Főoldal » „Jönnek a fosszák, akik a makikat a bőrüktől megfosszák.” Julien király (Madagaszkár)

„Jönnek a fosszák, akik a makikat a bőrüktől megfosszák.” Julien király (Madagaszkár)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gondolom sokaknak ismerősen hangzik ez az idézet. Én személy szerint először úgy gondoltam, hogy csak egy jó poén akart lenni a rajzfilmben. De furdalta az oldalam a kíváncsiság, ezért utána néztem. Így ma már tudom, hogy ilyen élőlények tényleg léteznek. De milyen állatok is ezek a fosszák (Cryptoprocta ferox)? Lássuk csak…

                Ez a kistestű ragadozó kinézetre nagyon hasonlít a macskákra és a cibetmacskákra is. Ezért rendszertana sokáig nem volt tisztázott. Kezdetben a macskafélék közé sorolták, majd Carlsson munkásságának köszönhetően a cibetmacskafélék közé tették. Azonban a legújabb molekuláris biológiai vizsgálatok és a géntérképezésnek köszönhetően önálló családba, az Eupleridae családba került.

                1,5 méteres testhosszából kb. 70 centimétert tesz ki a farka. Alacsony termetű, magányos állat. Minden egyed saját territóriumot tart fenn, melynek határait illatmirigyei segítségével jelöli ki. Testsúlya 7-12 kg között változik. Bundája rövid tömött, vörhenyes színű.

                Hallása, látása és szaglása is kitűnő. Éjszaka vadászik. Táplálékát kisebb gerincesek és rovarok teszik ki.

                Párzási időszakban a nőstények kiválasztanak egy fát, ahol a hímeket fogadja. Több hímmel is párosodik. 90 napos vemhességet követően 2-4 utódot hoz a világra, akik ekkor még vakok és magatehetetlenek. Szemük a 15. nap után nyílik ki. 15-20 hónapos korunkban hagyják el anyjukat.

                Madagaszkáron őshonos faj. Mint a sziget csúcsragadozója számos faj létszámának szabályozásában nagyon fontos szerepet játszik.

Gyakran keverik össze a –nevében nagyon hasonló, de külsőleg eltérő- Fossa fossanaval (galéria 1. kép). A Természetvédelmi Világörökségi listán sebezhető státuszú

               

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.