Főoldal » Jövő Plusz Fesztivál

Jövő Plusz Fesztivál

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A környezetvédelmi bloggertalálkozóval egyidőben egy másik rendezvény is lesz Székesfehérváron. Jövő Plusz Fesztivál. Köszönet érte Magyari-Meskó Rékának, aki egy hozzászólásban jelezte nekem a rendezvényt. A fesztivál honlapja (egyben a bejegyzés forrása): http://www.programturizmus.hu/tdestination-jovo-plusz-fesztival.html

Jövő Plusz Fesztivál. Magyarország első jövőtudatos fesztiválja és innovációs bemutatója. 2012. május 18-20. között a JÖVŐ Székesfehérvár belvárosába költözik. Színes, izgalmas programok az Alba Plazától a Romkertig.

Az ALBA PLAZÁ-ba már május 4-én beköltözik a JÖVŐ, ugyanis május 4-20-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Te mivel utazol? című kiállítást a Jövő+ Fesztivál felvezető eseményeként, ahol minden közlekedési ágazat (közút, vasút, légi és vízi közlekedés) bemutatásra kerül. Láthatnak HyGo autót, elektromos illetve Stringbike kerékpárt, ECO-Marathon járművet, Formula Student járművet és LGB terepasztalt, bioetanol üzemanyaggal működő autót, valamint elektromopedeket. Ez utóbbiakat a Jövő+ Fesztivál három napján ki is lehet próbálni a Mátyás király körúton, ahogyan full hybrid autók tesztvezetésére is nyílik lehetőség a fesztivál keretében.

Fesztivál Egyetem – Tudomány – Szakmai ismeretek

A mélyebb szakmai ismeretekre vágyók a Hiemer-ház Báltermében működő Fesztivál Egyetem keretei között hallgathatnak interaktív előadásokat szombaton két fő témában – délelőtt CSR, délután innováció – az adott területek szakembereitől, cégvezetőktől, egyetemi tanároktól. A CSR-ról szóló szekcióban mutatják be társadalmi felelősségvállalási tevékenységüket támogatóink, partnereink. Az innovációról szóló szekcióba pedig a hazai neves felsőoktatási intézményeket invitáljuk a tanszékeken, laborokban zajló innovációs munka és produktumai bemutatására, melyek a mindennapok embere számára is érdekesek és egyben társadalmilag hasznosak lehetnek. A tudomány népszerűsítése érdekében rövid, színes előadásokkal és kísérletekkel is várjuk a látogatókat. A gyermekek a Kölyöklaborban izgalmas kísérletezés során ismerkedhetnek meg a laboratóriumok és a kémia világával.
További tájékoztatók, beszélgetések, kiadványok nyújtanak hasznos információkat pl. az egészséges életmóddal, energiatudatos építkezéssel, hulladékkezeléssel, tudatos vásárlással, felelősségteljes léttel, stb. kapcsolatban pénteken és szombaton a Hiemer-ház Gótikus termében.

Tudásközpont

A Városháza udvarán működő Tudásközpont szintén a jövő- és környezettudatos szemlélet terjesztését tűzi ki célul, melynek keretében pl. gazdasági ismeretekkel, karrier tanácsokkal vértezhetik fel magukat az érdeklődők, IQ tesztekkel és rapid idegen nyelvi tesztekkel mérhetik fel tudásukat, információkat kaphatnak környezetvédelmi témában.

Az Egészség utcája

A Liszt Ferenc utca programjaival az egészség előtt hódolunk: lesz egészséges ételek és italok bemutatója és kóstolója, étkezési tanácsadás dietetikus és élelmiszermérnök segítségével, különféle egészségügyi szűrések.

Sport

A Mátyás király körút és a Török udvari átjáró jellemzően sport- és gyermekprogramoknak ad helyet. Számos sportág kipróbálására, gyakorlására nyílik lehetőség híres sportolókkal együtt, valamint a helyi sportegyesületek jóvoltából: pl. kosárlabda, foci, FitWalk, Tai-chi, Chi kung. E mellett a gyermekeket is megmozgatjuk, ugróiskolával és mozgásra ösztönző játékeszközökkel várjuk őket. Miután elfáradtak, saját kezűleg festhetnek maguknak pólót, és vihetik haza emlékbe.
Akik inkább nézni szeretik a sportot, azoknak is kínálunk programot, a focirajongók ugyanis közösen szurkolhatják végig a Bajnokok Ligája döntőjét május 19-én este a Hősök terén.

