Főoldal » Interjú Horváth Boglárkával, a Felsőfokon Hulladékgazdálkodás-, Környezet és társadalom szakágak vezetőjével

Interjú Horváth Boglárkával, a Felsőfokon Hulladékgazdálkodás-, Környezet és társadalom szakágak vezetőjével

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gyerekkora óta lelkes természetjáró és hobbifotós. Nemrég került a blogmagazinhoz, de már szakágvezetői kinevezést kapott. Három blogot is vezet különböző témakörökben a felsofokon.hu szakmai blogmagazinnál. Nagyon fontos dolognak tartja a „környezettudatos látásmód” népszerűsítését. Szerinte Magyarországon még mindig nem érzik át a cégek, vállalkozások, önkormányzatok a környezetvédelem súlyát, derül ki Horváth Boglárkával, a Felsofokon.hu Hulladékgazdálkodás-, Környezet és társadalom szakágak vezetőjével készített interjúból.

Kérlek, mutasd be magad pár mondatban!

2011 nyarán végeztem a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi karán, Környezettan szakon. A környezetkutató végzettségem mellé elvégeztem még a hulladékgazdálkodási technológus szakot is.

Számomra a legfontosabb a mindennapi életben megvalósítani a környezet és természetvédelmet. Épp ezért választottam ezt hivatásomnak is, hisz már kiskorom óta barangoltam, túráztam és fényképeztem.

Fényképezés… Úgy érzem a mai rohanó világban meg kell mutatni az embereknek, hogy mennyi szépség és csoda veszi körül őket! Tehát próbálom a minél apróbb és szerintük jelentéktelen történéseket, növény- és állatvilágot más szemszögből bemutatni.

Hogy találtál rá a felsofokon.hu-ra és mi tetszett meg benne?

A felsofokon.hu-ra internetes álláshirdetésen keresztül találtam rá, ahol környezetvédelmi szakterületre kerestek bloggert. Elismerem, vagy ötször elolvastam a hirdetést, napokig tűnődtem, ellátogattam az oldalra, a szakághoz, szakterületekben olvasgattam. Majd arra jöttem rá, hogy ez JÓ DOLOG!

Nagyon megtetszett a szakmai közönség. Az írásokból és kommentekből azt szűrtem le, hogy egy nagyon jó kis közösség aktív tagja lehetek, ha ebbe belevágok.

Tehát elsősorban a szakmai publikáció lehetősége fogott meg, és ehhez már csak hab volt a tortán a jó társaság.

A környezetvédelmen belül mit tartasz a legfontosabbnak?

Szerintem a legtöbbet akkor tehetünk, ha nap, mint nap odafigyelünk az apró-cseprő dolgainkra. Nagyon fontos az is, hogy a „környezettudatos látásmódot” környezetünkben népszerűsítsük.

Hogy látod, ezen a blogon keresztül több mindenkit sikerül elérned? Megtalálod a célcsoportod?

Mindenképpen úgy gondolom, hogy nagyon jó döntés volt hozzátok csatlakozni! A felsofokon.hu sokféleképp támogatja a szakmai publikációt: megosztások, fórum, hírlevelek, rendezvényeken való kedvezmény stb.

Egy teljesen ingyenes felületet biztosít a szakmai kibontakozásomhoz. 

Bár a hozzászólások még gyarapodhatnának, de azért érkeznek szépen a visszajelzések. És remélem ez már csak előre halad.

Amúgy konkrét célcsoportom nincs. Mármint korosztály vagy nem. Az a célom, hogy játékosan és spontán minél több ismeretet adjak át az olvasóknak. Legyen ez jogi kérdéskör, vagy csak egy szimpla napi téma.

 Hogy látod szakmád jelenlegi helyzetét Magyarországon?

Sajnos hiába az egyre szigorodó törvényi háttér, itt Magyarországon még mindig nem érzik át a cégek, vállalkozások, önkormányzatok a környezetvédelem súlyát. Ugyanis mi tudjuk, hogy itt nem csak a „trendi zöld látásmód” a lényeg, mert tényleg nagyon komoly problémák lehetnek az emberi gondatlanságból, nem oda figyelésből. Napjainkban már egyre jobban érezzük cselekedeteink súlyát. De én optimista vagyok!

Ránk szükség van!

Ha most többségünk „munkaként” nem is űzi a szakmát, de életvitelünkkel, látásmódunkkal, a fórumokon és itt a blogban kifejtett véleményeinkkel és szakmai írásainkkal sok emberhez el tudunk jutni, így mindig előrébb és előrébb jutunk.

Mit szeretnél a közeljövőben elérni?

Igazából most még csak úszok az árral. Tapogatózom hol is van a helyem.

A hulladékgazdálkodás területe a kedvencem. Ebben szeretnék dolgozni (és jelenleg szerencsére ilyen munkakörben is dolgozom). De nagyon fontos számomra az emberek tájékoztatása, tanítása és segítése is. Továbbá gyerekekkel is szívesen foglalkozom. 

Mindenképp komplex feladatot képzelek el magamnak, és szeretnék tapasztalt, elismert szakemberré válni.

A fotózást sem szeretném abbahagyni, hisz nagyon jó kikapcsolódás és szeretem a kreatív kihívásokat!

Szerző: Demeter Mónika

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.