Főoldal » Kockás liliomot vegyenek???

Kockás liliomot vegyenek???

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A minap lapozgattam egy kertészeti magazint, és egyszercsak szemem elé tárult a mi védett mocsári kockásliliomunk (Fritillaria meleagris, eszmei értéke: 10 000HUF).

Már az egyetemen is felmerült ez a téma egyik órán, de most is elgondolkoztam:

Etikus ez?

A költői kérdés a vásárlóhoz és eladóhoz is szól egyaránt – bár azt hiszen, inkább az eladóhoz, hiszen a kedves vásárló nem fog minden egyes növénynek utána nézni. Feltételezvén, hogy amit vesz, az teljesen rendben van. Mert habár a kockás lilom egész közismert növény, vannak kevésbé ismert társaik is.

Még akkor is, ha ez egy holland cég, neki tudnia kell, hogy adott növény melyik országban védett, hiszen csak megfelelő engedélyek után lehetne velük kereskedni…elvileg.

A kérdés:

Etikus e egy 25db-os kockásliliom csomagot 1990 HUfért árulni – megvenni, mikor “természetes körülmények” között eltávolításuk 250 000HUfba kerülne?

Természetesen nem a pénzen, a törvényességen, vagy ezekhez hasonlón van a hangsúly. A hangsúly azon van, hogy míg a természetvédelem próbálja őket természetes élőhelyükön megőrizni, s a növények védelmében eszmei értéket állapítanak meg nekik, addig egy kertészeti magazinban töredékéért hozzájuthatunk-legálisan.

Te megvennéd?

/Mellőzve persze most ennek jogi hátterét, mert bevallom fogalmam sincs hogy zajlik védett növények kertészeti értékesítése (bár tippem van)./

Köszönöm a figyelmet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.