Főoldal » Interjú Mészáros Andrással, a Felsőfokon környezetvédelem szakmai terület vezetőjével

Interjú Mészáros Andrással, a Felsőfokon környezetvédelem szakmai terület vezetőjével

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Elhivatott, lelkes környezetvédő és önkéntes. Több, mint egy éve környezetvédelmi blogger, akit oklevéllel is kitüntettek kitartó munkájáért, és nemrégiben  főszerkesztő-helyettessé nevezték ki a felsofokon.hu szakmai blogmagazinnál.  Szerinte a lakosság, és ezáltal a cégek is egyre környezettudatosabbá fognak válni a jövőben, derül ki Mészáros Andrással, a Felsofokon.hu környezetvédelem szakmai terület vezetőjével készített interjúból.


Kérlek mutasd be magad pár mondatban!

Veszprémben végzett környezetmérnök és környezetvédelmi blogger vagyok, célom egy jó környezetvédelmi állást találni. Titkos vágyam környezetvédelmi vállalkozást indítani lakossági környezetvédelmi tanácsadóként. Ez főleg kezdőtőke kérdése lenne.

Szorgalmasan keresem a nekem való főállást, de addig is a szakmámmal szeretnék foglalkozni, és szerencsére ezt meg is tehetem a Felsőfokon.hu blogmagazinban. Persze az lenne a legjobb, ha ebből tudnék megélni.

Most éppen van munkahelyem (június végéig), ezért nincs sok szabadidőm, de a szakmai és személyes blogíráson kívül is van néhány hobbim: szeretek a szabadban lenni (kirándulni is mennék, ha lenne pénzem utazni), szeretek rejtvényt fejteni, olvasni, önkénteskedni a Csalán Egyesületnek (veszprémi zöld szervezet, 3 éves koromtól lakom Veszprémben, 2011. novembertől vagyok Csalán-tag), és társasjátékozni.

Egyelőre független vagyok, a családalapítással még várok, most a blogírás és az álláskeresés a legfontosabb, ezek majdnem teljesen kitöltik az életemet.

Hogyan találtál rá a Felsőfokonra és mi tetszett meg benne, hogy elkezdtél itt publikálni?

Szakmai blogokról 2011. februárban hallottam először, amikor megláttam a Felsőfokon bloggerkereső hirdetését az interneten. Addig is blogger voltam, de csak személyes blogokat írtam. De gyorsan megértettem a szakmai blogírás lényegét, és 2011 márciusában elindítottam első szakmai blogomat. Az is tetszett, hogy ez valami új, Magyarországon még nem terjedt el, és mindig szeretek újdonságokat kipróbálni, de leginkább az tetszett meg, hogy szabadon, korlátozás nélkül kifejthetem a véleményemet, és álláskeresés közben is azzal foglalkozhatok, amit tanultam, szinten tarthatom és fejleszthetem a tudásomat.

Először a mérnöki szakterületen regisztráltam, mert oda kerestek embert a hirdetésben, miattam indult el a környezetmérnök szakág. Aztán 2011 májusában szakágvezető lettem a környezetmérnök szakágban (nem volt nagy választék, mert más nem írt oda), majd június végén a szakággal együtt átkerültem a környezetvédelem szakterületre. (A szakág neve azóta megváltozott: környezetvédelmi technológia a mai neve.)

Novembertől már az egész környezetvédelem szakterületet rám bízta a főszerkesztőség. Nem tudom pontosan miért (talán azért, mert én voltam a legaktívabb blogger a szakterületen, vagy azért, mert már szakágvezetőként is oklevelet kaptam szeptemberben, mint a legtöbb bloggert mozgósító szakág vezetője, és talán az is szempont volt, hogy egyetemi szintű környezetvédelmi végzettségem van), de jólesett a kinevezés, kellemes meglepetés volt.

