Főoldal » Így szemetel az olimpia

Így szemetel az olimpia

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Lassan a 2012-es londoni olimpiai játékok felénél tartunk, a helyszínen a kétmilliomodik látogatón is túl vannak a szervezők.

Ez ám a tömeg! Mivel nem fotoszintetizálnak az emberek, az ekkora ember rengeteg óhatatlanul nagy, hatalmas kupac szemetet halmoz fel, amely tonnákban mérhető, s elképesztő készenlétben kell lenni a munkásoknak és vezetőiknek egyaránt, hogy ne ússzanak a vendégek a szeméttengerben.

Úgy tűnik, ez nem lehetetlen, de azért kerül némi erőfeszítésbe. A szervezők ugyanis a játékok megkezdése előtt hirdették meg azt a legzöldebb rendezvénynek, ahol zéró szemetet termelnek, mind az építésből származó, mind pedig a résztvevők és a vendégek által felhalmozott hulladék szempontjából.

Mivel a rendezvény alatt a látogatók számát várhatólag 4 millióra becsülték – ami egész pontos becslésnek tűnik -, számtalan vendéglátó ipari egység standolt ki, hogy kiszolgálja az embereket. Az étel, ital, esetleg emléktárgyak, ajándékok csomagolása viszont nagy kupacokban állna, ha nem lennének azok az intézkedések, amelyekkel valóban a legzöldebb rendezvény képzeletbeli aranyérmét vehetik majd át a londoni olimpia szervezői.

A zéró hulladék annyit jelent, hogy a felhalmozódott szemétből nem visznek semmit a lerakóhelyekre, hanem azokat újrahasznosítják: visszajuttatják a másodlagos nyersanyagpiacra, komposztálják a hulladékot, valamint a csomagolások is biológiailag lebontható anyagból készülnek. Ezen kívül a fel nem használható anyagokból égetéssel energiát nyernek, ami egy nagyon jó ötlet, igaz, az égetés folyamán is keletkeznek káros anyagok, bár nem olyan mennyiségben, mintha az a sok szemét az árkokban, vagy az utcákon, fűben díszelegne.

Azok az anyagok tárolóedényét, amelyeket a természet le tud bontani, narancssárga színnel jelölik, a komposztálhatóakat zölddel, a fekete színű viszont azoknak a lerakóhelyét jelöli, amelyeket égetnek majd.

Persze ehhez a mindenféle kultúrából érkező szurkolóknak, nézelődőknek is észben kell tartani, ami talán a legnehezebb, de megannyi szóróanyag készült, amikkel azért folyamatosan bombázzák az embereket, hogy azok minél tudatosabban szemeteljenek.

Reméljük a technológia és a józan ész kézen fogva járnak majd Londonban az olimpiai játékok végéig, s azután is.

Érdemes lenne ezeket az újításokat nem csak a hasonlóan nagy volumenű rendezvényeken alkalmazni, hanem jó lenne, ha a mindennapi életünkben is megjelennének.

Türelem rózsát terem, csak nehogy túl késő legyen!

kép forrás: network.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.