A természeti és épített környezet

Székesfehérvár és környéke természeti értékeit egyrészt „kincskereső” túrán való részvétellel fedezhetik fel a fesztivál látogatói, másrészt az ALBA PLAZÁ-ban fotókiállítás keretében ismerhetik meg a természet szép és a pusztulás csúnya oldalát.
A Romkert területén a középkori sokadalom forgatagába csöppenhetnek a fiatalabbak és idősebbek, és ismerkedhetnek meg a középkori mesterségekkel (ötvös, szíjgyártó és nyerges, kovács), kipróbálhatják a korabeli eszközöket és technikákat, de a kicsiket is várja játszóház, sőt akár régészeti feltárás részesei is lehetnek. Az épített környezet megóvásához romterületek takarításával és a középületeket csúfító falfirkák eltávolításával is hozzá kívánunk járulni.

Kávéházi beszélgetések közéleti szereplőkkel

Két kávéházban neves közéleti szereplők részvételével zajlanak beszélgetések mindhárom napon. Megtudhatjuk, számukra mit jelent a jövőtudatosság, mit tesznek környezetük megóvása érdekében, hogyan élhető meg a gyerekvállalás negyvenen túl, hogyan lehet teljes, aktív életet élni nyugdíjasként, stb. Vendégünk lesz Szilágyi János, Jakupcsek Gabriella, Várkonyi Andrea, Németh Lajos, Juhász Árpád, Zacher Gábor, Hanga Zoltán és Joshi Bharat.

Gasztronómia

A Helyi Termék Piaccal a gasztronómia szerelmeseinek kívánunk kedveskedni és a magyar termékeket népszerűsíteni. Fejér megyei őstermelők és feldolgozó manufaktúrák kínálnak majd gyümölcsszörpöket, friss zöldséget, zöldségkrémeket, sajtokat, füstölt húsokat, pékárut, savanyúságot, lekvárt, stb., valamint a helyi kézműves mesterek portékáit is meg lehet vásárolni.
A helyi és környékbeli borászok, valamint az Agárdi Pálinka fesztiválon való megjelenésével szintén a hazai termékek előtt hódolunk, és a kulturált, minőségi alkohol-fogyasztásra hívjuk fel a figyelmet.

Jövőtudatos programok

A helyi civil szervezetek, valamint közműszolgáltatók folyamatosan gondoskodnak jövőtudatos interaktív programokról (pl. óriás társasjáték, szeméthalászat, -röpítés, játszóház, totó, hőlégballonozás, öko lábnyom-mérés, stb.).

Szórakoztató programok

Támogatóinknak, partnereinknek együttműködésükért, részvételükért, programjaikért a KÖSZÖNÖM Partin fejezzük ki hálánkat péntek este a Hiemer-ház Báltermében egy állófogadás keretében.

A színes és tartalmas szakmai programokat megfűszerezzük zenei és táncélménnyel is, a Nagy- és Kisszínpadon (a Piac és a Városház téren) országosan ismert és helyi fellépők produkcióival várjuk a látogatókat. A fesztivál fővédnöke, Novák Péter pénteki koncertjével a fenntartható fejlődés fontosságára hívja fel a figyelmet. Aznap lép színpadra Weisz Fanni és Gáspár Laci illetve Széles Iza is egy különleges előadás keretében. A szombat esti jó hangulatról a United gondoskodik. Fellépnek még a három nap során a KJF Művészeti Tanszék jazz szakos hallgatói, valamint a művészeti szakközépiskolák zenei és táncformációi is. Minden korosztály megtalálhatja a szívéhez, ízléséhez leginkább közelálló produkciót, legyen az jazz, népzene, néptánc, bohócműsor, divatbemutató vagy valami más.


Jövő+ Fesztivál és Innovációs Bemutató, Székesfehérvár – programok
2012. május 18-20.

Kávéházi beszélgetések

PÉNTEK
Caffé Perté:
15.30-16.30 Zacher Gábor, toxikológus: drog-prevenció és tudatos nevelés
17.30-18.30 Joshi Bharat, műsorvezető, TV2: bolygónkról spirituális szemmel
Pátria Kávéház:
16.30-17.30 Jakupcsek Gabriella, televíziós újságíró, műsorvezető: felelős gyereknevelés

SZOMBAT

Caffé Perté:
11.00-12.00 Németh Lajos, meteorológus: Mi lesz veled éghajlat…?
16.00-17.00 Juhász Árpád, geológus: Klímaváltozás

Pátria Kávéház:
10.00-11.00 Szilágyi János, rádiós-televíziós: Az 50+ ereje
14.00-15.00 Várkonyi Andrea, műsorvezető, TV2 tények: Életmód
17.00-18.00 Smohay Katalin, Don Bosco Iskolaház fenntartója és Sinkó Ottó, Videoton Holding Zrt./Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány: Iskolaház
20.00-tól BL döntő közvetítése