Februártól főszerkesztő-helyettes is vagyok, vezetőket kell keresnem a gazdátlan szakterületekre, és ösztönözni a többi vezetőt, hogy minden szakterületen legyen napi 1 bejegyzés. Ehhez a tisztséghez tartozik még a Gyakran ismételt kérdések című blog írása, bloggerkereső hirdetések feladása minden szakterületre, és újabban a hirdetésekre jelentkezőkkel is én foglalkozom, szakterülettől függetlenül. (Ezt a kinevezést valószínűleg azért kaptam, mert a környezetvédelem a legaktívabb szakterület, tőlem várja a főszerkesztőség, hogy a környezetvédelemhez hasonlóan a többi területet is fellendítsem.)

Hogyan képzeled el magad 15 év múlva?

Mindenképpen sikeres, elismert környezetvédő szeretnék lenni, akár lesz még akkor Felsőfokon, akár nem. Ha lesz még akkor Felsőfokon, akkor szeretnék a szakmai blogírásból megélni (és ameddig itt írok blogot, addig jó lenne a szakterület élén maradni, mert ez önbizalmat ad), de ha már nem lesz, akkor szeretnék sikeres vállalkozó lenni: lakossági környezetvédelmi tanácsadással foglalkoznék. Miért tanácsadás? Azért, mert ezt bárhol, bármikor elkezdhetem, ez a legkevésbé eszköz- és tőkeigényes környezetvédelmi tevékenység, igény is van rá (és lesz is, folyamatosan, ameddig a fogyasztói társadalom szennyezi a környezetet), és jó érzés, hogy az emberek kikérik a véleményemet és hallgatnak rám. És miért a lakosságnak? Azért, mert ez nagyobb piac (a céges tanácsadók általában egy-két céghez kötődnek, és nagy bajba kerülnek, ha valamelyik cég megszűnik, de lakosság mindig, mindenhol van), és sokrétűbbek a kérdések, nem ragadok le egy cég szűk szakterületénél, hanem rálátásom lenne a környezetvédelem egészére.

Valószínűleg akkor is írnék szakmai blogot, és ahogy magamat ismerem, személyeset is. Biztos, hogy saját lakásban élnék, vagy akár családi házban, ha lenne rá pénzem (tudnék mit kezdeni egy kis kerttel és néhány állattal, megtanultam gyerekkoromban a nagyszüleimtől), és igyekeznék minél környezettudatosabban élni.

Szerinted mennyire elfogadottak a mai magyar internetfelhasználók körében a szakmai blogok, mint hiteles információforrás?

Szerintem minél ismertebb, annál elfogadottabb lesz. Ma még a Google és a Wikipédia az internetezők fő információforrása, de szerencsére egyre többen hallanak a Felsőfokon blogmagazinról, és olvasóink többsége hiteles információnak fogadja el a cikkeinket. (Alapos felkészüléssel, utánajárással, a szakmai kérdések tisztázásával, az esetleges tévhitek eloszlatásával mi is tehetünk azért, hogy hitelesek legyünk.)

A szakmai blog, mint műfaj még kevésbé ismert Magyarországon, sokkal kevesebben írnak és olvasnak szakmai blogot, mint én-blogot, de tehetünk azért, hogy ez megváltozzon. Mit tehetünk? Azt, hogy folyamatosan frissítjük az oldalt, gyakran írunk új cikkeket, hozzászólunk egymás bejegyzéseihez, és új szemszögből, figyelemfelkeltő stílusban blogolunk aktuális témákról. Így felkeltjük az olvasók és a Google kereső figyelmét, és ha az olvasók ajánlanak egymásnak, vagy minket látnak elsőként a Google keresőben, akkor egyre ismertebbek leszünk, és ezáltal egyre hitelesebbnek fogadnak el minket.

A hitelességet a szerzőink szakmai felkészültsége is növeli, ami egy szakmai bemutatkozásból vagy egy önéletrajzból látszik a legjobban, ezért érdemes kitölteni a szakmai profilt, és megjeleníteni benne a szakmai önéletrajzot.

Szerinted a Felsőfokonnak miért van helye az internetezők világában?

Magyarország legnagyobb szakmai blogmagazinjaként egy új műfajt termetettünk, terjesztettünk el az interneten, és folyamatosan fejlődünk, bővülünk. Egy sokoldalú, dinamikusan fejlődő szakmai közösségre mindig van igény, részben a szakmai kapcsolatteremtés lehetősége, részben a hiteles információforrás miatt, de az is nagyon fontos, hogy nálunk szabadon lehet szakmai tartalmakat publikálni.

