Főoldal » Kiszáradt patakok, források nyomában…

Kiszáradt patakok, források nyomában…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nagy szárazság van a borsodi dombságban is az egész Sajó völgyében, a régi bányavidékeken Edelénytől – Putnokig. Sőt kiszáradt a Garadna patak Lillafüred felett, hallottam információként a napokban – Miskolcon járva “hivatalos ügyben”.

Olyan mértékű a Garadna kiszáradása, hogy nem csak a saját élővilágára, hanem a mellette lévő  pisztrángtelepre is veszélyt jelent. Az elmúlt év egyébként is az elmúlt száz év legaszályosabbika volt. A Bükkben tél végére hiába volt a fennsíkon 40 – 50 cm vastag hótakaró, ez a helyzeten nem sokat változtatott.  Ráadásul elmaradtak a megszokott tavaszi zivatarok okozta felhőszakadások is, és komolyabb eső április eleje óta nem volt. A Garadna kiszáradásáról íródott egyik cikket ITT olvashatjátok —-> Kiszáradt a Garadna-patak.

De nem csak a Bükk van így kiszáradva. A Mátrában is hasonló a helyzet. Május közepén volt szerencsém egymást követő két hétben is forrásokat és patakokat látni, keresni a Mátrakeresztes – Mátraszentistván – Galyatető – Gyöngyöstarján – Gyöngyössolymos területen. Hidrogeológia, vízkémiai vizsgálatokhoz vettem vízmintákat a területen. Számos olyan, nem befoglalt forrás is volt a területen, ahol nem igazán találtuk meg magát a forrást. Jó esetben majd száz méterrel lentebb valami halvány erecske mutatta a víz jelenlétét. De volt olyan vizsgálandó pont – forrás illetve patak, ami teljesen ki volt száradva. A foglalt források vízhozama is töredéke a megszokottnak, a patakmedrekben pedig épphogy csak csordogál valami kevés a mederaljban.

A Gyöngyöst ivóvízzel ellátó egyik hegyi víztározóban is csak ennyi víz van:

Mátraszentistván alatt három patak összefolyásából (a Gedeon, Hutavölgyi és Narád – patak) lesz a Csörgő – patak, még valamelyest van vízhozam, ám így is nagyon kevés. Egy jellemző kép a következő fotón a májusi Csörgőről, közvetlen az “eredeténél”.


Gondolom emlékeztek még kedves olvasóim a fél Mátrakeresztest 2005 – ben elpusztító árvízre. Két patak, a Csörgő és a Kövecses tette ezt. Most a Csörgőben ennyi víz van a falu felett (lásd következő kép).

A Kövecses patakban pedig még ennyi sem….. Ezekben a napokban Baranyában pl. olyan felhőszakadások voltak, hogy Boda település bejáróútját elmosta a szántókról lezúdult iszapos sár. A Mátra déli pereméről, a Bagolyirtás melletti kilátópontról pedig kiválóan láttam ahogy az esőfelhők kb. az M3 autópálya vonalától délre vonulnak végig.


A minap beszélgettem egy utazási magazin szerkesztőjével szép mátrai fotói kapcsán aki a hegyen járva elpusztult, kiszáradt szalamandrákat is talált. Szerencsére én csak élőket, és jó pár példánnyal sikerült összefutnom. ( Lásd itt —> https://www.felsofokon.hu/utilapum/2012/05/20/szalamandrak-nyomaban-a-matraban  és itt —> https://www.felsofokon.hu/utilapum/2012/05/20/tovabb-a-szalamandrak-nyomaban  köszönhetően a kis nyirkos időnek, illetve pár igazi szurdokvölgynek.

További mátrai fotóim forrásokról, patakokról 2012. május közepén itt a galériában, és a következő facebook címeken.

ahol háromból egy lesz…   illetve 

hátamon egy zsákkal_a Csörgő – patak mentén    


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.