Főoldal » Kenyérből energia!

Kenyérből energia!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy pékségláncban, Düsseldorf mellett, havonta akár 12 tonna el nem adott áru marad, ezért a tulajdonos, Roland Schüren, beszerzett egy speciális berendezést. Ez a száraz kenyérből energiát állít elő, amivel a kemencéket fűtik.
Ha minden sütöde hasonlóan működne, egy egész atomerőmű kapacitását ki lehetne váltani – állítja a tulajdonos Thurn filmjében. A rendező állítása szerint, ha az élelmiszer-hulladékot a felére csökkentenénk, az olyan hatással lenne a klímára, mintha minden második autót letennénk. És mindez csak rajtunk múlik, a pazarló társadalom felszámolását apró lépésekkel kell elkezdeni, összefogással jelentős sikert lehetne elérni.
Magyarországon évente körülbelül 1,86 millió tonna élelmiszer nem kerül emberi fogyasztásra, ebből 400 ezer tonnányi a lakossági élelmiszer-hulladék. Egy átlagos magyar háztartás évente egy mázsa élelmiszert dob a szemétbe. -írta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közleménye.
Megdöbbentő szám, még akkor is, ha tudjuk, tőlünk Nyugatra négyszer ekkora mennyiséget pazarolnak el. Ennek a mennyiségnek a csökkentése mindenki érdeke.
Az ehető, ám kidobott élelmiszer először is sok pénzedbe kerül: egy kilogramm élelmiszer átlagos ára 500 forint, így évente egy magyar család 50 ezer forintot dob a kukába.
Másodszor az élelmiszerhulladék árt a környezetnek is. A feleslegesen készült étel előállításához szükséges nyersanyag, munka, energia is veszendőbe megy. Ennek alátámasztására csak egy szám: a világszerte kidobott 1,3 milliárd tonna élelmiszer előállításához szükséges víz 9 milliárd ember vízigényét fedezné, miközben a Föld jelenlegi lakossága 7 milliárd ember.
A lakossági élelmiszerek hulladékká válásának megfékezéséhez minden egyes emberre és családra szükség van. Csak akkor lehet jelentős mértékben csökkenteni a pazarlást, és ezáltal visszaszorítani az élelmiszerárak növekedését, az éhezést és a környezeti ártalmakat, ha saját háztartásunkban valamennyien törekszünk az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésére.
Tippek, tanácsok-Mi is sokat tehetünk!

Használj listát a bevásárláshoz!
Lehetőleg ne kártyával fizess, hanem készpénzzel, annak korlátozóbb ereje van!
•       Ha autó nélkül vagy, annak is.
Fél óránál többet ne szánj vásárlásra!
Használj mérőedényt a főzéshez, hogy ne legyen túl sok az étel!
Tedd az ételt a hűtőbe!
Használj megfelelő edényeket a tároláshoz!
A mélyhűtő ötletes használata is fontos, akár zöldfűszereket is lehet benne tárolni.
•       Rendszeresen vizsgáld át a kamrát és a hűtőt! Használd fel a közeli lejáratú termékeket!
Nem feltétlenül unalmas a maradék. Pláne, ha kreálsz belőle valami ötletes új ételt.
A túlérett gyümölcsből csinálj például dzsúszt, kompótot vagy turmixot!
•       Ha nincs más lehetőség, és ki kell dobni, komposztálj!
Forrás:
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/adjunk-eselyt-etelnek
http://www.pozitivnap.hu/gazdasag/eszed-is-vagy-csak-veszed-adj-eselyt-az-etelnek
Vezérkép forrása:
hirportal.sikerado.hu

Galéria forrása:
penzcentrum.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.