Főoldal » Jurassic Coast (UK)

Jurassic Coast (UK)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha meghalljuk ezt a szót: Anglia, akkor bizony mindenki előtt megjelenik egy jellegzetes kép a fejében. A piros emeletes busz, a piros telefonfülke, a London Eye, a Big Ben, a Tower Bridge, a teázás, az esős, ködös időjárás és a kertek. Van azonban Angliának egy másik, hasonlóan színes oldala is. Kalandozzon velem a dél-angliai Dorset megye olaszosan angolos hangulatú Lulworth falucskája közelébe, a Durdle Doorhoz.

A Durdle Door egy természetes mészkő boltív. Az UNESCO által a világörökség részét képező Jurassic Coast egy állomása, mely kiemelkedő, egyetemes értékekben bővelkedik. A Durdle Door víz és szél által alakított, erre utal a durdle angolszász szó is, melyet a 12. század előtt használtak, a mai jelentése „pierce” azaz furat, vájat. Évente közel 200,000 turista tekinti meg eme csodás geológiai képződményt. Az563 kmhosszú English Channel partvidékén a Jurassic Coast mintegy 155km hosszú, szakadó tengerparti szakasz. Sziklái a triász, jura és kréta korból származnak, melyek felölelik a mezozoikumot, vagyis 180 millió éves geológiai képződmények. 191 méterével legmagasabb pontja a Golden Cap.

Mary Anning (1799-1847) brit paleontológusnő, akit habár az akkori tudományos társadalom neme miatt nem fogadott el teljes jogú tagjaként, a Jurassic Coast területén talált leletekkel beírta magát a paleontológia történelmébe. Munkája alapvetően megváltoztatta az akkoriban hitt őskori történelmet. Telente, mikor a földcsuszamlások gyakoribbak voltak, ideje nagy részét emésztették fel az újonnan keletkezett területek átvizsgálásai és leletbegyűjtései. Sietnie is kellett, mivel a tenger hamar eltakarította a romokat. Egy alkalommal az élete hajszálon múlt, mikor egy kőzuhatag majdnem ráesett. Ez sem szegte kedvét, kutatott tovább. Kitartását dicsőség koronázta, az első plesiosaurus fossziliát ő talált meg 1821-ben Lyme Regisnél, Dorset megyében. 2010-ben, 163 évvel halála után, a Royal Society tagjai azon tíz brit nők közé választották, akik a brit történelemben a legnagyobb hatással voltak a tudományra.

Napjainkban is nagy óvatossággal kell sétálni az impozáns fehér óriások lábainál, mivel az erózió folyamatosan jelen van, így bármikor leszakadhat egy újabb darab a mészkőfalakról. Miközben ámulatban fedeztem fel Durdle Door partvidékét, figyelmesen szemléltem az újabb csuszamlásoknál kalapácsoló embereket, fosszilis kincs megkaparintása céljából. Szerencsére nem találtak semmit. Szerencse, mivel ennek a területnek a geológiai értéke nem csak a kőzete, hanem a benne elrejtett százmillió éves csodák. Ha elhordjuk, nem csak a terület veszít szépségéből, hanem a tudományt is megfosztjuk az előrehaladásától. Az ott talált leleteknek a múzeumokban a helyük.

A terület élővilága is gazdag. A levegő tisztaságát a zuzmók tömege jelzi. Apálykor vízi csigákra és tengeri kagylókra lelhetünk a sziklákon, melyre olyan erővel tapadnak rá, hogy azt puszta kézzel eltávolítani nem lehet. Akik pedig a botanikában jártasak, azok sziklagyepi szenvedélyüknek is hódolhatnak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.