Főoldal » Június 25. – Barlangok napja

Június 25. – Barlangok napja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Barlangok Napját minden év június 25-én ünneplik. 
Barlangnak a Föld szilárd kérgében természetes úton létrejött, 2 méternél nagyobb, ember által járható üregeket nevezzük. A barlangokkal foglalkozó tudomány a barlangtan, azaz a szpeleológia.

A barlangokat képződésük szerint különböztetik meg, vannak a befoglaló kőzettel egyidejűleg képződött, un. szingenetikus barlangok és vannak a már kialakult kőzetben utólagosan létrejött barlangok, ezek az un. posztgenetikus barlangok (aki még többet szeretne tudni a barlangokról, annak a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat oldalát ajánlom). Magyarországon egyébként jelenleg 4018 barlangot tartanak számon.
A Földön a leghosszabb az 590 km hosszú Mamut-barlang rendszer, mely Amerikában Kentuckyban található, nálunk pedig a közismert Baradla-Domica barlangrendszer, mely valamivel több, mint 25 km (magyarországi szakasz 20,5 km) hosszú (lásd bal felső képen).
A legmélyebb barlang Grúziában található, 2 140 méter mély, nálunk pedig a István-lápai-barlang viseli ezt a címet, 254 méteres mélységével.

Érdekességképpen: egy rendkívül különleges barlang Új-zélandon, a Waiotomo barlang. A barlang egyik járatába csak egy föld alatti folyón csónakázva lehet eljutni (folyót természetesen Styxnek hívják). Már az is hangulatos (és egy kicsit félelmetes), hogy a folyó kivilágítatlan, vaksötét járatokon vezet át – de a teljes fényhiány csak egy rövid ideig tart. Mert egyszerre csak fényt vesz észre a látogató a mennyezeten: több ezer kék színű csillag fénylik a barlang kupolája. A fényt az Arachnocampa luminora nevű légy lárvái adják (ezért is hívják „világító-kukacok” barlangjának (Glow-worm cave) is a Waiotomo-t). Ez a lárva ezzel a fénnyel vonzza oda a táplálékául szolgáló apróbb repülő rovarokat, amik odarepülve az lárva általa kibocsátott kb. 15-20 cm hosszú selyemszál szerű fonálhoz ragadnak.  (képet a Waimoto barlangról lásd alább)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.