Főoldal » Komposztálj gilisztával!

Komposztálj gilisztával!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A gilisztakolónia önfenntartó

A giliszta komposztáló egy olyan speciális zárt edény, amelyben egy önfenntartó gilisztakolónia a bekerülő szerves konyhai hulladékból kiváló minőségű komposztot készít, ezzel párhuzamosan a hulladék nedvességtartalmának jelentős részéből tápanyagokban gazdag folyadék képződik, mely bel- vagy kültéri növények tápoldatozására használható.

A háztartásokban a hulladék kb. 30%-a szerves hulladék, azaz nagyrészt ételmaradék. A legtöbb háztartásban ez nagy mennyiségű szerves kommunális hulladékként a lerakókban végzi, ahol bomlásnak indul, és jelentős mennyiségű metánt és széndioxidot termel.

Ha van kert, és abban kialakítható egy egyszerű komposztáló, a szerves hulladékot helyben lehet hasznosítani. Mit tegyünk azonban, ha kert nélküli lakásban lakunk vagy ,-ami az én esetemben is fenn állt, ha a konyhai ételmaradék nagy mennyiségű ? Komposztáljunk gilisztákkal a lakásban!

Kb. 3000 giliszta faj él a Földön, amelyek egymással nem keresztezhetőek. A Kárpát-medencében a földigiliszta-félék családjából((Lumbricidae) mintegy 60 faj található meg.

Az óriás vörösgiliszta (Dendrobena), rendkívül nagyméretű és ellenálló fajta, egy igazi szupergiliszta, ezért is egyre népszerűbb a komposztálók körében. A horgászatban is közkedvelt fajta kerti gilisztaként a talajjavításban játszik nagy szerepet. Átszellőzteti a talajt, lebontja a nehézfémeket, és értékes gilisztahumuszt hoz létre.

A földigiliszták elhalt növényekkel és ásványi anyagokkal táplálkoznak. Emésztőszervük egy tökéletesen felszerelt kémiai laboratóriumhoz hasonló: az általuk „termelt” morzsalékos föld a legtermékenyebb földfajta.

A gilisztának nincs fogazata, nem kártékony, csak lebomló szerves anyagokkal táplálkozik (mindegy, hogy savas vagy lúgos), melyekből gilisztahumuszt állít elő. Egy giliszta elülső- és hátulsó részből áll, ha kettévágjuk, valószínűleg nem éli túl. Hímnős, önmegtermékenyítésre mégsem képes. A fiatal egyedek giliszta-kokonokból (a petéket körülvevő nyálkás tok, “tojás”) kelnek ki, fajtától függően 1-10 példány.

A giliszta nem alszik, a nap 24 órájában tevékeny! Néhány faj évszaktól és időjárástól függően pihenő időszakot tart. Egy földigilisztának 5 szíve és 6 veséje van, tökéletes az idegrendszere, tüdeje viszont nincs. A bőrén át lélegzik, a fényre pedig allergiás.

A giliszták rendkívül gyorsan szaporodnak, és kiválóan beilleszkednek bármelyik komposztálási rendszerbe. A komposztálóban körülbelül 9 hónap és 2 év között van az élettartamuk .A giliszták megfelelő körülmények között egy önfenntartó populációt alakítanak ki, azaz szükségtelen az utánpótlásuk.

A giliszták által „készített” humusz kiváló feltételeket biztosít a növénytermesztéshez. A humusszal kevert földben nagyobbak és dúsabbak lesznek a növények: hosszabb ideig teremnek és kevésbé betegszenek meg. A csak 1-10%-ban humusszal kevert föld is már sokkal hatékonyabb a növénytermesztésben. A giliszta-komposztálás a kiindulási alapanyag térfogatát 15%-ra csökkenti le, míg a normál komposztálás kb. 35%-ra. Ezen kívül meggyorsítja a komposztálódási folyamatot is, és jelentősen javítja a komposzt minőségét.

A melléktermékként keletkező tápfolyadék pedig hígítást követően kiváló növényi tápoldat. A komposztfolyadék kb. 10-12 héten belül kezd el képződni, ezt követően 2-3 hetente lehet lecsapolni. A felhasználás előtt a lecsapolt folyadékot kb. 10-szeresére szükséges hígítani. Mindezzel energiát takarítunk meg, védjük a környezetet és megtaníthatjuk gyermekeinknek az újrahasznosítás egyedülálló módszerét.

 

 

 

Aki a gilisztakomposztálást választja, annak ügyelnie kell arra, hogy a komposzt ne legyen túlságosan forró. A giliszták ugyanis a 25° C körüli hőmérsékleten érzik magukat a legjobban, de a 0°C és 45°C közötti hőmérsékletet is elviselik.  Viszont ha ennél melegebb van, egyszerűen elmenekülnek. Ezért kell nagyon odafigyelni például a friss fű komposztálásánál, ott ugyanis extrém meleg alakulhat ki. Ugyanakkor a gilisztakomposztnak mindig nedvesnek kell lennie.

