Főoldal » Imádom a Plázákat! Különösen az Arénát!

Imádom a Plázákat! Különösen az Arénát!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem illik ezt bevallani, egy környezetvédőnek pláne nem, én mégis imádom a plázákat.

Bent nem esik az eső, nem megy tönkre a csizmám a járdákra kiszórt sótól, a rengeteg vendéglátóhely közül egyben biztosan találok olyan frissen facsart gyümölcslevet, amivel bármikor szívesen oltom a szomjam, ha megéheztem, leülhetek és ehetek valami fogamra valót. Nyáron, amikor a város és a lakásom elviselhetetlenül meleg, akkor ugyanezt kellemes hűvösben tehetem. ( A dolgozókat nem irigylem.)

Tabu téma, hogy miért rohannak ide a környékbeli iskolák tanulói! Nem, nem (csak) a szórakozásért, hanem a WC-k csábítják őket!

Tiszták, rendesek, mindig van WC papír és szappan, hely a higiéniai termékeknek. Egyszóval minden van, aminek az iskolában is lennie kellene, de nincs.

Akinek ez nem elég, és még mindig nem érti, hogy miért szeretem a plázákat, annak most bevallom, hogy akkor is szeretem őket, amikor nem akarok vásárolni.

Sétáljatok velem körbe az Aréna Plázán!

Mielőtt ide épült volna a Keleti pályaudvar és a Stadionok Metró megálló közé, itt egy Lóversenypálya volt. Ismerős lehet mindenkinek a „Sose halunk meg” című filmből.

Aki naponta elment mellette, az bizony a filmen kívül magába szívhatta a lóistálók átható szagát is. Nyáron és megfelelő széljárás esetén ez emlékezetes élményt nyújtott.

Az építkezéskor meghagyták és felújították a lelátót, tavasztól őszig sokan üldögélnek itt, pihennek és mint egy magaslesről nézegetik a parkot. Kapott egy szobrot is a nagy előd Lóversenypálya.

Mert ezt a parkot nézni kell. Itt lehet olvasgatni, beszélgetni a barátnőkkel, zöld a fű és a fácskák, bokrok virágaikkal és változatos színű lombjukkal egy perzsaszőnyeg hangulatát idézik. [token node title-raw]

Imádom a plázákat! Mert hozták magukkal azt a kultúrát, hogy rendet tartsanak kívül és belül egyaránt. Azt látjuk, hogy az épület akkor van készen, amikor a kertet is beültettük, az odavezető utakat is fásítottuk.

Szennyezik a környezetet, mert ez ezzel jár, de a szabadon maradt terület minden cm2-ét megművelik, beültetik, nyírják, locsolják, gyomlálják. Folyamatosan!!!

Nem egyszer beültetik, aztán sorsára hagyják ( szoboravatás – szindróma), hanem egész évben, sőt éveken keresztül. Tudják, hogy az angol fű titka, hogy nyírni kell. Nem sokáig, csak kb. 400 évig.

Szeretek felmenni az Aréna Pláza tetőteraszára is. Profi kert várja itt is a kedves vendéget.

Érdemes várostörténeti sétát tenni a szemünkkel.

 Balra a Keleti pályaudvar épülete emlékeztet a múlt századok magyar építészeti kultúrájára. Szemben a Népstadion, ahol még az a csapat játszott, amelyik 6:3-ra verte az angolokat.

Távolabb az Állami földtani Intézet kupolái idézik a szecessziót.

Jobbra a régi Taurus gumigyár helyén gyártják a világhírű Michelin gumiabroncsokat……

És nem mentem sehova, csak megittam egy narancslevet a tetőn és várost néztem.

Ha bemegyünk, akkor is azt látjuk, hogy szökőkutakkal, vízesésekkel frissítik a levegőt, természetes fényt is beenged a tetővilágítás, tisztaság, rend, profizmus mindenütt.

Szelektíven gyűjtik és szállítják a szemetet, a hátsó bejáratnál sincs illegális szemétlerakó.

Ide nem kell jönni a „Te szedd” akció keretében lomtalanítani!

Nem kellenek gerilla kertészek, hogy idekerüljön valami zöld.

Nekem, városlakónak, oázisként funkcionál az elvadult, szemetes közterületek sivatagában. Különösen, ha a Keleti pályaudvar, a Baross tér környékére gondolok, ahol évek óta készül a Luca széke helyett Luca 4-es metrója.

Imádom az Aréna plázát!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.