Főoldal » Kakukk

Kakukk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A másik szakmai blogomban (Mészáros András blogja) ma a madármegfigyelési hétvégéről és a gyaloglók világnapjáról írtam. Ezeknek a világnapoknak a tiszteletére egy gyalogkakukk van a bejegyzéshez tartozó képen. Gyalogkakukk (más néven: kaliforniai földikakukk vagy nagy futókakukk) ugyan nem él Magyarországon, de közeli rokona, a kakukk igen, ezért írok most a kakukkról.

A kakukk költöző madár, a nevét a hangjáról kapta. Egész Európában és Ázsiában elterjedt, nálunk áprilistól szeptemberig fészkel, a telet Délkelet-Ázsiában vagy Afrika déli részén tölti.

A kakukkot a legtöbben arról a szokásáról ismerjük, hogy más madarak fészkébe tojik, és a tojásból kibújó kakukkfióka kilökdösi a többi tojást vagy fiókát a fészekből. Emberi szemmel nézve ez rossz szokás, de a kakukk szempontjából nagyon praktikus, mert így energiabefektetés nélkül szaporodhat, és a “nevelőszülők” szempontjából is van előnye, mert egy kakukkfióka annyit eszik, hogy ha nem lökdösné ki mostohatestvéreit a fészekből, akkor nem jutna minden fiókának elég táplálék.

A kakukk rovarevő madár, főleg hernyókkal táplálkozik. Fontos, hogy a nálunk élő többi madárral ellentétben a szőrös hernyókat is megeszi. Ez viszont emberi szempontból nagyon hasznos (ellentétben a gonosznak látszó szaporodásmódjával), hiszen a 2004-2005-ös gyapjaslepke-inváziót is nagyrészt a kakukk szüntette meg. (Volt más oka is, hogy véget ért a gyapjaslepkék túlszaporodása: egyrészt a fák úgy védekeztek, hogy nem növesztettek új leveleket, így nem kaptak táplálékot a gyapjaslepkék hernyói, másrészt a hernyókat megette a kakukk, az egyetlen olyan hazánkban élő madár, amely a szőrös hernyókat is megeszi, nemcsak a szőrteleneket, de voltak még más okok is: pl. az aranyos bábrabló elpusztította a gyapjaslepke bábjait, és egyes fürkészdarazsak is ártottak a gyapjaslepkéknek, azzal, hogy beköltöztek a hernyókba, ott szaporodtak. A természet tehát mindig egyensúlyra törekszik, megszünteti az egyes fajok túlszaporodását.)

A kakukk szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján, és hazánkban is védett, eszmei értéke 10000 Ft.

További információk és a kép forrása: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kakukk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.