Főoldal » Kihalt

Kihalt

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Földet benépesítő élőlények sokféleségét a fajok képződése és kihalása szabja meg. A kihalás olykor tömeges méreteket ölt, mint napjainkban is.

            Egy faj akkor hal ki, amikor az utolsó megmaradt képviselője is elpusztul. A kihalás akkor válik elkerülhetetlenné, amikor a fajnak egyetlen szaporodásra képes egyede sincs életben, így nem jöhet létre új generáció. Funkcionálisan kihalt egy faj, ha már csak maroknyi egyede létezik, azok pedig nem képesek szaporodni.

Az ember csak a pleisztocén óta fejt ki komoly hatást a kihalási események alakulására.

            Ha a természetes értékeket néznénk, ma tízezerszer gyorsabban pusztulnak ki a fajok. A mai tömeges kihalás egyik sajátossága változatlanul a természetes élőhelyek tönkretétele, feldarabolódása, a klímaváltozás, a terjedő orvvadászat, valamint a természet erőforrásainak túlzott ütemű kiaknázása.

Egyre több és több példával tudnánk szolgálni miképpen lehet a kihalás szélére sodorni fajokat. Sajnos a bolygónkról végérvényesen éltünk fajok jegyzéke egyre bővül. Szinte mindegy milyen területen néznék a számok mindenhol riasztóak. Pl. Egy Új-Zélandon honos madárfaj a huja (Heteralocha acutirostris), mely az ember beavatkozásáig még nagy fajszámban volt jelen a természetes élőhelyén.  A huja madarak (Aves) osztályába a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a kakakófélék (Callaeatidae) családjába tartozó kihalt faj.

Az IUCN adatai szerint még 1888-ban gyakori fajként említették, az utolsó regisztrált adat pedig 1907-ben volt és mára sajnos kipusztult.  Erős fogyásának legnagyobb mértékben az ember a felelős. Szines tollazata miatt sokáig vadászták, az élőhelyek elvesztése és betegségek is szerepet játszottak a kipusztulásában.

 

Forrás:

Természet Világa,

129. évf. 3. sz. 1998. március, 105–108. o.

http://termeszetvedo.network.hu/blog/termeszetvedok-hirei/folytatodik-a-fajok-kihalasa

http://www.iucnredlist.org/details/106006260/0

Edmund Brehm · Az állatok világa Digitális kiadás: Arcanum Adatbázis Kft. 2000

http://www.arkive.org/huia/heteralocha-acutirostris/#threats

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.