Főoldal » Interjú Magyari-Meskó Rékával, a környezetvédelem szakterület környezetvédelemi bloggerével

Interjú Magyari-Meskó Rékával, a környezetvédelem szakterület környezetvédelemi bloggerével

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Három gyermek édesanyja, mellette természetvédelmi mérnöknek tanul, de mégis jut ideje szakmai cikkek írására a Felsofokonon. Szerinte a túlélés kulcsa abban rejlik, ha a biológiai sokféleséget képesek vagyunk megőrizni. Fontosnak tartja a mintát, melyet a szülők állítanak gyermekeik elé. Úgy véli, arra kell törekedni, hogy a gyermek megszeresse a természetet, mert arra így sokkal jobban vigyáz, derül ki Meskó Rékával, a környezetvédelem szakterület lelkes környezetvédelmi bloggerével készült interjúból.

Hogyan találtál rá a Felsőfokonra és mi tetszett meg benne, hogy elkezdtél itt publikálni?

Egy internetes álláshirdetésben találtam rá. Korábban kizárólag Én-blogokról hallottam, ezért nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a szakmai bloggerkedésbe. Itt biztosított számomra a szakmai környezet és minden egyes bejegyzéssel fejlődöm és mélyíthetem tudásomat. Az értékes hozzászólások megerősítenek és tovább motiválnak, valamint szakmai kapcsolatokra tehetek szert.

Hogyan képzeled el magad 15 év múlva?

Szeretnék  megbecsült szakemberré válni a szakmámban, és tevékenyen részt vállalni a  környezeti nevelésben valamint a hazai természeti értékek megóvásában. Mindemellett békés családi fészket gondozni, ahová felnőtté váló gyermekeim örömmel térnek haza.

Hogyan látod szakmád jelenlegi helyzetét és jövőjét az országban?

A természetvédelem a mai gazdasági helyzetben igen mostohagyermeknek számít. Pályakezdőként nehéz elhelyezkedni. Sajnos a jelenlegi gazdasági helyzetben, ahol sokan napi megélhetési gondokkal küzdenek, kevesen fordítanak pénzt és energiát a természeti értékek megóvására. Pedig egyre világosabbá válik, hogy a túlélés kulcsa a biológiai sokféleség megóvásában rejlik, amely minden ember közös érdeke. A különböző szakmai területek (a környezetvédelemben, agráriumban, természetvédelemben, erdőgazdálkodásban) szoros együttműködésére és összefogására lenne szükség a cél elérése érdekében.

[token node title-raw]

Szerinted mennyire elfogadottak a mai magyar internetfelhasználók körében a szakmai blogok, mint hiteles információforrás?

Véleményem szerint, egyre népszerűbbé válhatnak a szakmai blogok. Az internetes tájékoztatás és ismeretterjesztés egyre nagyobb szerephez jut a nyomtatott sajtóval szemben.

Szerinted a Felsofokonnak miért van helye az internetezők világában?

Egyedülálló kezdeményezés, amelyben a 17 szakterület közül mindenki megtalálhatja érdeklődésének, és munkájának megfelelő tartalmakat. Az élethosszig tartó tanulásban hatékony segítsége lehet a Felsőfokon.hu minden korosztálynak, legyen az pályakezdő, gyermeket nevelő édesanya vagy pályamódosításra kényszerülő középkorú munkavállaló. Az aktív bloggerek számának növelésével az összes szakterületen folyamatosan biztosított lenne a naprakész, friss és értékes szakmai információ.

Szerinted miben tudna mégjobban fejlődni a Felsofokon, hogy népszerűbb, vonzóbb legyen a bloggerek számára?

Talán több szakmai szervezet aktív bevonásával, akik ha nem is anyagilag, de szakmai mentorként segíthetnék a bloggereket (például egy-egy bloggert, aktivitásáért különböző programokba, projektekbe bevonhatnának, ezzel is segítve szakmai fejlődését ).Természetesen az  tenné a legvonzóbbá, ha jövedelem kiegészítést jelentene az aktív szerkesztők számára.

A gyerekeidnek hogyan tanítod a környezettudatos gondolkodást és szerinted milyen korán kell elkezdeni?

Fontos a jó példa, amit szüleiktől látnak a gyermekek. Minél korábban elkezdjük, annál jobb. Ahogy egy éves kora körül önállóan elkezd járni a pici, hirtelen kinyílik számára a világ. Időt kell szánni a korosztályának megfelelő szinten elmagyarázni a dolgokat (szelektív hulladékgyűjtés, víztakarékosság…). Tanítgatom őket, hogy észrevegyék a természet apró csodáit egy bogárban, egy naplementében, vagy a madárcsicsergésben. Cél, hogy szeresse a természetet, s amit az ember szeret, arra jobban is vigyáz!

Szerző:Demeter Mónika

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.