Az ideális nedvességtartalom azt jelenti, hogy a markunkban összenyomott földből néhány csepp folyadékot ki tudunk préselni. A kiszáradást megelőzendő érdemes a komposzthalmot lefedni. A legmegfelelőbb erre a hullámpapír, amit aztán a giliszták el is fogyasztanak. Jó tudni még, hogy a gilisztáknak oxigénre van szükségük, ezért mindig biztosítsunk számukra aerob (oxigéndús) körülményeket. Ez azért is fontos, mert levegő nélkül nem komposztálás, hanem rothadási folyamat indul be. Az ideális PH-érték 6-7 között van, de a giliszták más PH értékek mellett is megélnek.

Milyen hulladék tehető a gilisztás komposztálóba?

Gyakorlatilag szinte minden szerves konyhai hulladék/maradék. A gyümölcs-zöldség héjtól kezdve az ételmaradékon át a használt szalvétáig szinte minden. Vörös- és fokhagyma, illetve savas hatású citrus-származék csak kisebb tételekben alkalmas a komposztálásra, de mészkőzúzalék hozzáadásával (kalcium-tartalmánál fogva) a giliszták működését lelassító savasodás visszafordítható.A giliszta-komposztálóba növényevő háziállatok, házi kedvenceink ürülékét és alomanyagát is elhelyezhetjük, de kutya- és macskaürüléket lehetőség szerint ne. Ne kapjanak hús vagy halmaradékot, vagy zsíros, olajos ételeket.

Gilisztáidat etetheted naponta, kisebb mennyiségű táplálékkal, vagy hetente egyszer, a teljes heti mennyiséggel. A nagy darabokat, mint például a brokkoli torzsája, fel kell vágni. Tolj félre valamennyi tápközeget, és tedd be ételmaradékaidat. Majd takard be az ételt friss, száraz tápközeggel. A giliszták mind a tápközeget, mind az ételt megeszik és gilisztakomposztnak nevezett sötét, dús anyaggá alakítják. Ahogyan a régebbi tápközeg elfogy, körülbelül havonta, adj hozzá friss tápközeget.

A tengeri eredetű mészgranulátum kalcium-tartalmánál fogva alkalmas az esetlegesen kialakuló savasság semlegesítésére. A giliszták legjobban a semleges kémhatású közeget kedvelik, ugyanakkor számos ételmaradék savas kémhatású. Egy kis maréknyi mészgranulátum a 4-5 hetente a komposzt tetejére hintve visszaállítja az ideális környezeti viszonyokat. Összetört tojáshéj vagy mészgrit ugyanilyen hatással bír. (kalcium-karbonát) Ne használjuk ugyanakkor égetett vagy oltott meszet, amelyek kémiailag igen agresszívek. (kalcium-oxid, illetve kalcium-hidroxid)

Többféle beltéri komposztáló berendezés létezik a piacon, de a gilisztás komposztálót akár házilag is elkészíthetjük:

1. lépés. Minden fél kiló gilisztához kb. 0,1 nm felületrészt kell számítani. A doboz sekély legyen (20-30 cm mély), és legyen fedele, hogy biztosítsa a nedves és sötét körülményeket.

2. lépés. Fúrj legalább tíz, 1-2 cm átmérőjű lukat a tetőre és az oldalára, szellőztetéshez és vízelvezetésre.

3. lépés. Tégy bele megnedvesített tápközeget, pl. pár centi széles újságpapírcsíkokat, virágföldet, leveleket, kb. 20 cm vastagságban.

4. lépés. Permetezz rá annyi vizet, hogy nagyjából olyan nedves legyen, mint egy kifacsart szivacs.

5. lépés. A hozzáadott ételmaradék nedvesen fogja tartani a tápközeget, de időről időre szükségessé válhat, hogy vízzel újra benedvesítsd.

6. lépés. Tégy a láda aljára ételmaradékot, és ne hagyj fedetlenül ételt a felszínen.

7. lépés. Amikor hozzáadod a gilisztákat, helyezd őket a tápközeg tetejére, és vedd le a komposztláda fedelét egy órára. Mivel a giliszták érzékenyek a fényre, be fogják ásni magukat a közegbe.

Íme, kétféle gyümölcsmuslinca csapda, amit házilag elkészíthetsz:

1. Tölcsér-csapda muslicák ellen Tölts egy kis almabort vagy sört egy befőttesüvegbe és adj hozzá egy csepp mosogatószert. Vágd le egy műanyag szendvicszacskó sarkát és helyezd a befőttesüvegbe, rögzítsd a műanyag zacskó által alkotott „tölcsért” befőttes gumival az üveg pereme körül.

