Főoldal » Időzítő kapcsoló elosztóval – A spórolás és a kényelem harmóniája!

Időzítő kapcsoló elosztóval – A spórolás és a kényelem harmóniája!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Háztartásunkban gyakran használunk különböző teljesítményű villamos berendezéseket. Legyenek ezek háztartási gépek, mint pl. egy mosógép, vagy televízió. Bizonyos készülékeken – mint például az LCD kijelzők, LED lámpák – rejtett fogyasztók vannak, amik készenléti állapotban tartják ezeket a berendezéseket. Bár teljesítményük kicsi, de összesen együtt és ráadásul a nap 24 órájában működve bizony nagyon sokat nyomnak a latba a villanyszámlát illetően. Viszont senki sem igazán szeretné a kényelmét feláldozni arra, hogy naponta álmosan fel kelljen és kihuzigálja a vezetékeket a konnektorokból. Jó megoldás erre az időzítő kapcsoló.

A vezérkép bal oldalán egy általam is használt mechanikus időzítő kapcsoló látható. Noha, azon is van egy LED lámpa, valamint a mechanikus órát is villamos energia forgatja. Az időzítőben beállított kikapcsolt időszakban az előbb említett LED lámpa kialszik.

A vezérkép jobb oldalán azok a berendezések vannak, amik erre az időzítőbe vannak csatlakoztatva. A villamos energia még meg se érkezett a fő fogyasztóba (számítógép), ebből az energiából a nagy elosztón szemmel láthatóan máris kiharapott 2 LED lámpa egy kis szeletet. A számítógépen kívül, és belül is még további 3 LED lámpa ég. Egyik a PENDRIVE-on, a másik a bekapcsolt állapotot jelző zöld LED lámpa a kapcsológomb mellett, a harmadik pedig a memóriakártya-olvasón. És a képen nem is szerepel a modem, amely szintén ebbe a nagy elosztóba van csatlakoztatva, amely a számítógép kikapcsolt állapotában is működik.

Mivel a modem az egész lakásban a televízió, az internet, és a telefonvonal központi elosztója, ezért az időzítő kapcsoló jelenleg csak hajnali 1:00 órától reggel 7:30-ig van kikapcsolt állapotra beállítva, ami azt jelenti, hogy a nap 24 órájának több mint 1:4 részében minimális áramot fogyaszt a rendszer. Az olcsó, akár mindössze 1000 Ft-ért is kapható időzítő kapcsoló segítségével természetesen a családi szokások ismerete szerint ez a beállítás tetszőlegesen változtatható, ezért használta célszerű és saját igényeinkhez, életritmusunkhoz igazítható. Az időzítő kapcsolóba csatlakoztassunk elosztót, bele minél több készüléket, hogy azok egyszeri kiiktatásával minél több energiát spórolhassunk meg!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.