VASÁRNAP

Pátria Kávéház:
11.00-12.00 Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője: Harmóniában a természettel

Fesztivál egyetem

PÉNTEK

Hiemer-ház, Gótikus terem – Életmód szekció
15.00-tól BOCS Alapítvány – ÉLETVONALAK: EMBEREK AFRIKÁBAN ÉS EURÓPÁBAN (VÁNDOR FOTÓKIÁLLÍTÁS)
15.30-16.00 Silye Gabriella, Metodic – Természetes egyensúly
16.00-16.30 Szigeti Erzsébet, Body Map – Az egészség királynője a víz
16.30-17.00 Dr. Barna Gyula, Body Map – Szívügyük a szívügyünk
17.00-17.30 Márton Zoltán, Esélyek Háza – Globális idősödés (pódiumbeszélgetés)
17.30-18.00 Simonyi Gyula, BOCS Alapítvány – Korreferátum Márton Zoltán előadásához – Generációk közötti szolidaritás a globális válságban

SZOMBAT

Hiemer-ház, Gótikus terem – Életmód szekció
10.00- 10.30 Prokai Réka, REC – Fenntartható fogyasztási szokások Magyarországon. Fontosabb a pénztárcánk, mint az egészségünk?
10.30-11.00 Schuchmann Júlia, REC – Környezet-egészségügy
11.00-11-30 Felföldi Imre, MAPASZ / ZÉOSZ – Passzívház környezetbarát szigetelőrendszerrel
14.00-14.30 Berend Dóra, Mingtang® Csikung Iskola – Kínai csecsemő és gyermek masszázs (előadás és gyakorlat)
14.30-15.00 Berend Dóra, Mingtang® Csikung Iskola – A Csikung Világa: kínai mozgásos gyakorlatok nem csak fiataloknak
15.00-15.30 Gyenei László, Mabuhasz Közhasznú Egyesület – Felelősségtudatos élet
15.30-16.00 Berend Dóra, Mingtang® Csikung Iskola – Stresszoldás, önfejlesztő meditáció (előadás és gyakorlat)
17.00-18.00 Így Tedd Rá Alapítvány – Családi népi játék

SZOMBAT

Hiemer-ház, Bálterem – Innováció szekció
9.30-10.00 Dr. Mócz Dóra, Kodolányi János Főiskola – A permanens művelődés és az élethosszig tartó tanulás jelentősége az egyén életútjában
10.00-10.30 Dr. h. c. Szabó Péter PhD, Kodolányi János Főiskola – A felsőoktatás globális kihívásai az ezredelőn
10.30-11.00 Dr. habil Ujváry Gábor, Kodolányi János Főiskola – „A kultúrpolitikai fegyverletétel önkéntes lenne.” Innováció a kultúrában és az oktatásban a két világháború közötti Magyarországon
11.00-11.30 Dr. Szépvölgyi Ákos, Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség – Az ötlettől a termékig: az innováció szépségei és buktatói
11.30-12.00 Jankovszky Sándor, TRANSMISSIÓ Kft. – Innováció szőlőmagból – Hogyan született a veszélyes hulladékból étrend-kiegészítő?
12.00-12.30 Ruff Tamás, Echo Innovációs Műhely – Fogyasztóvédelmi Információs és Oktató Pont
13.00-13.30 Dr. Horváth Gábor, ELTE Pályázati és Innovációs Központ – Felhődetektor, Bögölycsapda
13.30-14.00 Dr. Karátson Dávid, Magyar Innovációs Szövetség / Meet the Scientist – Vulkánveszélyek, vulkánkitörések
14.00-14.30 Magyar Innovációs Szövetség / THE (Tudományos Hasznos Emberi) – Csodák Palotája: Fizikai kísérletek
14.30-15.00 Magyar Innovációs Szövetség / THE (Tudományos Hasznos Emberi) – Csodák Palotája: Fizikai kísérletek

Hiemer-ház, Bálterem – CSR szekció
15.00-15.30 Lakatos Zsófia, Hill and Knowlton / Magyar PR Szövetség – CSR, avagy a felelős vállalati magatartás előnyei
15.30-16.00 Bakos Miklós, Bakosfa Kft. – A CSR gyakorlata egy KKV életében
16.00-16.30 Béldi-Betegh Aliz, BASF – Kölyöklabor
16.30-17.00 Dely Zsófia, Nem Adom Fel Alapítvány és támogatóik – Az első passzívház közintézmény
17.00-17.30 Gróf Henrik Balázs, OTP Fáy András Alapítvány – Fiatalok pénzügyi-gazdasági nevelése

Színpadi programok

(Piac tér)

