Főoldal » Kis szarvasbogár

Kis szarvasbogár

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

   Miközben Pácinról készítettem blogbejegyzésem eszembe jutott egy eset, mely a táborban történt meg.  Az egyik gyerek észrevett a teraszon egy számára igen csak nagynak tűnő bogarat, és segítséget kért tőlem abban, hogy mondjam meg neki, milyen bogár mászik a földön. Természetesen szívesen segítettem, és rövid vizsgálódás után megállapítottam, hogy a kis szarvasbogár (Dorcus parallelipipedus) egyik képviselőjéhez van szerencsénk. Sajnos vizsgálódásom nem volt zavartalan. Ugyanis egyszer csak egy láb kezdte rugdosni szerencsétlen állatot. Én megkértem, hogy ne tegye, hiszen még is csak egy védett állatról van szó. Teszem hozzá akkor is megkértem volna, ha nem lenne védett, de gondoltam ez eléggé meggyőző érv lesz.  De kérésem süket fülekre talált. Hacsak az nem mondható eredménynek, hogy lába helyet a hölgy (nevet szándékosan nem említek) egy seprűvel próbálta megsürgetni a kis jószág felszívódását. Szerencsére sikerült megmentenem és rátennem egy közeli fára. Viselkedésem megdöbbenés jellemző mimikáját varázsolta a nő arcára.

     Nem azt szándékozom most részletezni, hogy legszívesebben mit tettem vagy mondtam volna. Egyszerűen csak leírást adnék egy ízeltlábúról, mely cseppet sem árt az embernek, így jó lenne, ha tőlünk sem ezt kapná viszonzásul! S csak remélni tudom, hogy a hölgyemény felhagyott eme rossz szokásával, és egy kicsit barátságosabb módszerhez folyamodik, ha a szemét szúró rovarok tovahaladását meg kívánja sürgetni.
   A kis szarvasbogár (Dorcus parallelipipedus) a bogarak rendjének, Polyphaga alrendjéhez tartozó Lucanidae családba besorolt, lapított, fekete testű faj. A családba tartozó, és sokak által jobban ismert nagy szarvasbogárnál (Lucanus cervus) kisebb termetű, és rágója sem ölt akkora méreteket. A nagy szarvasbogárnál éppen a hatalmas rágók segítik az ivarok elkülönítését. Ezzel szemben a kis szarvasbogár esetében a rágók alakja segít a nemek azonosításában. Amíg a hímek (galéria 1. kép) rágójában megtalálható egy lefelé álló fog, addig a nőstényeknél (galéria 2. kép)ez nincs.
   A kis szarvasbogár hegy-és dombvidéki területeken, főleg lomberdők lakója, de akár az idősebb fákat felsorakoztató parkokban is találkozhatunk vele. Lárvája ezen fák korhadékában fejlődik 3-5 évig. A bebábozódáskor gubót készítenek maguknak. Az imágók nappal ugyanitt tartózkodnak, éjszaka azonban a fák törzsén mászkálnak, és azok (főleg tölgyek) kicsorgó nedvével táplálkoznak.  Rajzásukra május-júniusi időszakban kerül sor.
   A Vörös listán ugyan nem szerepel, és csupán mérsékelten ritka faj, de védett. Eszmei értéke 2000 Ft.  

Képekért hála a wikipédiénak :)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.