2. Muslica csapda pillepalackból Vágj félbe egy kis pillepalackot. Tölts az alsó részbe egy kis almabort vagy sört, és tegyél bele egy csepp mosogatószert. Fordítsd fejjel lefelé a tetejét és helyezd az alsó félbe úgy, hogy a nyaka tölcsért alkosson. Rögzítsd ragasztószalaggal egymáshoz a két felet.

Hogyha a gilisztaládádban kialakult helyzet kezd kicsúszni a kezeid közül, a legjobb megoldás összegyűjteni a gilisztákat, teljesen elölről kezdeni az egészet, és tapasztalatidat alkalmazva egy jobb ládát készíteni. Bármilyen gond esetén hívd a hozzád legközelebbi botanikus kert komposzt segélyvonal számát.

Szaggal kapcsolatos problémákat a következők okozhatnak:

A láda túl nedves. Orvosold ezt a problémát úgy, hogy nem teszel a ládába magas víztartalmú ételeket (pl. dinnyét) és szárazabb tápközeget adsz hozzá, alaposan belekeverve.

A láda nem kap elég levegőt. Az anaerob baktériumok (amelyek levegő nélkül szaporodnak el) bűzösek. Szellőztetés céljából tégy a ládába friss tápközeget és naponta keverd át a tartalmát. Készíts további lukakat a ládára, ha lehetséges.

Önmagában is szagos étel került a ládába. Néhány étel, például a hagyma vagy a brokkoli, nem mindig kellemes szagú, amikor a komposztládában lebomlik. Egyszerűen távolíts el minden rossz szagú ételmaradékot a komposztládából. Ne etesd a gilisztákat hússal, csontokkal, tejtermékkel és olajból készült termékekkel, mert ezek bomláskor avasodnak.

Tanácsok a hosszú életű komposztálóért:
•    A giliszták szeretik a változatosságot. Ne rakjunk a komposztálóba túl sokat egyfajta ételmaradékból.
•    A gilisztáink elsősorban vegetáriánusok. Ne rakjunk túl sok citrusgyümölcs-héjat, magot, húst és halat
•    A gilisztákra ártalmas a túletetés. Ne rakjunk a komposztálóra új hulladékot, amíg az előző adagot fel nem dolgozta.
•    Tartsuk a komposztálót lefedve, hogy a legyektől, muslicáktól védjük.
•    A komposztáló ne hevüljön fel, s ne hűljön le túlzottan.
•    Ha a komposztálónak szaga kezd lenni (azaz túl vizes), szedjünk ki belőle mindent, keverjük össze papírhulladékkal, és így helyezzük vissza a vödörbe.
•    Ha a komposztálóba rakott maradék nem bomlik (túl száraz), szedjünk ki belőle mindent, nedvesítsük, keverjük meg és helyezzük vissza a komposztálóba.
•    A kész komposztot közepes méretű zsákban tároljuk száraz, hűvös helyen.

A komposztálórendszer, gilisztával együtt, akár meg is rendelhető internetes boltokból.

Ilyenek például:
Virágos komposztáló, ahol a felső részt virágkaspónak lehet használni, így szinte dísztárggyá téve a berendezést.
Mindent bele komposztáló, amelybe mindenféle konyhai hulladékot bele lehet szórni, még a főtt husokat, mindeféle gyümölcsöket is (ebből a termékből kettőt célszerű beszerezni, mivel a mérete 2 hétnyi hulladékot tud befogadni, viszont a lebomlási idő is kb. két hét).
Ezeknek és hasonló komposztálóknak az ára kb. 20.000 – 40.000 Ft, plusz postaköltég.Részleteket itt találsz:

http://fenntarthato.hu/epites/Members/GreenDependent/belteri_gilisztas_komposztalo

Gilisztakomposztod begyűjtése

1. lépés. Amikor a tápközeg sötét, morzsalékos talajra kezd hasonlítani (általában 1-4 hónapon belül), itt az idő, hogy begyűjtsd gilisztakomposztod.

2. lépés. Told a láda teljes tartalmát az egyik oldalra.

3. lépés. Tégy friss, nedves tápközeget a másik oldalra, és kezdj el ételmaradékot helyezni rá.

Körülbelül egy hónap alatt a giliszták legnagyobb hányada átmászik az új tápközegbe, és kikotorhatod a viszonylag gilisztamentes komposztot. A gilisztakomposzt, ha túl sokáig a ládában hagyod, egy idő után mérgezővé válik a gilisztákra.

Mindenkinek jó komposztálást!

Források:
http://humusz.hu/komposztalas_lakasban

http://szike.zpok.hu/giliszta-baratunk

fenntarthato.hu

vezérkép forrása:kertvarazsmagazin.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.