevilág. Kell ez a gyerekeknek. Ez is kell a gyerekeknek. [token node title-raw]
Az Erzsébet térről elvinném az óriáskereket, de ezt, itt hagynám. A magasból belátni teljes Budapestet, mintha repülőről néznénk.
Közparkjaink útjai sok helyen kátyúsak, gondozatlanok. Itt a térburkoló kövek és földutak, virágágyások gondozottak, dekoratívak.
Kikívánkozik belőlem: Nincs ennél elhanyagoltabb terület, amire építeni lehet? Amit fel kell dobni? Amit vonzóvá lehet tenni? Ez vonzó! Hatalmas sorban állnak a bejáratnál. Újat lehet építeni máshol. Modern, a XXI. század követelményeinek(?) megfelelőt. De az nem az Angolpark lesz, nem a Vurstli, nem a Vidámpark.[token node title-raw]
Lassan körbeértem. Az Állatkert számára lekerített részen lovak keringenek az új karámjukban. Sehol egy fa. Van viszont modern, frissen ácsolt árnyékot adó és esővédő fedett etető. Hova lettek a fák? Biztosan elsétáltak. Itt és most úgy érzem, elviselhetetlen számomra a kivágott fa látványa. Ha ezeket kivágják, megszűnik az életem egy darabja.

Persze tudom én, hogy az Állatkert is kinőtte már a helyét. Ráfért a bővítés.

Aki csak kívülről látja a Vidámparkot, akár a felüljáróról, akár az Állatkerti útról, jogosan mondja, hogy ideje eltüntetni innen. Gyomfák, gaztenger, autóparkolónak álcázott szemétdomb…..de erről nem a Vidámpark tehet. És főleg nem azok az ott dolgozók, akinek a megélhetése, az életmódja, a munkahelye szűnik meg. A gazdátlan környezet elriaszt sok embert. Pedig aki bejön, az feltöltheti az akkumulátorát.

Ide is illik a régi vicc: Megfürdessük vagy csináljunk helyette másikat.
Milyen könnyű egy tollvonással dönteni annak, akinek nem ez a lakókörnyezete? Akinek nem itt van a munkahelye, akinek ez a terület is csak egy pauszpapír a rajzasztalon.  

A Cirkusz épületén is munkások lógnak. Átépítik? Felújítják? Vagy csak nyári karbantartás? Nem lehet tudni.

Aki még látni akarja a régi Városliget eme szegletét, siessen. Októberben végleg bezárt.

„Tavaly is ezt mondták, mégis itt van!” nyugtatgatja egy nagymama az unokáját.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.