Főoldal » Kökörcsin

Kökörcsin

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hétvégi kiruccanásom során egy érdekes növénnyel találkoztam mely tele volt színpompás virágokkal. Elsőre nem tudtam eldönteni, hogy milyen növény lehet. Így elkezdtem találgatni…eszembe jutott több védett növény is. De hazaérve nem hagyott nyugodni a lelkiismeretem vajon milyen növényt is láthattam. Hát elővettek minden tudásom, és el kezdtem keresni. Meg is találtam, és nem más volt, mint a Kökörcsin. Elég cikinek tartottam, hogy egy védett növény volt előttem és nem ismertem fel. Bár szerintem elég sok embertársam járt már így. Ezért úgy döntöttem írok róluk néhány sort, hogy minél több ember ismerje meg. Akkor most ismerjük meg a kökörcsint.

A kökörcsin érdekes és színpompás növény. Európa szerte nyolc különböző fajt tartanak számon. Ebből hazánkban öt féle található meg. A boglárkafélék családjába tartozik. Közép- és Kelet- Európában száraz réteken, világos fenyőerdőkben fordul elő. Lágy szárú, évelő, selymes- borzas növény. Maximum 30 centiméter magasra nő meg. Levelei erősen cakkozott. Egy száron 2-3 levélkezdemény található. Virága 2-3 centiméter átmérőjű, harang alakú. A lila szinte minden árnyalatában pompázik. Az egészen sötét szinte fekete színtől a világos lila színárnyalatig. Virágzáskor levelei fejletlenek. A termése aszmagtermés. A legtöbb virágot a növényeken márciustól- májusig tart. Magyarországon a magyar kökörcsin fokozottan védett, értéke 100 000Ft. A fekete kökörcsin pedig védett, értéke 5000Ft. Előfordulási helyük Magyarországon: Mátra, Bükk déli részén, Zempléni – hegységben gyönyörködhetünk bennük. Minden kökörcsinfaj frissen szedve MÉRGEZŐ! a bőrt irritálhatja. De leszedése után a fekélyek, és szemgyulladás kezelésére használják.

Járjunk, minél többet a természetben mindig érdekes felfedezést tehetünk. Fotózzuk le, és ha lehetőségünk van különböző portálokon, vagy könyvekben olvassunk utána. Ne feledjük azt sem, hogy minden növény a környezetében a legszebb.

 Szövegforrás: Wikipédia

Képforrás: saját képek illetve a  http://href.hu/x/hudv

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.