Szerintem az is komoly előny, hogy a Felsőfokon interaktív, hozzá lehet szólni a blogbejegyzésekhez, minden szakmai véleménynek helyt adunk (akár szakmai vitáknak is), és teljesen független, semleges szakmai közösség vagyunk, politikai, vallási, világnézeti elkötelezettség nélkül.

De nem csak magánszemélyeknek nyújtunk előnyöket (publikációs lehetőség, szakmai hozzászólások, kapcsolatépítés, sajtóigazolvány, stb.), hanem cégeknek, intézményeknek is, elsősorban reklámfelületként (banner, imázsblog, és a fejlesztés alatt álló szakmai pláza formájában), de a publikációs lehetőség és a szakmai kapcsolatépítés a cégek számára is elérhető.

Szerinted van jövője az online pénzkeresésnek? Hogyan tudná fejleszteni a Felsőfokon az oldallal történő pénzkeresési lehetőséget bloggerei számára?

Szerintem van jövője az online pénzkeresésnek (már többé-kevésbé jelene is van, de jövője még inkább lesz), a jövőben egyre inkább előtérbe kerül a távmunka és az online pénzkeresés. Azt nem tudom, hogy az online pénzkeresésnek milyen formája lesz jövedelmező, de az imázsblogokban látok lehetőséget. Ha a cégek a válság után végre pénzhez jutnak, és rájönnek a blogbejegyzések reklámértékére, akkor stabil pénzforrás lesz az imázsblogok írása.

A Felsőfokon a pénzkereseti lehetőségeket talán úgy tudná még fejleszteni, ha a szakértői pontok pénzt is érnének, vagy ha több szakmai partner lenne az oldalon.

Fejleszteni lehetne még a hirdetési rendszereket is (több jobban fizető szolgáltatót bevonni), és szélesebb körben kellene reklámozni az imázsblogot, mint reklámfelületet és szakmai információforrást.

A pénzkeresés legegyszerűbb módja az lenne, ha a bejegyzések száma szerint (vagy karakter alapon) fizetne a Felsőfokon a bloggereknek, de ez több okból sem lehetséges (azon kívül, hogy a Felsőfokonnak nincs rá pénze). Egyrészt ekkor a másolt bejegyzésekért is ugyanannyi pénz járna, mint a saját gondolatokért (ez nyilvánvalóan igazságtalan lenne), másrészt a mennyiség könnyen a minőség rovására mehetne, mert mindenki sorozatban gyártaná a cikkeket, tényleges mondanivaló nélkül, és  a blogmagazin lényege, a szakmai ismeretterjesztés öröme (és talán a blogmagazin szakmai közösség jellege) is elveszne, mert csak a pénzről szólna a blogírás. Ezt szerintem senki nem szeretné igazán.

Hogyan látod szakmád jelenlegi helyzetét és jövőjét az országban?

A jelenlegi helyzettel még nem dicsekedhet az ország, a környezetvédelem ma még főleg csak szavakban fontos, tettek szintjén kevésbé. Egy környezetmérnök ma még kevésbé tud elhelyezkedni, mint más mérnökök, mert a cégek még nem elég környezettudatosak. De bízom abban, hogy a szavakból előbb-utóbb tettek lesznek, a lakosság egyre környezettudatosabbá válik, és ha a lakosság környezettudatos, akkor a cégek is azok lesznek. Részben azért, mert a legtöbb cég a lakosságnak termel, és a környezettudatos ügyfelekhez alkalmazkodik a cég, részben meg azért, mert a cégvezetők is emberek, ha magánemberként környezettudatosak, akkor cégüket is környezettudatosan vezetik. Ettől javulnak a környezetvédők elhelyezkedési kilátásai, és javul az ország környezeti állapota is.

Ezt a folyamatot az ismeretterjesztéssel gyorsíthatjuk a legjobban, és Magyarország legnagyobb szakmai blogmagazinjának környezetvédelmi csapata sokat tehet a környezetvédelmi ismeretterjesztéséért, a lakosság felvilágosításáért, a környezettudatosság elterjesztéséért.

Szerző: Demeter Mónika

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.