Főoldal » Interjú Garay Klárával, a környezetvédelem szakterület környezetvédelmi bloggerével

Interjú Garay Klárával, a környezetvédelem szakterület környezetvédelmi bloggerével

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egyedülálló stílusban ír Budapest iránti szeretetéről, rendszeresen felhívja a figyelmet a főváros szépségeire, ám környezetromboló hatásaira is egyaránt. Régen biológia tanárként dolgozott, önkéntesként biológiai olvasókönyvet ír, mert szerinte hiba az, hogy tantárgyakat akarunk tanítani  és fontos lenne pedig, hogy a diákok fejében egységes gondolkodásmóddá álljon össze a tananyag. Erdei biológia órákat is tartott általános iskolásoknak, derül ki Garay Klárával, a környezetvédelem szakterület lelkes környezetvédelmi bloggerével készült interjúból.

Kérlek, mutasd be magad pár mondatban!

Minél több embernek szeretnék kedvet csinálni ahhoz, hogy tisztán, rendben tartsuk a szűkebb és tágabb környezetünket, hogy otthon érezzük magunkat a Földön, ott ahol élünk.

Egy biológia tanár veszett el bennem abban a percben, amikor sok éve kiderült, hogy a formaldehid allergia miatt soha többet nem tehetem be a lábam a biológia terembe. Rengeteg év kihagyás után, idén, bloggerként tértem vissza a környezetvédők táborába. A blogírás most a hobbim, a kertészkedés és kirándulás mellett.

Kenyérkereső foglalkozásom a felnőttképzéshez köt.

Hogyan találtál rá a Felsőfokonra és mi tetszett meg benne, hogy elkezdtél itt publikálni?

Mészáros András toborzó levelét olvastam valahol. Megnéztem, hogy mi fán terem az a Felsőfokon, és itt ragadtam.

Mi tetszik itt nekem? Napjaink, sőt a század legégetőbb kérdései világszerte a környezet védelme, a hulladék mennyiségének csökkentése, a biológiai sokféleség megőrzése, ám ezekről alig esik szó a tömegtájékoztatás világában. A www.felsofokon.hu környezetvédelmi szakterületén vannak olyan hírek, olvasnivalók, amelyek minősége, tálalása az én attitűdömmel szinkronban vannak.

Ráadásul az elején sikerült legtöbb bloggerrel személyesen is találkoznom, és igen kellemes benyomást szereztem a csapatról.

Hogyan képzeled el magad 15 év múlva?

15 év múlva a Biológiai olvasókönyvem 3. kiadását fogom előkészíteni. (Olvasókönyv az általános iskola környezetvédelem és biológia tananyagához). Párhuzamosan a DVD változaton is ki kell cserélni néhány filmet (a kiscsirkék kikeléséről készült film nem sikerült legjobban).

A környezetvédelmi bloggerek oktatófilmeinek pedagógiai gondozása is rám vár.

Szabadidőmben erdei biológia órákat tartok általános iskolásoknak, a városi környezetvédő középiskolásokkal örökbe fogadott parkok és közterek gondozásában veszünk részt.

Hogyan segíti Biológiai olvasókönyved az általános iskolások számára jobban elsajátítani a biológiát a tankönyvek mellett?

Azt gondolom, hogy hiba az, hogy tantárgyakat akarunk tanítani. Az oktatás szerkezete miatt szétszakad a világ, biológiára, földrajzra, fizikára, kémiára…sőt irodalomra..stb.

Aztán sajnos soha nem rakjuk ezt össze, hogy a gyerekek lelkében, fejében egységes gondolkodásmóddá álljanak össze. Pedig az élő és élettelen természet szépsége, egysége olyan csodálatos, hogy ennek felfedezése, csodálata, szeretete kellene, hogy legyen az oktatás, nevelés végkifejlete.

Azt is gondolom, hogy a természetről, a növény és állatvilágról többet tanultak a tanítványaim, amikor kirándultunk, táboroztunk, mint a biológia órán.

Irodalmi művekkel, fotókkal szeretném láthatóvá és szerethetővé tenni a tanultakat. Pl. Petőfi Alföld című verse szól legszebben (nekem) az alföldről. De Fekete István 21 nap című novellája a kiscsirke kikelését követi végig a tyúk kotlási folyamatának kezdetétől (ami egyfajta lázas állapot). Folyamat-fényképekkel, videóval láthatóvá tehetjük. Sokkal többet érhetnénk el ezzel a látható, érzelmekre ható megközelítéssel, mint, hogy az atomok szerkezetét bifláztatjuk velük.

A könyvem e pillanatban, kéziratban van, remélem, hogy rövidesen találok hozzá segítőket, és rövidesen az oktatás szolgálatába állhat.

Hogyan látod szakmád jelenlegi helyzetét és jövőjét az országban?

Saját válaszomat Fülöp Sándortól idézem:

„Nem igaz, hogy a válságban, a nehéz gazdasági helyzetben jogunk van feláldozni gyermekeink, unokáink jövőjét. Mindig van olyan megoldás, amivel a jelen nemzedékek jóléte és boldogsága a jövő nemzedékek érdekeinek sérelme nélkül is elérhető” 

„Önálló, a környezet védelmére szakosodott intézményekre van szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a szembenálló érdekek között azokat a kompromisszumokat, amik még a jövő nemzedékek számára is elfogadhatók lesznek” – mondta Fülöp Sándor, a volt környezetvédelmi ombudsman, aki lemondott a jövő nemzedékekért vállalt tisztségéről, mert nem kapott muníciót a tevékenységéhez.

Szerinted mennyire elfogadottak a mai magyar internet felhasználók körében a szakmai blogok, mint hiteles információforrások?

Szeretem a szakmai blogokat, mert célzottan azt olvashatom, ami érdekel, nem ugrik a szemem elé kéretlenül egy celeb-sztori vagy napi politikai hír, sem közlekedési baleset.

Itt szinte beszélgetünk egymással, kollegák kommentelik az írásomat, én az övéket. Ez segít mindannyiunknak a téma új és új oldalról való megközelítésében, stílusunk csiszolásában.

Azt hiszem egyre többen vannak ilyenek, akik értelmes, hasznos dolgokkal akarnak foglalkozni virtuális ismerőseikkel.

Szerinted a Felsofokonnak miért van helye az internetezők világában?

Számomra ez nem kérdés. Van! Kell, hogy szakmailag hitelesen, fiatalos lendülettel és lelkesedéssel publikálhasson mindenki, akinek értelmes, tartalmas mondanivalója van.

Maximálisan szeretném támogatni a közbeszéd ilyen irányú változását. Az internet felhasználók igényes rétegéhez szólunk. Azt gondolom, hogy egyre nő ez a tábor, akik távlatokban gondolkodnak, hasznosan akarják tölteni az idejüket, az önmegvalósításuk önkiteljesedést jelent, de a társadalom állapotának javítása is céljuk.

Kívánom, hogy a közlési kényszerben „szenvedők”, a tenni akarók és az érdeklődő közönség minél inkább egymásra találjanak.

Szerző: Kincses-Demeter Mónika

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.