Főoldal » Kitekintés Madagaszkárba

Kitekintés Madagaszkárba

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A sziget 587000 km2, közel 1500 km hosszú és 300-500 km széles. A világ negyedik legnagyobb szigete.

Az országhoz továbbá számos kisebb sziget is hozzátartozik. Madagaszkár szigetének különleges élővilága van. Az Afrika kontinenstől elszakadt, a Mozambiki-csatorna kialakulásával.  Ily módon az Afrikai kontinens evolúciós eseményeitől elszigetelődött az élővilága. Mintegy 200.000 ismert faj található Madagaszkárról, amiből 150.000 endemikus. Egyedülálló, hogy a szigeten több mint 50 féle majomfajt ismerünk. 258 madárfajból, 115 és 10 000 növényfajból 90% endemikus.

A sziget lakossága 20 millió. A népesség zöme maláj eredetű, de élnek négerek, arabok és francia telepesek leszármazottjai is a szigeten.

2005-töl megháromszorozódott a védett területek nagysága az egész Madagaszkár területén annak érdekében, hogy megőrizzék az egyedülálló biológiai sokféleséget. 2000-töl mostanáig még 600 új fajt fedeztek fel a szigeten.

De sajnos az őshonos természetes környezet itt is pusztulóban van. Legnagyobb veszélyt az erdőirtások jelentik. Sorban tűnnek el az eddig fennmaradt élőhelyek melynek következtében fajok pusztulnak ki. A fakitermelés mellett folyamatosan fosztogatják az őserdőben rejlő egyedi értékeket. Halomszámra ölik az erdei állatokat beleértve a majmokat. Egyre nagyobb a veszélyeztetett állatfajokat érintő illegális kereskedelem és az orvvadászat.

Mindennek ellenére Madagaszkár egy csoda, szerintem mindenképpen megérné oda ellátogatni. A Baobab avagy a Majomkenyérfa eléri a 30 métert, törzsvastagsága 11 méter is lehet. Hatalmas vízmennyiséget tud tárolni – egy fejlett példány csaknem 120.000 liter vizet is képes magában tartani. A majomkenyérfa őshazája Madagaszkár, de előfordul Afrikában és Ausztráliában is.

 

Forrás:

http://www.wildmadagascar.org/wildlife/animals.html

http://www.conservation.org/where/africa_madagascar/madagascar/Pages/projects.aspx

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQUYqGF0JwEguYEqv3EijpUxhwIf9aurbC-kzlQR-2tw0PR7YE2uw

 

M.János

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.