Főoldal » Ivóvíz előállítása levegőből innovatív szélturbinával

Ivóvíz előállítása levegőből innovatív szélturbinával

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Megvan a megoldás a vízhiányra? Egy új, innovatív szélturbina a sivatagi levegő páratartalmából akár 1000 liter vizet is képes naponta előállítani. Az Eole Water tízéves fejlesztését Abu Dhabiban teszteli 2011 novembere óta. A szélturbina a levegőből lekondenzáltatott nedvességet tároló tartályokba juttatja, ahonnan a vizet megtisztítják, és az fogyasztásra alkalmassá válik. 

Korábban írtunk a klímaváltozás és a növekvő vízfelhasználás miatt is fokozódó ivóvízhiányról, amely elsősorban a sivatagi és a fejlődő országokat sújtja, de az előrejelzések szerint a jövőben több ország is szembesülhet ezzel a problémával a melegedő éghajlat miatt. A szélenergiával működtetett innovatív vízleválasztási módszer a levegő páratartalmából óriási segítséget jelenthet az itt élőknek. Mindeközben mivel megújuló energiafelhasználás történik, a folyamat ráadásul nem járul hozzá további széndioxid kibocsátáshoz sem.

Marc Parent, az Eole Water alapíja, a karib-tengeri tartózkodása során jutott el az újító gondolatig, amikor megfigyelte, hogy mennyi vizet tud összegyűjteni klímarendszere segítségével. Majd azon kezdett gondolkodni, hogy hogyan lehetne olyan vízhiányos területeken kinyerni a vizet a levegőből, ahol nem elérhető központi áramhálózat. Erre a célra végül egy szélturbina bizonyult a legjobb megoldásnak.

A levegő páratartalmából történő vízkinyeréssel már sokan, sokféleképpen kísérleteztek, de az Eole Water az első olyan vállalat, amely a szélenergia felhasználásával alkalmazza a technikát. Lényegében egy 30 kW-os szélturbina alkotja és működteti a rendszert. Amint a csatolt szerkezeti ábra is szemlélteti, a levegő a turbina orr részén keresztül áramlik be, ahol egy generátorral felforrósítják, majd egy hűtőberendezésen áthaladva a nedvesség lecsapódik, amely összegyűjtésre kerül, és tovább halad egy rozsdamentes acéltárolóba, ahol megtisztítják a vizet. A víztisztítási lépés öt lépcsőből áll, melyben a fertőtlenítés UV-vel történik.

A változó erősségű szél miatti áramingadozást hibrid energia kontroller segítségével tudják kiküszöbölni, amely segítségével naperőmű által termelt, vagy a hálózatról érkező elektromos áram is felhasználható a víztisztításhoz. A szélenergiával termelt többletáramot akkumulátorokban tárolni lehet, vagy rá lehet táplálni az elektromos hálózatra.

Egy prototípus már 2011 októberében elhelyezésre került Abu Dhabi-ban, mely 500-800 liter tiszta vizet képes előállítani naponta a száraz sivatagi levegőből, és a tesztelési időszak várhatóan 2012. júniusig tart. A WMS1000 szélturbina óránként 62 liter vizet állít elő 45%-os átlagos páratartalom mellett 24 Celsius fokon. Az így nyert és tisztított vízből vett minták elemzésével kiderült, hogy a rendszer sokkal jobb minőségű vizet termel, mint amilyenek WHO által ajánlott szabványok.

A fejlesztő vállalat szerint a rendszer hatékonyabban működhetne egy toronyszerkezettel, ahol ki tudná használni a rendelkezésre álló 24 km/órás szélsebességet. Az Eole Water szerint így akár napi 1000 liter tisztított vízhez is juthatnának. A cég már 12 partnerre tett szert, akikkel együttműködve belefoghatnak a turbinák gyártásába, hogy olyan helyeken is lehetővé váljon a levegőből való víznyerés, ahol nem áll rendelkezésre elektromos áram, például fejlődő országok vidéki területein. 

A technológia vitathatatlan előnyei:

– Önálló, külső elektromos áramot nem igénylő módszer a biztonságos víz előállításához, nincs kiszolgáltatottság és energiafüggőség. Alacsony üzemeltetési költség.

– Fenntartható vízellátás olyan helyeken is, ahol kevés víz nyerhető ki kutakból vagy felszíni vizekből. 

– Környezetbarát technológia, mely teljes mértékben megvalósítja a fenntartható fejlődés alapelveit. A működtetéséhez csupán szélenergiára van szükség, a rendszer nulla emisszióval képes üzemelni, és a környezetre a lehető legkisebb hatással van, a legkisebb beavatkozást igényli.

Források: Turning wind into water, Recharge News, 2012.03.; eolewater.com; treehugger.com; alternativenergia.hu

Kiegészítés (2013. 08. 31.): 

A cikk megjelenése óta az Eole Water innovatív szélturbinája, melynek segítségével a vízhiányos területeken ivóvíz nyerhető, számos fenntarthatósági és innovációs díjat nyert különböző országokban.  

Többek között megnyerte a MEDEF éves kongresszusán a fenntartható üzlet díjat.

Dubaiban megkapta a H2O díjat a leginnovatívabb termék/technológia kategóriában.  Ezzel az elismeréssel a vízügyi területen dolgozó legaktívabb vállalatok munkáját szokták honorálni. 

Az Economic Club of La Provence 2012-ben az Év Innovációja címmel tüntette ki az Eole Watert. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.