Főoldal » Jód

Jód

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A budapesti Izotóp Intézet Kft. elismerte, hogy az orvosi izotópokat gyártó csillebérci laborjából kiszivárgott jód-131 okozta a november közepén több európai országban is észlelt megnövekedett radioaktív sugárzás egy részét. A kémény szűrőrendszere a javítás után sem működött tökéletesen, így két adagban került sugárzó anyag a budapesti levegőbe. A cég szerint kizárt, hogy a sugárzás egészéért ők lennének a felelősek, és hogy a környező országokig eljutott volna a szennyezésük.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint sem a csillebérci jód-131 izotóp okozta a Csehországban és Európa más részein tapasztalt nagyobb jódkoncentrációt. Az Izotóp Intézet Kft. cégvezetője elismerte, hogy a Csillebércen működő izotópgyár kéményén keresztül hónapokon át az elvártnál nagyobb mértékben szökött a jód-131 izotóp, de emiatt szerinte senki egészsége nincs veszélyben, valamint nem ők okolhatók a Közép-Európa légterében mért magasabb radioaktív sugárzásért.

November elején hét európai országban, Magyarország mellett Csehországban, Ausztriában, Szlovákiában, Németországban, Svédországban, Franciaországban és Lengyelországban mértek a levegőben a szokásosnál sokkal magasabb, de az egészségügyi határértéket nem elérő radioaktív szintet. Az hamar kiderült, hogy a sugárzást a jód 131-es izotópjának részecskéi okozták, de egészen eddig rejtély volt, hogyan kerültek azok Európa légterébe.

Eleinte a fukusimai katasztrófából származó szennyeződésre gyanakodtak a szakértők, most azonban kiderült, hogy a sugárzó anyag magyar eredetű volt, és az Izotóp Intézet Kft. csillebérci laborjából származott. Magyarországon egyedül ez a cég gyárt orvosi jód-131-et, amit a pajzsmirigy betegségeinek vizsgálatára és gyógyítására használnak. „Az elmúlt hetekben Budapest légterében mért jód-131 egy hányada nagy valószínűséggel az Izotóp Intézet Kft. általi kibocsátásból származott” – fogalmaz a cég sajtóközleménye.

A cég közleménye szerint 2011 első felében észlelték, hogy egy szivárgó kéményen keresztül szökik az izotóp, bár a kibocsátás messze a határérték alatt maradt. A gyártást mindenesetre leállították, és felújították a jódot feldolgozó fülke szűrőrendszerét. A szivárgást azonban ez sem állította meg, sőt, az csak megnövekedett, a tavasszal a levegőbe került anyag sugárzását 300 gigabecquerel, míg a szeptembertől novemberig kiszivárgott mennyiséget 324 gigabecquerelre becsülik. (A becquerel (Bq) a radioaktivitás gyakran használt mértékegysége, megadja, hogy egy radioaktív forrásban hány bomlás történik másodpercenként.)

Az ÁNTSZ által meghatározott éves kibocsátási korlát egyébként az Izotóp Intézet számára 1600 gigabecquerel, aminek a felét sem érte el a két szivárgásból származó jód-131. Az izotópgyártás normál működés melletti sugárzása sem egyenletes, általában a reaktor, és a jódot feldolgozó berendezések 2-3 napig üzemelnek (ezalatt mindig van valamennyi kibocsátás), utána 1-2 hétig, de van hogy akár hónapokig nem. A szennyezőanyag kibocsátása így alapban is impulzusokban történik, most a hibás szűrőberendezés miatt voltak nagyobbak ezek az impulzusok.

A cégvezető állítása szerint a laborjukból a levegőbe jutó jód-131 a mérésekben csupán a magyarországi, illetve a más közép-európai sugárzási szintek közötti különbségért felelős (a magyar jóval magasabb volt,  mint a szomszédos országokban mért), és kicsi a valószínűsége annak, hogy a szennyeződésük több száz kilométerre eljutott volna. Más labor vagy reaktor radioaktív szivárgásáról a múlt heti megemelkedett sugárzás idején nem érkezett hír Európából.

Az MTI szerint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség azt közölte, valószínűleg a budapesti intézet volt a forrása a több országban mért, megnövekedett sugárzási szint forrása.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is vizsgálta a jód-131 izotóp kibocsátásával kapcsolatban elterjedt hírek hátterét, és csütörtök délutáni közleményükben azt írták: “Semmilyen, a megengedettől eltérő kibocsátás nem történt”. Emiatt nem látják indokoltnak lakosságvédelmi intézkedés elrendelését – tették hozzá.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében azt is írták: a Központi Fizikai Kutató Intézet csillebérci telephelyén található Izotóp Intézet Kft. hatósági engedély birtokában gyárthat izotópot, engedélyei összhangban vannak az Európai Unió előírásaival. Az elmúlt héten a Cseh Köztársaságban és Európa más államaiban mért megnövekedett jód-131-koncentrációt nem Magyarország okozta – tették hozzá.

A lakosságra nézve semmilyen egészségi kockázata nincs és nem volt a csillebérci Izotóp Intézet Kft.-től a légtérbe került jód-131-izotópnak – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtök délután.

Valamennyi mérési adat azt támasztja alá, hogy a légtérbe került, enyhén megnövekedett aktivitáskoncentráció is messze alatta maradt a megengedett határértékeknek – olvasható az erről szóló közleményben.

Hozzátették: az idén január és május közötti gyártás során a kibocsátás mértéke, az aktivitáskoncentráció körülbelül 300 GBq (gigabekerel), míg szeptember és november között 324 GBq volt, vagyis ezek az értékek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által megszabott lehetséges éves kibocsátási mennyiségnek együttesen sem érik el a 40 százalékát. A környezetellenőrző állomások által mért értékek azt jelzik, hogy azoknak semmilyen egészségi kockázatuk a lakosság számára nem volt.

Források és további érdekességek:

  1. http://mage.hu/2011/11/17/hurry (Mage blogját egyébként is érdemes elolvasni, az ő hatására kezdtem el blogot írni. Előbb csak személyeset, később szakmait is.)
  2. http://index.hu/tudomany/2011/11/17/magyar_eredetu_volt_a_fel_europat_beterito_radioaktiv_jod/ (Innen származik a vezérkép is, a csillebérci telephely fényképe.)
  3. http://hvg.hu/Tudomany/20111117_jod_izotop_okf

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.