Főoldal » Június 29. – Nemzetközi Duna Nap

Június 29. – Nemzetközi Duna Nap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Duna (a Volga után) a második leghosszabb folyam Európában – a Fekete-erdőben ered, két kis patakocska, a Brigach és a Breg összefolyásával Donaueschingennél (a képen a Duna jelképes forrása látható), majd onnan délkeleti irányba 2850 kilométert tesz meg a Fekete-tengerig.

Folyó, vagy folyam?
A folyó kifejezés egy természetes víztömeget jelent a szárazföldek belsejében, ami az állóvizekkel ellentétben állandó mozgásban van. A legkisebb folyóvizeket ér, csermely, patak, a legnagyobbakat (kiváltképp azokat, melyek tengerbe torkollanak) folyam néven szokták megkülönböztetni. Tehát a Duna folyó folyam. :)

A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság kezdeményezésére a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának tízedik évfordulója alkalmából, a tizenhárom Duna menti ország 2004. június 29-én rendezte meg az első Nemzetközi Duna-napot.

A Duna-nap minden évben valamilyen téma jegyében zajlik. Az első évi szlogen a “Duna – híd a jövőbe” a társadalmi felelősségvállalás és az összefogás szükségességét tükrözte, 2005-ben egy a teljes vízgyűjtőre kiterjedő nemzetközi társadalmi konzultációra került sor Budapesten, 2006-ban a “Duna – az élő folyam” gondolat jegyében szervezték a napot, 2007-ben a Duna és a kultúra kapcsolata, 2008-ban a vízhasználatok kérdése volt a vezértéma, majd 2009-ben a Duna-medence központi eseménye a dunai vízgyűjtő-gazdálkodási terv társadalmi vitája volt Pozsonyban. Tavaly és idén a „Tégy a folyókért” a Duna-nap jelmondata.

A folyó teljes hosszán dunai hajók immár hagyományosan június 29-én 14 órakor egyezményes kürtjellel köszöntik a Dunát.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.