Főoldal » Június 24. – Szent Iván napja

Június 24. – Szent Iván napja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Június 24-én ünnepeljük Jézust megkeresztelő Szent János születésnapját, mely egyben a nyári napforduló napja és Szent Iván napja. 

De most akkor június 21. vagy 24. a nyári napforduló/Szent Iván napja?
A nyári napforduló, vagy napéjegyenlőség – mint az egy bejegyzéssel lejjebb is olvasható – az évnek az a napja amikor a leghosszabb a Nap égen megtett útja, ekkor a Ráktérítő magasságában merőlegesen süt a Földre.
Viszont kétféle időszámítási mód szerint lehet ezt a napot meghatározni – van a tropikus, azaz a Földhöz viszonyított Napállás és van az általunk használt Gergely naptári szerinti nap. Mikor a Gergely naptár féle naptárreform (naptárcsúszás) megtörtént, ekkor „tolódott” el az „új naptár” pár nappal, így történt, hogy ami régen 24-re esett, azt ma 21-e.
A másik, „egyházi” ok pedig az, hogy az evangéliumok szerint János pont fél évvel volt idősebb Jézusnál, születésnapja ezért került június 24-ére.

És most akkor Szent János, vagy Szent Iván?
Az Iván név a régi magyar Jovános, Ivános névből származik, mely a János névnek a szláv formája. Mindkét név jelentése Isten kegyelme, Isten kegyelmes (tehát ez alapján a János és Iván nevűek druszák). :)

Szent Iván napjához, főként az éjszakához nagyon sok ősi hiedelem és hagyomány fűződik. A Szent Iván éj a szerelem, az örök megújulás, a fény, a tűz, a leghosszabb nap és a termékenység ünnepe. Az tartották, hogy ezen a napon gyújtott tűz megvédi az embert a betegségektől, a termést a jégveréstől. A tűz továbbá a napnak, annak megújulásának, valamint a megtisztulás szimbóluma is. A tűz körül a fiatalok szerelem- tűzugrásra is, mely megtisztulást, a gonosz elűzését hozta az erre vállalkozó számára. De ez csak pár példa a sok Szent Iván éjhez kötödő “varázslatok” közül…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.