Főoldal » Jégmadár

Jégmadár

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A tél a hó és jég évszaka. Mivel hópárduc és hóbagoly nem él Magyarországon, most a jégmadárról írok.

Egész Európában előfordul, Magyarországon kis számban, de állandó jelleggel költ. (Alfajai az arab országoktól, Indián keresztül, Kínában, Japánban is megtalálhatóak.) Elsősorban olyan folyók, patakok, tavak mellett található, aminek a partján sűrű, a víz fölé belógó növényzet van.

A galériában látható térkép jelzi az elterjedési területét. (A térkép ugyan a magyar wikipédiából van, de mégis német nyelvű, ezért magyarázatra szorul. A sárga színnel jelzett területeken a jégmadár várndormadár, csak nyáron van ott, télen elköltözik. A zöld színnel megjelölt tájakon a jégmadár egész évben megtalálható. A kék színű foltok a telelőhelyeket jelzik.)

Testhossza 16-17 centiméter, szárnyfesztávolsága 24-26 centiméter, testtömege 34-46 gramm. A testméretéhez képest hosszú, egyenes a csőre, rövid a farka, rövid a nyaka és nagy a feje. A hím és a nőstény egyedek hasonlóak. Fejbúbja, tarkója, háta és farka csillogó kék. A napfény irányától ez a szín változik, repülés közben a madár háta fénylik. A szemétől a fülnyílásáig rozsdaszínű folt húzódik, ettől lefelé a nyakán egy kis fehér folt látható. A torkán ugyancsak fehér folt van. A feje villágoskék pöttyös, farktollai és szárnytollai vége sötétebb, a háta világosabb kék. Arca, szárnya alja, hasa narancsos-barnás színű, a csőre alatt és a nyakán fehér. A hím csőre fekete, a nőstény csőrének a töve vörös. Lába vörös, rövid, ujjai tövükön összenőve.

A még fiatal madárnál nincs még meg a feltűnő kék szín, háta zöldes, melle szürkés, lába narancsos.

Igazi halivadék-pusztító. A kis halakat leginkább az ágakról lesi. A vízparton, ahol a bokrok, fák a víz fölé hajlanak, egy-egy kiálló száraz ág legvégére telepedik, és türelmesen és mozdulatlanul lesi a vizet és a benne folyó életet. Amint a pisztráng vagy más ivadék a víz felületét megközelíti, a jégmadár lecsap, csőrének késéles káváival megragadja a prédát, aztán lerázza a vizet, újból egy ágra ül és elfogyasztja zsákmányát. Rendkívül gyorsan emészt, a szálkát, pikkelyt, úszót pedig kiöklendezi. Tarka színe a védekezést és megtévesztést egyaránt szolgálja. A hasa olyan színű, mint valami száraz levél, a hal tehát nem gyanakszik. A has narancsos-barnás színe a fák ágai közti rejtőzködést is segíti. A háta viszont olyan, mint a csillogó kék víztükör, ezért felülről nem veszi észre a ragadozó madár. A német Eis szónak egy régebbi jelentése az volt, hogy kék. Valószínűleg a madár erről a kék jelentésről kapta a nevét, mivel a madár tollazatának fő színe a kék. (Az Eisvogel német név tükörfordítása a magyar jégmadár név. Eis = jég, Vogel = madár.)

A víz fölé belógó ágakon ül türelmesen, mozdulatlanul és nézi a vizet, vadászik. Ha a vízben mozgást lát, akkor leveti magát az ágról a vízbe, csőrével megragadja az apró halat, majd az ágra visszaszállva egyben lenyelve fogyasztja. Gyorsan emészt, a halszálkát, pikkelyt visszaöklendezi. A halak mellett a vízpart közelében előforduló rovarokat, bogarakat is elfogyasztja, ha el tudja kapni. Ha nem talál alkalmas ágat, akkor a víz felett, a vízfelszínhez közel repülve is szokott vadászni.

Vándorló madár, nem feltétlenül ugyanott fészkel minden évben, de gyakran évek múlva ismét megjelenik korábbi költőhelyén.

A jégmadár teljes élete, így a szaporodása is vízhez kötődik. Folyók és patakok mentén fészkel. Fészkét is a visszöklendezett halszálkákból építi. A függőleges partok meredek oldalába építi ki, kaparja a kb. méternyi hosszúságú, vége felé szélesedő kuckóját. Ide rakja 6-7 gömbölyű fehér tojását, melyen 21-27 napig kotlik. A kicsinyeket a hím és a tojó közösen látja el, együtt gondozza. A kirepülési idő 23-27 nap.

A jégmadár Magyarországon védett, eszmei értéke 50.000 Ft.

Források:

  1. http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A9gmad%C3%A1r (innen van a galériában látható térkép is)
  2. http://www.vidraportal.hu/index.php?modul=lapozo&cikk=92 (innen van a vezérkép)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.