Főoldal » Két kacsa

Két kacsa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

Lassan de biztosan közeleg a tavasz, bár az elmúlt időszakra nem ez volt jellemző. Mégis volt néhány olyan nap, amikor ki lehetet mozdulni akár egy hosszabb sétára is.

A nyíregyházi Sóstón a nem túl tavaszias idő ellenére, mesés képek fogadtak.

A zord időjárás és a dermesztően hideg víz is tartogat meglepetést, néhány a maguk nyugodt kis tempójában úszkáló tőkés réce pár mosolyt csalt az arcunkra.

 

 

Az est közeledtével a romantikus naplementében az egymást hűségesen kísérő récék násza igazi természeti csoda.

 

A tőkés réce (Anas platyrhynocos) hazánk legközönségesebb récefaja, belőle származik a házi récénk.  Szinte mindenütt fészkel még a sekélyebb vizek mentén is megtalálhatjuk.

 

A tőkés réce egész Európában és Ázsiában, Észak-Amerikában, Amerikában Mexikóig el van terjedve.

Testhossza 50-65 centiméter, szárnyfesztávolsága 81-98 centiméter, testtömege 750-1450 gramm. A tojó mintegy negyedével kisebb és könnyebb, mint a hím.

A párzás csaknem mindig a vízen történik, sajátos úszómutatványokkal bevezetve.

 

A gácsér a képen is látható, csőre zöldessárga, feje fémesen csillogó zöld, nyakán fehér gallér van, melle gesztenyebarna, oldala és hasa világosszürke. Testének felső része, a nyak tövétől a hát közepéig, valamint a szárnyai külső felülete, barnásszürke, a hát közepétől kezdődően kékesfekete, egészen a farokig, melynek oldalsó szegélyét a fehér színű kormánytollak alkotják. A farok közepén 3-4 szál fekete, visszahajló, ún. gácsértollat visel. Szárnyai belső oldalai sárgásfehérek.

A tojó kültakarója tipikus rejtő színezet, amely azt a célt szolgálja, hogy a fészkén ülő madarat elrejtse ellenségei szeme elől. Egész teste barna alapszínű, amelyet kisebb-nagyobb méretű, szabálytalan alakú fekete pöttyök és foltok tarkítanak. Az apró pöttyök elhelyezkedése a fejen a legsűrűbb, a mellen nagyobbak és ritkásabbak lesznek, majd a test hátsó része felé egyre nagyobb foltokká növekednek, ami főleg a szárnyat nyugalmi helyzetben betakaró, nagy tollakon figyelhető meg. Feje tetején egy, a nyak közepéig lehúzódó fekete sáv, valamint egy szem környéki, szintén fekete, vékony sáv, az ún. szemcsík is található. Csőre sárgásbarna, kisebb-nagyobb lilásfekete foltokkal.

 

Fészkét a mocsár sásos helyeire, vetésekbe, fűzfákra és nagy faodvakba is rakja. A fészek 12-15 tojásból áll melyek általában maradéktalanul ki is kelnek. A tojása világos olajzöldessárgás és 24–28 nap alatt költődik ki. A fiókák másodnapos korukban kerülnek a vízre. Kiszínesedésüket 5 hónaposan, ivarérettségüket első életévükben érik el.

 

Legfalánkabb madaraink egyike. Eszi a legkülönfélébb mocsári növények rügyeit, csiráit és magvait, a gabonát, a gumós terméseket, de buzgón vadászik mindenféle állatra is a férgektől a halakig és kétéltűekig.

 Az állomány egy része áttelel, másik része vonuló. Magyarországon vadászható.

 

Forrás:

BrehmAz állatok világa. Digitális kiadás: Arcanum Adatbázis Kft. 2000

http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/3382

http://www.madarkert.hu/tokesrece.html

http://arpi.theater.hu/joweb/html/gyoparos/allatvilag/madarak/arteri/tokes_rece.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C5%91k%C3%A9s_r%C3%A9ce

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?