Főoldal » Interjú Sashegyi Józseffel, a Felsofokon egyik legnépszerűbb blogjának, az Útilapu(m)nak szerzőjével

Interjú Sashegyi Józseffel, a Felsofokon egyik legnépszerűbb blogjának, az Útilapu(m)nak szerzőjével

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kérlek mutasd be magad pár mondatban! A középkorú generációhoz tartozom. Hosszú éveken keresztül bányászattal foglalkoztam, bányászatban dolgoztam. Bányaipari technikus a végzettségem. A rendszerváltás utáni, a nehézipart szinte mindig és mindenben érintő gazdasági helyzetek miatt többször váltanom kellett a szakmám belül is. Közel 10 évig voltam szénbányász a Keleti – Mecsekben és 10 évig uránbányász a Nyugati – Mecsekben ahol bányát is zártam és rekultiváltam annak örökségét. 8 évig egy földalatti hulladéktároló építésének voltam részese a mórágyi rögben. Jelenleg egy terepi csoportban dolgozom, hidrogeológiai vizsgálatokat, vízmintavételezéseket végzünk. Sokszor kényszerpályára lettem állítva és ebből próbáltam a legjobbat, a számomra legmegfelőbbet kihozni. Talán néha sikerült is. 

Két nagylány édesapja vagyok és a múlt évben voltam 25 éves házas. A családi háttér, az otthon mindig is a legfontosabb volt, mindenekelőtt. Két egymással nagyon összefüggő hobbim van, amiből következik a harmadik. Az egyik az utazás, kirándulás és természetjárás. A másik a fotózás, az útjaimon látottak képre mentése, illetve ezek leírása, elmentése, cikkek és kis szösszenetek formájában.

Mi a kedvenc fotótémád és miért?

A kedvenc fotótémám? Nos rengeteg van, a városokat, épületeket ugyanúgy szeretem fotózni, mint virágokat és bogarakat, no és a madarakat, ami azért igazi kihívás. De azt hiszem a vizek amik a leginkább a kedvenc témám. És hogy miért is? Nos erre nem tudok pár szóval válaszolni, ez sokkal összetettebb dolog.

Egy linkben azért válaszolok itt: 

https://www.felsofokon.hu/hetkoznapok/2012/03/22/firka-a-viz-napjara

Hogyan találtál rá a Felsőfokonra és mi tetszett meg benne, hogy elkezdtél itt publikálni?

A Felsőfokonra hirdetésben találtam, munkakeresés közben. Mivel elég régóta írtam blogokat, azt gondoltam hogy lehet ezzel pénzt is keresni, ezért jelentkeztem Mészáros Andrisnál. Ő adta fel a hirdetést, én elküldtem neki pár blogom, oldalam, írásom linkjét véleményezésre. A megfelelt szintet megütöttem ám valamiért a természettudomány szakághoz kerültem. Egyáltalán nem okozott problémát ott indítani a blogomat, ám később a környezetvédelmi szakágban is lett egy blogom, majd nem oly rég óta a Turizmus és vendéglátás szakágban is. Hogy mi tetszett meg benne? Jó csapat van, jó elgondolásokkal, sok tervvel. A Felsőfokon folyamatosan fejlődik, alakul, mozgalmas időket él. Aki tudja, hogy mi a fő célja a Felsőfokonnak az itt kibontakoztathatja kreativitását, tudását. Ez a szakmai blog egyedülálló, roppant jó kezdeményezés, és ezért is örömmel vagyok tagja ennek a csapatnak.

[token node title-raw]

Hogyan képzeled el magad 15 év múlva?

15 év múlva? Remélem igazi és aktív nyugdíjas leszek. Addigra már nagypapa, aki az unokákkal járja az erdőket, mezőket, az utakat, és a vizeket.

Sok mindent tesz, és hasznos tagja egy Felsőfokon.hu nevű blogplázának!

Hogyan látod szakmád jelenlegi helyzetét és jövőjét az országban?

A szakmám jelenleg a haldokláson túli állapotban van. Képzés szinte nincs, pár bányamérnök végez évente. De nincs középvezető és szakmunkás (vájár) képzés. Ezért aki arra gondol, hogy manapság Magyarországon komoly bányászat fog indulni az csak hitegeti magát. Én, mi  az én korosztályom a szakma utolsó mohikánjai vagyunk – szoktam mondani. Mi át tudtuk venni az öregektől a szakmát, tudtuk folytatni azt amit ők képviseltek. Mi már nem volt kinek tovább adjuk….  Sok elképzelés van a jövőt illetően a hazai bányászattal kapcsolatban. A tiszta szén technológia, illetve pár bányaüzem újranyitása állandóan borzolja a kedélyeket. Aztán valamiért nem lesz belőle semmi. Ez valamikor egy szép és roppant nehéz szakma volt, rengeteg fortélyt kellett elsajátítani a míveléséhez. Akinek ez sikerült az jó bányász lett, és szerette azt amit csinál. Sajnos páran ott fenn, azt gondolták, hogy nem kell a hazai, inkább behozzák külföldről. Továbbá az igazság az, hogy nem kellettünk, nem fértünk bele az “újmechanizmusba” (sic).  Én személy szerint bármikor hajlandó lennék újra beállni a csatasorba, bármikor rendelkezésre bocsátanám azt a szakmai tudást amit kaptam, felhalmoztam az elmúlt közel 30 évben.

[token node title-raw]

Szerinted mennyire elfogadottak a mai magyar internetfelhasználók körében a szakmai blogok, mint hiteles információforrás?

Talán egyre inkább elfogadott lesz a szakmai blog, mint műfaj. Rá kell jönni az internetezőknek, felhasználóknak és cégeknek is hogy ez a jövő.

A szakmai blog fontos, mert a szerzők komolyan utánajárnak annak amiről írnak. Ezt el kell fogadnia minden internetfelhasználónak aki belebotlik a Felsőfokonba. Nekem személy szerint jó pár olyan ismerősöm van aki nem blogger, de olvas minket, megosztja a jó dolgainkat. Beszélnek rólunk, elismeréssel nyilatkoznak a csapat képességeiről. Ezeket a vonalakat nagyon is fontosnak tartom, mert ezek az emberek (nyugdíjas tanárok, munkatársaim, fotósok, természetjárók) hozzám hasonlóan gondolkodók viszik jó hírünket a világba. 

Szerinted a Felsofokonnak miért van helye az internetezők világában?

Az előző válaszomban benne van, azt hiszem :)

 Szerző: Demeter Mónika

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.