Főoldal » II. Hol és miben komposztáljunk?

II. Hol és miben komposztáljunk?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mielőtt nagy hévvel megvásárolnánk vagy elkezdenénk gyártani a komposztáló ládánkat, át kell gondolnunk, hol is fogunk komposztálni.

Azt is át kell gondolnunk, milyen mennyiségű zöld-hulladék keletkezik. Természetesen ha egyszerre nagy mennyiségű gally, fű, nyesedék, gyümölcs- és zöldséghulladék keletkezik, lehet érdemesebb a közeli komposztáló üzembe beszállíttatni. Ezt a variációz általában az önkormányzatok választják.

Egy kis összehasonlítás

[token node title-raw]

Lehetséges helyi variációk:

 • családi ház kertjében – úgy érzem ekkor vagyunk a legszerencsésebbek
 • társasházban – ha szerencsénk van akad némi zöld felület
 • panelházban – ez speciális eset
 • kollégium – ez nagyfokú szervezést és csoportos önfegyelmet igényel
 • óvodák/iskolák kertjében
 • közterületen – ez az önkormányzatok hatásköre

Lehetséges komposztáló technikák:

 • felületi komposztálás
 • prizmás komposztálás
 • fa keret
 • tégla keret
 • műanyag siló
 • drótháló
 • komposztáló kas

/az adott technikákat külön bejegyzésben fejtem ki/

1. Komposztálás családi ház kertjében

Természetesen ilyenkor vagyunk a legszerencsésebb helyzetben :)

Hol? (Ez általánosan az összes helyzetre igaz)

Van megfelelő mennyiségű és minőségű komposzt alapanyagunk. Van elegendő hely a komposztálónknak. Nem lesz probléma a keletkezett komposzt felhasználásával sem.

Válasszunk ki a kertben egy szélvédett, árnyékos helyet. Fontos, hogy jól megközelíthető legyen, hisz akár naponta ki fogjuk hordani a konyhai zöld-hulladékot. Fontos, hogy a kertben keletkező gallyat, füvet, levelet külön gyűjtsük össze!

A komposztálás során fontos a keverési arány, így ha egyszerre túl sok kerti zöld-hulladék vagy túl sok konyhai zöld-hulladék kerül bele, lelassulhat, vagy akár le is állhat a folyamat. Így én azt tanácsolom, hogy a folyamatosan gyűlő konyhai zöld-hulladékhoz apránként adagoljuk a kerti zöld javakat.

Miben?

Itt  a bőség zavarával küzdünk… A fentebb felsorolt technikák közül akármelyiket választhatjuk, sőt vegyíthetjük őket.

Itt gondolok arra, hogy a komposztáláshoz választjuk a silós módszert, de a kerti zöld javak ideiglenes tárolásához fa keretet vagy dróthálót használunk.

2. Komposztálás társas házban

Hol?

Ilyenkor, ha van egy kis közös zöld terület, ott elhelyezhetjük a komposztáló ládánkat. Meg kell beszélni a lakóközösséggel, hogy pontosan hol fogunk komposztálni, ki fog az akcióban részt venni, és mekkora edényzetre lesz szükség (hulladék mennyiségét kell felmérnünk). Szintén ne tegyük szeles, tűző napos helyre.

Miben?

A komposzt ládát vagy a műanyag silót ajánlom. A prizma nagy helyet foglal, és nincs is elegendő hulladék hozzá. Egy dróthálós tárolót még érdemes telepíteni a faleveleknek és apró gallyaknak.

3. Komposztálás panelben

Hol?

Ha szerencsénk van, van a háznak egy elülső része, ahol található akkora zöld terület, hogy a komposztládát el tudjuk helyezni.

Miben?

Ha nincs, marad a terasz, konyhai szeglet, spájz.  Ebben az esetben a “giliszta komposzt” módszer javasolt. Ezt majd egy külön bejegyzésben fejtem ki.

Előzetesen annyi, hogy egy ládát kell erre a célra kijelölni, meg kell tölteni földdel, és be kell szerezni vörös gilisztát. Ezek a kis élőlények fogják nekünk majd lebontani (megemészteni és üríteni) a konyhai hulladékainkat.

4. Komposztálás óvodában, iskolában, önkormányzati zöld területen

Hol?

Alkalmas terület például egy nagyobb fa árnyékos része. Itt nagyobb komposztálóra lesz szükség, a keletkezett hulladékok mennyisége miatt.

Miben?

Dróthálós lombkomposztáló ajánlott. Nem a 0,8 m3-es, hanem a nagyobb, kifejezetten iskoláknak, óvodáknak és önkormányzatoknak kifejlesztett változat. Ebbe kell összegyűjteni a lomb és zöld hulladékot, majd geotextíliával takarni.

A kiskerti komposztálás nem engedély köteles! Nincsenek jogszabályi követelményei.

Fontos tudni, hogy a szakszerű komposztálás semmilyen káros hatással, csurgalékvízzel, bűzzel, rágcsálók megjelenésével NEM jár! Tehát bátran bevezethetjük a közintézményekben is, az ÁNTSZ nem fog bele kötni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.