Főoldal » Indul az évszázad építkezése!

Indul az évszázad építkezése!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Avagy hajnali beszélgetés Mókus anyóval.

Vízért indultam a Városligetbe. Az utcai kis hársfánk rosszul viseli a sivatagot. Egyszer csak mit látok: Mókus anyó fél méteres ugrásokkal elszáguld előttem. Mi ez? Megsértődött? Meg szokott állni ugyanis, megnéz és utána megy tovább. Siet. Ideje megkérdeznem, hogy hová siet?

– Csomagolok, szállást keresek, volt a válasz.

         Hova költöznél innen? Jó itt neked!

         Jó, de nem biztonságos és hamarosan még ennyire sem lesz az.

         Megrémítesz Mókus Anyó.

         Miért, te nem tudsz arról, hogy rövidesen nagy építkezés kezdődik és több lesz a Ligetben a múzeum, mint a mókus?

         De hallottam valamit, de az nem itt lesz, hanem a Liget másik végén, a Felvonulási téren.

         Szerinted oda elfér 5 múzeum, a hozzá vezető utakkal, jön a jelenlegi ember -áradathoz még másfél millió turista…..

         De a turisták nem esznek mogyorót, meg fenyőtobozt, nem haltok éhen.

         Szerencsére a diót és a mogyorót nem a Ligetből eszik az emberek, hanem diós beiglibe csomagolva. De biztosan sok fát  kell kivágni az építkezés miatt.

         Ne bomolj Mókus, majd ültetnek helyettük másikat.

         Igen, de ültethetnek Csepelre is, mint a Kossuth téri hársak helyére, de akár pénzbeli megváltással is „pótolhatók” a fák. A pénzbe nem tudunk beköltözni.

         Szóval Csepelre költözöl? De az biztos, hogy…

         Semmi sem biztos, ha az EMBER egyszer építeni akar. Ugyanis a Mókusokkal Nem Törődő Ember (MNTE) bármikor, bármit rajzolhat a papírjára, elnevezi tervnek és nekünk végünk. Még keresem az alkalmas helyet, ahova mehetek a gyerekekkel. Mert 4 gyerekem is van, róluk is gondoskodni kell. Az utat is fel kell deríteni, mert fasorokra van szükségünk a költözéshez és a többi mókussal való kapcsolattartásra is. Mi ugyanis a fákon élünk. Csak a párzás idején játszadozunk a talajon. Szerencsére pár hónap alatt már szilárd táplálékot ehetnek a kicsik.

         Ne siesd el Mókus anyó! Biztosan segít az apjuk is.

         Nálunk a mamák nevelik a kis mókusokat. Nem élünk együtt az apákkal. Nekik nem ez a feladatuk a mi világunkban. Így egyedül gondoskodom róluk. Építek plusz egy fészket magunknak, hogy ha baj van, menekülhessünk. Sok hely kell nekünk és öreg fák, termő tobozos fenyők, bükkfák és tölgyek a makk miatt, mogyorófélék, gombák. Néha egy- egy madártojás, fióka. De az ő életükhöz is fa kell.

         Ti nem tudnátok megélni az épített környezetben, mint a galambok és a fecskék az aluljáróban, a denevérek a panelben?

         Nem. Nekünk a magok bontogatása, a fákon ugrálás, a körmeink használata a fán kúszáshoz- mászáshoz, életfeltétel. Nem tesz jót nekünk a kényelem. Talán ismered Misi Mókus kalandjait.

o       De a múzeumok után jön majd a fürdő, a bővülő cirkusz, a gasztrofalu…éjjel nappali vigalmi negyed lesz a Liget. A ti gyerekeiteknek is más játszótér után kell nézni.

         Honnan tudsz te ilyeneket? Olvastad?

         Igen, elég sok újságot eldobálnak itt az emberek, meg benézegetek az esti internetezőkhöz is. Tudod muszáj tájékozódni. Tudni kell, hogy mire készül az Ember a lakóhelyünkkel. Az ember a sajátjának tekint minden négyzetmétert.

         Na de a mókusok…

         A békáknak, ebihalaknak is kiadták az útját a Római parton. Megmondták, hogy költözzenek el máshova. Jobb, ha én gondoskodom előre a költözésről. Tudod nálunk a kis mókusok 70-80%-a nem éli túl az első telet. Vigyáznunk kell magunkra, mert még kihalunk. És jön a következő párzási időszak. Ki tudja, lesz-e még hozzám vezető útjuk a fiúknak.

         De az emberek vigyáznak rátok!!!

         Igen, az emberek szeretnek bennünket, télen etetnek is, a gyerekek kis plüss mókusokkal a kezükben sétálnak. De vannak olyan emberek, akik már elfelejtették a gyerekkorukat, a mókusokat és amit biológia órán tanultak. Az elfelejtősök közé tartoznak egyes tervezők, akik otthon, papírra rajzolják az ötleteiket, és már rég elfelejtették, hogy mennyire szerették a mókusokat.  Más embereknek berregő fűrésze van, amivel egy pillanat alatt kivágnak egy 200 éves fát. Egy harkály több napig kopácsolja, amíg kiszed belőle egy kukacot. Nem vagyunk egy súlycsoportban. Amikor nem lát maga előtt minket a tervező, meg a fűrészes ember, akkor nem is gondol rá, hogy az a gömb alakú fészek rejti a családomat, hogy örüljön az unokája, amikor séta közben találkozik velünk. Ezek a fűrészes emberek különben nem szívesen bántanak bennünket. Mondják is, hogy ők nem a városban élnek, nem is értik a városi embereket, hogy miért vágnak ki minden fát, hiszen úgyis kevés van. De nekik ez a munkájuk. Ha vágni kell, vágnak. Nekik is vannak gyerekeik. A favágás árából vesznek ennivalót. Ha a Városi Ember azt szereti, ha mindenhova nagy házakat épít, és őt a favágásért fizetik, vág.

         És ha nem találtok alkalmas új lakóhelyet?

         Kihalunk és elfoglalja a helyünket a szürke mókus. Ők sokkal nagyobbak, igénytelenebbek. Lesz nektek szürke mókus. Csak át kell színezni a gyerekek mókusait szürkére.

         De titeket nem szabad bántani! Védettek vagytok! 10 000.- Ft az eszmei értéketek!

         Ha te megölsz engem, akkor téged megbüntetnek…ha rajtakap valaki.

         Ne beszélj hülyeségeket Mókus! Hogy én??? Megölni????Téged???

         Szemtől szemben nem is öl meg bennünket a tervező és a fűrészes ember sem. „Csak” lehetetlenné teszi, hogy megéljünk, ennivalót találjunk, fészket építsünk, szaporodjunk. Ez most mókus-ölés vagy sem?

         Természetesen mókus-gyilkosság!

         …és kinek fogjátok odaadni a 10 mókus x 10 000.- Ft-ot? Ez 100 000.- Ft. Befizetitek a múzeum pénztárába?

         Mókus én nagyon-nagyon szégyellem magam! Mit tehetek érted?

         Akadályozd meg a Városliget beépítését! Tiltakozz!!!!!!!!!!!

Rendben van Mókus!

Én mindent megteszek azért, hogy maradhassatok!

!!!!!!!!!!!!Tiltakozom a

VÁROSLIGET beépítése ellen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!!!!!Lehet hozzám csatlakozni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 Hallgassátok a zenét a letölthető anyagok között!

https://www.facebook.com/VarosligetBaratai/likes

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.