Főoldal » Innováció és környezetvédelem egyben az építőiparban

Innováció és környezetvédelem egyben az építőiparban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mostanában sokat találkoztam ezzel a témával, és nagyon megihletett, szerintem érdemes beszélni róla.

Sok blogbejegyzés foglalkozik azzal, hogy mit tehetnénk, mit kellene tennünk a környezet védelme érdekében különböző területeken. 

Találtam egy cikket az építőanyagokról, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet.

A cikkben leírták, hogy milyen új anyagokat találtak már fel az építőiparban, amiket sokfelé lehet alkalmazni a világban, de ami miatt különösen érdekesnek találtam, hogy itt Magyarországon is elérhetőek ezek az anyagok és technológiák.

Az egyik például a vályog, bármilyen meglepő is. Ezt nem feltalálták, hiszen már régóta alkalmazza az építőipar, hanem kicsit továbbfejlesztették. Erre azért volt szükség, mert a mai előírásoknak a vályog szilárdsága nem felel meg (a régi vályogházak föld, homok és víz keverékéből készült téglából vagy döngölt falakból épültek fel), ezt úgy küszöbölték ki egy iráni építész, Nader Khalili ötlete alapján, hogy a vályogkeveréket polipropilén zsákokba töltik, ami így már jó nyomó- és húzószilárdságot biztosít. A keverékbe lehet tenni meszet vagy cementet, ami mégtovább növeli a szilárdságot, de ezt a célt szolgálja a zsákok közé helyezett szögesdrót is. Az így épült házaknak nagyon sok előnye van a többi, hagyományos módon épültekkel szemben, hiszen olcsóbbak, nagyon jó a statikai stabilitásuk, az építés ökológiai lábnyoma pedig kisebb, mert 80-90 %-ban a helyi földből, kézi erővel is kinyerhető a fal alapanyaga, illetve nagyon jó hőszigetelő, amivel rengeteget lehet spórolni, és még a környezetet is óvjuk.

A másik ilyen építési anyag a napelem. Egyre elterjettebb a napelem vagy napkollektor felszerelése utólag a háztetőre, bár szerintem az árakon még mindig lehetne javítani, hogy még több háztartás számára hozzáférhető legyen. Elérhető viszont egy új módszer, a napelemes tetőcserép. Ez egy magyar találmány, Tóth Miklós fedezte fel. Nagyon ötletes, és már az új ház építése vagy tetőcsere előtt lehet vele tervezni. Akár az egész tető állhat ezekből a fajta cserepekből, rengeteg áramot termelve ezzel. A pontos technológiai adatok megtalálhatók egy cikkben, melyet ezen a címen lehet elérni: http://veddamagyart.info/szolgalati-koezlemeny/1086-tmt-napelemes-tetocserep-solar-tile

Eddig mintegy három tucat épület készült el a magyar ISB-technológiával. 2010-ben mutatták be először, azóta több irányban továbbfejlesztették. Eredetileg a kőzetgyapot hőszigetelő elemekből és gipszkartonból álló blokkokat készbetonnal kiöntötték, így kapták meg a falakat és a födémet. Az újabb verzió már – hasonlóan  a szupervályoghoz – akár helyi anyagokból, például sivatagi homokból is lehetővé teszi a falazóblokkok kiöntését. Ezeket gyakorlatilag zsaluként használják fel, és a beöntött beton szilárdítja a falakat. Ebből is kevesebbre van szükség, mivel a szilikáthab szintén a tartószerkezet része. A könnyű elemkből gyorsan és kevés munkával kirakható a falszerkezet, ezekbe kerülnek erősítő vaselemek. Előnye még, hogy olcsóbb, mint más építési anyagok és technikák.

Több ilyen anyag is létezik, én azért ezeket emeltem ki, mert szerintem itt Magyarországon ezek lehetnek a legelterjedtebbek az anyagok tulajdonságai és előfordulásai miatt. A többi anyag egy cikkben részletesen fel van sorolva (http://www.figyelo.hu/cikkek/383206_rajuk_epithetunk).

Ezzel a bejegyzéssel szeretném a hazai építőipari cégeket arra bíztatni, hogy a fent említett megoldásokat népszerűsítsék, a magánembereket pedig az alkalmazásukra, persze aki megteheti. Sajnos vannak még olyan technológiák, amelyek csak egy kis réteg számára elérhetőek, ezért kellene az összefogás, hogy minél több ember használhassa ezeket. Ezzel sokat tehetünk a környezet védelme érdekében.


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.