Főoldal » Interjú Joó Szilvivel, a Felsőfokon Megújuló energia és Vízgazdálkodás szakágak vezetőjével

Interjú Joó Szilvivel, a Felsőfokon Megújuló energia és Vízgazdálkodás szakágak vezetőjével

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szeret kirándulni és olvasni. Szerinte a környezetvédelmet az emberek már nem kizárólag az államtól vagy a cégektől várják el, hanem egyre többen magukénak érzik, és egyre többet tesznek érte. Nagyon fontosnak tartja a kutatásfejlesztést, szerinte a leglényegesebb dolog azokat a kutatásokat fejleszteni, amelyek valamilyen problémára keresnek megoldást, derül ki Joó Szilvivel, a Felsőfokon Megújuló energia és Vízgazdálkodás szakágak vezetőjével készített interjúból.

Kérlek mutasd be magad pár mondatban!

Környezetmérnökként végeztem Veszprémben, majd PhD képzésben vettem részt, jelenleg egy kutatóintézetben dolgozom kutató – projekt koordinátorként, és emellett környezetvédelemmel foglalkozó weboldalt szerkesztek. Célom, hogy hatékonyan segítsem a környezetvédelmet, a környezetvédelmi megoldások megtalálását és megvalósulását, elsősorban a víztisztítás, és a klímaváltozás lassítása érdekében a megújuló energiák hasznosítása területén. Ez a két terület áll a legközelebb hozzám a környezeti témákon belül, de természetesen a többi is fontos. Szeretek kirándulni, és ha van időm, sokat olvasok.

Hogyan találtál rá a Felsőfokonra és mi tetszett meg benne, hogy elkezdtél itt publikálni?

A Felsőfokonra úgy találtam rá, hogy  Mészáros András, a környezetvédelmi szakterület vezetője egy már meglévő környezetvédelemmel foglalkozó blogomon keresztül beküldött egy hirdetést, amelyben környezetvédelmi cikkírókat keresett. Eleinte még nem igazán fogott meg a dolog, de amikor elkezdtem gyakrabban olvasni a felsofokon.hu-n megjelenő egyre érdekesebb bejegyzéseket, akkor kedvet kaptam hozzá, jelentkeztem és elkezdtem itt is publikálni. Időközben szakágvezetője lettem két szakágmagazinnak. Nagyon tetszik az, hogy egy érdeklődő, szakmai közösség kezdett létrejönni, és az egyes cikkek végén gyakran érdekes beszélgetések alakulnak ki.

Hogyan képzeled el magad 15 év múlva? 

Úgy, mint aki meghatározó eredményeket ért el a területén, megvan a család és a munka egyensúlya, és bőven elegendő időm van azokra az emberekre, akiket szeretek.

Hogyan látod szakmád jelenlegi helyzetét és jövőjét az országban?

Úgy látom, hogy a környezetvédelemre és a környezettechnológiai fejlesztésekre egyértelműen szükség van, és igény is jelentkezik rájuk, ugyanakkor, ami gyakran késleltetni tudja a megvalósulást, az általában anyagi jellegű ok. Nagyon fontosnak tartom a vállalatok környezeti felelősségvállalását, és az ennek megfelelő gyakorlati intézkedéseiket (mint például többek között a szennyezések csökkentése, energiahatékonyság javítása, megújuló energiák alkalmazása, környezeti témájú K+F tevékenység, stb.), továbbá ezeknek a támogatását, ösztönzését. Úgy látom, hogy a környezetvédelmet az emberek már nem kizárólag az államtól vagy a cégektől várják el, hanem egyre többen magukénak érzik és felelősséget vállalnak érte, többet tesznek, egyre több a privát és önkéntes kezdeményezés, és ennek a folyamatnak nagyon örülök, bár még van mit ezen a téren is fejlődni. Összességében úgy látom, hogy lassan ugyan, de növekszik az igény környezetvédelmi szakemberekre (még akkor is, ha időnként vannak nehéz gazdasági időszakok), főként akkor, ha megvalósulnak azok a dolgok, azok a fejlesztések, amelyekre valójában igen erősen szükség van. 

Szerinted melyik kutatási terület az, amelyet hazánkban a legérdemesebb lenne fejleszteni?

Szerintem rengeteg olyan kutatási terület van, amit érdemes fejleszteni. Hazánk erős az orvostudományi, mérnöki, környezettudományi kutatásokban is és nagyon sok informatikai fejlesztés születik itt. Személy szerint nagyon fontosnak tartom azokat a kutatásokat, amelyek valamilyen problémára keresnek választ, megoldási lehetőséget, vagy ennek megtalálásának megalapozását végzik, mivel ezek azok, amelyek a legtöbbet segítenek. 

Környezettudományi, környezetvédelmi területen ilyen témák többek között a különböző szennyezőanyagok viselkedése a vizekben, a természetben, az ártalmatlanításuk, és hogy hogyan lehet elkerülni a keletkezésüket technológiaváltással és ezeket a technológiákat hogyan lehet a leghatékonyabban alkalmazni. 

A megelőzés és a környezetvédelmi technológiafejlesztés mellett fontos téma például a klímaváltozás következményeinek vizsgálata is, hogyan hat az emberre, a vizekre, az élővilágra, az élelmiszertermelésre, stb., és milyen módszerekkel lehet tompítani az esetleges káros hatásokat, milyen alkalmazkodási stratégiát érdemes kialakítani. De természetesen rengeteg más téma is van, amit nagyon érdemes fejleszteni.

Szerinted mennyire elfogadottak a mai magyar internetfelhasználók körében a szakmai blogok, mint hiteles információforrás?

Itthon viszonylag még kevés szakmai blog van. Ezek közül azok hitelesek, amelyeknél maga a szerző hiteles és megfelelően informatív a tartalom. Nehezen tudnám viszont hitelesnek tekinteni például azokat a blogokat, ahol a szerző álnéven vagy becenévvel publikál és nem elérhető (pl. nincs megadva elérhetőség, kapcsolatfelvételi mező nem válaszol). Szakmai blogoknál fontosak még a hivatkozások, hogy elkülöníthető legyen mi az, ami a blogger saját gondolata, vagy saját eredménye, mi az, ami más forrásból származik. Emellett szerintem számít a domain is, mert egy önálló, saját domain névvel rendelkező oldalt (mint például a felsofokon.hu) általában komolyabban vesznek.

Szerinted a Felsofokonnak miért van helye az internetezők világában?

Szerintem pont amiatt van helye a Felsőfokonnak az internetezők világában, mert viszonylag kevés a hitelesnek tekinthető szakmai blog. Itt a szerzőket önéletrajz és szakmai szempontok alapján is szűrik, emellett a szerzők vállalják magukat, elérhetőek, lehet tőlük kérdezni és válaszolnak, és nem bújnak el a névtelenség homálya mögé. 

Szerző: Demeter Mónika

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.