Főoldal » Így is lehet!

Így is lehet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Veszprémben, az Őrház utcában (már a külvárosban, de nem túl messze a belvárostól, a lakótelep és a családi házas övezet határán) volt egy nyomda. Évtizedekig működött, egy nem túl szép, szögletes, szocialista stílusú épületben. Aztán ahogy a cégekkel mostanában történni szokott, ez is megszűnt. Ott maradt az üres épület. És körülötte sok fa.

Egy ideig nem történt semmi, a nyomda épülete üresen állt. Aztán megvette valaki, és ahogy mostanában mindenhová, ide is lakópark épül majd. A lakópark neve is jellemző a mai korra, kicsit nagyképű és még nem is magyarul van, de idegen nyelven jól hangzik. Top Residence lakópark. (Nem tudom, miért divat mostanában idegen nyelvű neveket adni cégeknek, lakóparkoknak, termékeknek, és vannak jó példák, magyar nevű lakóparkok Veszprémben is, de talán ennek is lesz majd valami magyar beceneve, amit átlagember is ki tud mondani.)

Egyelőre csak bontják a nyomdát, hogy a helyére építsenek. De mi lesz körülötte a fákkal? Van egy jó hírem: megmaradnak! Tegnap elmentem oda, körbejártam az épületet (persze csak kerítésen kívülről), és nem láttam kivágott fát, vagy a helyén megmaradt tuskót. Nem láttam fejszés, láncfűrészes embereket sem. Sőt, a kerítésre kitett látványterven is minden fa a helyén van!

Sok mindenre jó példa ez az építkezés. Nem kell a város zöldterületét csökkenteni. Meglévő épület helyén áll majd az új. Nem rontja, hanem javítja a városképet. Egy szögletes, lepusztult épület helyett egy új, modernebb épül. A terület hasznosítása is megoldott: egy zajos nyomda helyett egy vidám, élő lakópark lesz. De a régi értékek is megőrződnek: nem szűnik meg a nyomda melletti kis sportpálya sem, amelynek a kidőlt kerítése látható a nyomda kerítésén belül az egyik képen (sőt, ha jól láttam, lesz mellette játszótér és más sportolási lehetőség is), és még a fák is megmaradnak. Építkezni így is lehet!

A nyomda a Munkácsy utcai lakótelepi házak felől:

Photo4367 Photo4368 Photo4370 Photo4372 Photo4374

A bontási törmelék (mobil telefonnal, a kerítés rácsain benyúlva fényképezve), ezt is elég rendezetten rakták le.

Photo4379

A nyomda kerítése és a bontáshoz használt gépek a Pipacs utca (családi házas övezet) felől

Photo4380 Photo4382 Photo4384

A nyomda Őrház utcai bejárata az épület régi és új nevével. (A következő fényképeket, a legutolsót kivéve, az Őrház utcából készítettem.) A kapu nyitva volt, akár be is fényképezhettem volna rajta, mert onnan lehet legjobban rálátni a bontásra (bemenni nem akartam, de a figyelmeztető tábla szerint nem is szabad), de mégsem fényképeztem be a kapun, mert két építőmunkás is ott állt, éppen egymással beszéltek.

Photo4386

A látványterv az Őrház utcai kerítésen. Látható, hogy ezen is fák vannak a kerítés mellett.

Photo4387

Ilyen állapotban van most a nyomda főépülete

Photo4389 Photo4391

Egy melléképület bontása (úgy látszik a tetővel kezdték)

Photo4394

A nyomda melletti magánház (Őrház utca 40.) kerítése mellett, a Haszkovó utcával párhuzamosan halad a Berkenye tanösvény egyik szakasza (a 4. és 5. állomás között). Ezt a szép tanösvényt, amely a lakótelep fáit és más növényeit mutatja be, a nyomda átalakítása szerencsére nem érinti.

Photo4402

A nyomda megszűnése és az épület lepusztulása miatt már szükség volt egy nagy felújításra vagy bontásra, és mivel a lakóparknak kellett a hely, érdemes volt zöldterületre építkezés helyett inkább a nyomda helyére építkezni. És úgy tűnik, még a fák is megmaradnak. Veszprém megint jó példát mutat. Így is lehet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.