Főoldal » Klímaváltozás – Mit tudunk tenni helyben?

Klímaváltozás – Mit tudunk tenni helyben?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Veszprém – Új környezetvédő sorozat indul lapunkban, amelyben azt vizsgáljuk, mit tehetünk a klímaváltozás ellen.

Az Üvegház című sorozatunkat Barták Péter, lapunk főszerkesztője indította útjára azon a beszélgetésen, amelyen megyénk több szakértője vett részt. Arra kérte őket, hogy közösen határozzuk meg azokat a témákat, gondolatokat, amelyekkel mindenképpen foglalkozni fogunk az elkövetkező hónapokban. A környezetvédelem mindig is fontos volt számunkra, indítottunk már programot a parlagfűmentesítésre, az illegális hulladéklerakók felszámolására, az élővizek tisztítására, az erdők védelmére, most pedig a környezettudatos magatartásért.

Ne növekedésre, hanem megtakarításra rendezkedjünk be

Vigyáznunk kell a Földre, amit a közhely szerint nem apáinktól örököltünk, hanem unokáinktól kaptunk kölcsön. Ha pazarlóan bánunk kincseivel, élhetetlenné tesszük.

Barták Péter főszerkesztő indította útjára az Üvegház elnevezésű környezetvédelmi sorozatunkat. A munkába több szakember és szervezet is bekapcsolódik. Dr. Papp Sándor nyugalmazott egyetemi tanár elmondta, az utóbbi évszázad a mennyiségi fejlődés időszaka volt, egyebek között nyolcvanszorosára nőtt az ipar által előállított termékek mennyisége, de megsokszorozódott a káros anyagok kibocsátása is. Éppen a Földet fenyegető kedvezőtlen változások miatt több ország elhatározta az üvegházhatást okozó, azaz a klímaváltozást elősegítő szén-dioxid-kibocsátás csökkentését. Ne gondoljuk azt, hogy nem érünk el vele semmit, amikor az igazán nagyok, mint az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Brazília nem törődnek ezzel a témával. Ez ne tartson vissza bennünket a környezetvédelem gyakorlásában.  A káros környezeti hatások ellen elsősorban a megelőzésükkel, másodsorban a károk felszámolásával, harmadsorban a védekező alkalmazkodással tehetünk valamit. A Pannon Egyetem professzora, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) korábbi országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy az éghajlati változások lassan következnek be, és ez hamis biztonságérzetet eredményezhet az emberekben. Ne hagyjuk, hogy ez befolyásolja a tetteinket, tudatosuljon bennünk, hogy a sok apró cselekedet hatása összeadódik.

Józsa Tamás, Veszprém polgármesteri hivatalának irodavezetője szerint a város tudatosan készül a természetben az ember által okozott károk mérséklésére. Ennek jegyében dolgozták ki egyebek között Veszprém energiastratégiáját, melyben már szerepet kapnak az alternatív és a megújuló energiák. A tanulmány teljes terjedelmében megtalálható a város internetes honlapján.

Bővebben: http://naplo-online.hu/cimlapon/20120203_klimavaltozas

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.