PÉNTEK

17.00 A Jövő+ Fesztivál és Innovációs Bemutató hivatalos megnyitója – beszédet mond Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár MJV polgármestere
17.15 Novák Péter fővédnök köszöntője és műsora (kisszínpad, Városház tér)
19.00 Weisz Fanni – Gáspár Laci – Széles Iza
20.00 Coco-Loco koncert

SZOMBAT

9.30 Coca-Cola Testébresztő Torna
10.00 FolkManuSHOWk Táncegyüttes
10.30 Hastánc bemutató
11.00 Nemadomfel Együttes koncertje
12.00 Zumba
13.30 Majorett Dance
14.00 Mits Jazz Band koncertje
15.00 Hastánc bemutató
15.30 KJF Művészeti tanszék hallgatóinak zenekara
16.30 DEPÓNIA “divatbemutató” – ruhák hulladék hasznosításából
17.00 Zumba
17.30 Nagy Judit Színtársulata – Mátyás mesék
18.30 Zombori Zenekar koncertje
20.00 United együttes koncertje

VASÁRNAP

10.00 Cosmo Sport gyerekcsoport bemutatója
10.30 Játszunk együtt! Mits Péter és barátai gyerekműsora
11.30 TáncolKodó Táncműhely
13.00 KJF Művészeti tanszék hallgatóinak zenekara
14.00 A Jövő+ Fesztivál és Innovációs Bemutató hivatalos zárása

Programok – helyszínek

PÉNTEK 15.00-tól

Romkert
Nemzeti emlékhely
Régészeti játszóház
Családi programok, gyermekmegőrzés
P+H – Parkolj és hordozz (babás szülőknek)

Városház tér
„Borfalu”
Környezetvédelmi és természetvédelmi programok, játékok

Piac tér
Nagyszínpadi programok

Mátyás király krt.
OTP gyerekfogászati busz – ingyenes szűrések
Elektromos járművek

Alba Pláza
Te mivel utazol? – kiállítás
Természetvédelmi fotókiállítás

Török udvar
Életmód tanácsadás

Hiemer-ház
Fesztivál Egyetem

Bazilika környéke – Arany János utca
Helyi Termék Piac / Megyekorzó
Gyermek-látványkonyha

Pátria Kávéház
Kávéházi beszélgetések

Caffé Perté
Kávéházi beszélgetések

SZOMBAT 10.00-tól

Romkert
Nemzeti emlékhely
Régészeti játszóház
Családi programok, gyermekmegőrzés
P+H – Parkolj és hordozz (babás szülőknek)

Városház tér
„Borfalu”
Környezetvédelmi és természetvédelmi programok, játékok

Városháza udvara
Tudásközpont: környezettudatos szemléletformálás, oktatás

Liszt Ferenc utca
Egészségtudatos programok, termékbemutatók és vásár

Piac tér
Nagyszínpadi programok

Mátyás király krt.
Elektromos járművek
MVM energia-kamion
Környezetvédelmi játékok és programok

Alba Pláza
Te mivel utazol? – kiállítás
Természetvédelmi fotókiállítás

Török udvar
Sportprogramok
Játszóházak
Életmód tanácsadás

Hiemer-ház
Fesztivál Egyetem

Bazilika környéke – Arany János utca
Helyi Termék Piac / Megyekorzó
Gyermek-látványkonyha

Pátria Kávéház
Kávéházi beszélgetések

Caffé Perté
Kávéházi beszélgetések

VASÁRNAP 10.00-tól

Romkert
Nemzeti emlékhely
Régészeti játszóház
Családi programok, gyermekmegőrzés
P+H – Parkolj és hordozz (babás szülőknek)

Városház tér
„Borfalu”
Környezetvédelmi és természetvédelmi programok, játékok

Városháza udvara
Tudásközpont: környezettudatos szemléletformálás, oktatás

Liszt Ferenc utca
Egészségtudatos programok, termékbemutatók és vásár

Piac tér
Nagyszínpadi programok

Mátyás király krt.
Elektromos járművek
MVM energia-kamion
Környezetvédelmi játékok és programok

Alba Pláza
Te mivel utazol? – kiállítás
Természetvédelmi fotókiállítás

Török udvar
Sportprogramok
Játszóházak
Életmód tanácsadás

Hiemer-ház
Fesztivál Egyetem

Bazilika környéke – Arany János utca
Helyi Termék Piac / Megyekorzó

Pátria Kávéház
Kávéházi beszélgetések

Caffé Perté
Kávéházi beszélgetések

Forrás: Jövő Plusz Fesztivál honlapja

Időpont, nyitva tartás
2012. május 18. /péntek/ – 2012. május 20. /vasárnap/      

Elérhetőségek
Cím: Székesfehérvár, Várkörút-Belváros

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.