Főoldal » Hűtőközegek

Hűtőközegek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hűtőszekrények, fagyasztók, klímaberendezések, szerencséseknél a hőszivattyú a mindennapok részévé vált az elmúlt évtizedek során. Ennek azonban az áramfogyasztáson kívül más hátrányai is vannak a környezetre nézve, elsősorban magának a hűtőberendezésben keringő hűtőközegnek.

Erre a célra mindenképpen olyan anyagot kell felhasználni, ami illékony, tehát könnyen ad le vagy vesz fel hőt és vált halmazállapotot. Korábban az olcsón és egyszerűen előállítható freonokat (klórozott-flourozott szénhidrogéneket) használták erre a célra. Miután kiderült, hogy a mindaddig veszélytelennek hitt freonok súlyosan károsítják az ózonréteget, a legtöbb országban betiltották az alkalmazásukat. Ma sok féle mesterséges vegyülettel találkozhatunk a különböző gyárakból kikerülő gépekben, amelyeket különböző kódszámokkal jelölnek. Az ózonpajzsra nem veszélyesek, cserébe a rendkívül erős “üvegház-hatású” anyagok: felmelegedést okozó hatásuk típustól függően 100-szorosa, 1000-szerese a széndioxidénak. Túlnyomó részük emellett mérgező is.

A hatóságok számos országban, így Magyarországon is próbálják elejét venni annak, hogy az ilyen anyagok a hűtőgépek, klímák hulladékká válásakor a könyezetbe kerüljenek. Gondosan követik a hűtőközeg útját a legyártástól az újrahasználatig,  szakszerű ártalmatlanításig – legalábbis komolyan törekszik erre. A hűtőközeget tartalmazó gépet vissza kell vennie a gyártónak, és le kell fejteni a közeget belőle. Az ilyen gépek szervízelését, a közeg cseréjét is csak akkreditált cég és szerelő végezheti el. Sajnos nem igazán van benne a köztudatban, de törvény írja elő az ipari méretű (3 kg-nál több hűtőközeg-töltetű) gépek megvételét követő regisztrációt a hatóság által erre kijelölt non-profit szervezetnél. A bejelentésnek ugyan van némi díja a mennyiségtől függően, azonban elmaradása esetén a bírság ennek a többszöröse.

Rendkívül fontos, hogy kílmavédelmi és egészségügyi okok miatt is komolyan vegyük a vonatkozó szabályokat, itt nem egy szokásos hatósági pénzbehajtásról, hanem valóban közérdekről van szó!

(Vezérkép forrása: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/szolgaltatastechnika/ch06s03.html)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.