Főoldal » Kellene már valami új…

Kellene már valami új…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kellene már valami új… Ezt gondoltam én, amikor felfedeztem, hogy 8 napja nem írtam ide. A blogbejegyzésekből tényleg mindig kell új, ettől működik az oldal, de nem biztos, hogy mindig, mindenből új kell. Erről szól ez a hulladék-megelőzési célú bejegyzés.

Az emberek gyakran hiszik azt, hogy valamiből új kell, de emögött nincs mindig valós szükséglet. Új ruhát vesznek, ha változik a divat; új mobil telefont vesznek, ha a másik már többet tud; újat vesznek mindenből, amiből a szomszédnak is új van. A régit pedig eldobják. Ez a folyamat veszélyes, mert mindig újratermeli a hulladékokat.

Nem kell mindig új telefont venni, ha van egy újabb modell, ami többet tud. Ha még működik, és jó arra a célra, amire eddig használtuk, akkor miért is vennénk újat? Az enyém már 6 és fél éves, és még mindig működik. Miért cserélném le? (Ez a gondolatmenet más műszaki cikkekre is érvényes.)

Nem kell mindig, minden évszakban új ruhát venni. Ha a tavalyi még jó (nem szakadt, nem kopott, és még a méretünk sem változott), akkor nyugodtan felvehetjük. Az sem baj, ha már kiment a divatból, legalább egyéniségnek érezhetjük magunkat, büszkék lehetünk rá, hogy van saját ízlésünk, és nem követjük automatikusan és csordaszellemben a többieket. És nem kell minden nyáron új rövidnadrág, ha van otthon olyan hosszú, aminek már kezd rojtosodni az alja, vagy kopott a térde, akkor levághatjuk, és máris van egy rövidnadrágunk.

Nem kell 2-5 évente lecserélni az autót, mint ahogy sokan megteszik. Ha jó még a 10-20 éves, akkor azzal is közlekedhetünk. Igaz, hogy az ilyen régi gépkocsik többet fogyasztanak, de amennyi szennyezést megtakarítunk egy kisebb fogyasztású jármű megvásárlásával, annyi (vagy akár több) szennyeződést okozhat a még nem túl régi, de már használaton kívül helyezett gépkocsi a környezetben.

Nem kell minden könyvet megvenni, ha el szeretnénk olvasni, érdemes inkább kivenni a könyvtárból. Így pénzt sem költünk, más is elolvashatja, és nem porosodik a polcon, mert egy könyvet általában úgyis csak egyszer olvasunk el. (Erre találták ki a könyvelhagyó akciót is, egy nyilvános helyen otthagyjuk a számunkra már nem szükséges könyvet, beleírjuk, hogy “Ez egy könyvelhagyó akció, olvasd el a könyvet és hagyd el te is.”, és már meg is szabadultunk a feleslegessé vált holmitól, és örömet okoztunk másnak.)

Tehát ha valamiből újat veszünk, mindig gondolkodjunk el, hogy vajon tényleg kell-e nekünk, így sok hulladéktól kímélhetjük meg a környezetet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.