Főoldal » Környezet- és természetvédelmi kisszótár

Környezet- és természetvédelmi kisszótár

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Környezet- és természetvédelmi kisszótár

 

            Napjainkban számos olyan cikk jelenik meg, amelyben hangzatos, de sokszor a laikusok számára kevéssé tisztázott zsargonnal dobálóznak (amit némely esetben a cikk írója is pontatlanul használ), mint a „környezet”, „környezetvédelem”, „természetvédelem”, „fenntartható fejlődés”, „ökológiai lábnyom”.

            Tekintsünk át a következő pár sorban a leggyakrabban használt alapfogalmak közül párat:

            Környezet: A bennünket körülvevő élettelen és élő, természetes és mesterséges részekből összetevődő tér, amelyben élünk és tevékenykedünk. Közérthetőbben: Minden, ami körülvesz minket és hatással van ránk.

            Környezetvédelem: Olyan tevékenységek és intézkedések rendszere, melyek az ember egészségének, fennmaradásának biztosítása érdekében, a környezet állapotminőségének védelmét/javítását illetve az állapotának romlásának mérséklését szolgálják. Tehát emberi tevékenységek, amelyek arra irányulnak, hogy a legkisebb kárt vagy változást okozzuk magunk körül.

            Sajnos így pontatlannak kell nyilvánítanunk azt, a divatos és hangzatos mondatot, amit annyira szeretnek leírni nekünk, miszerint a jelen forrásait úgy használjuk, hogy azok a jövő generációinak is megmaradjanak.  Hogy miért? Mivel a forrásaink nagy része véges, így ha, mi elhasználjuk azokat, akkor ugyanezek a források ugyanilyen kihasználhatósággal a jövő generációinak biztos, hogy nem maradnak meg.

            Természetvédelem: a közéletben gyakran szokták a környezetvédelem szinonimájaként használni a fogalmat és fordítva. A már fent említett környezetvédelemmel szemben a természetvédelem nem a környezetet veszi a tevékenységei központjába. Sokszor az emberi tevékenységet is igyekszik teljesen kirekeszteni az általa lehatárolt természetből. A legegyszerűbben talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy a természetvédelem a biológiai diverzitás megőrzésével, helyreállításával foglalkozik.

             Következő fogalmunk a fenntartható fejlődés: „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”, ez a definíció az ENSZ  1987-s Brundtland- jelentésében szerepelt.

            Ahogy a környezetvédelem kapcsán már tisztáztuk: Sajnos ez a felfogás így túlzó és sok esetben használhatatlanul leegyszerűsített. Napjainkban sok szükségletünket még, úgy hogy az a gyakorlatban működjön, csak véges forrásokból tudjuk finanszírozni. Ezért, ha szigorúan, mondhatni mérnöki pontossággal nézzük a fenti definíciót, akkor „örökké” vagy akár csak „nagyon hosszú távon” biztos nem fenntartható a földi kultúránk a jelen lehetőségek között. Hiszen, például, egy bizonyos népességszám felett már nem lesz elég a talaj termőképessége az emberek ellátására, anélkül, hogy kimerítenénk.

            Természetesen a fenntarthatóság, mint olyan nem reménytelen teljesen, ám, szerintem, a mai korszakunkban a pontosabb fogalom lenne a fenntarthatóbb fejlődés. Ez ugyan nem lehetne tartós megoldás, de kezdetnek megtenné már a hatások mérséklése is.

            Ökológiai lábnyom: Az ökológiai lábnyom, egy virtuális területben kifejezett mutató, ami számszerűsíti, hogy az életvitelünk finanszírozásához, mekkora részre lenne szükségünk a Földünkből, úgy hogy az „fenntarthatóvá” váljon. Vagyis: Az a terület, ami károsodás nélkül tudná kielégíteni a szükségleteinket.

            Amennyiben az ökológiai lábnyomunk nagyobb, mint a jelen népesség mellett nekünk jutó, a forrásokat másoktól vonjuk el, vagy kimerítjük azokat, tehát felborítjuk a rendszer dinamikus egyensúlyát.

            Mivel a Földön a társadalmak nagy része, alapvetően a fogyasztói szemlélet alapján rendezte be az életét, a termelés pedig profit centrikus, így glóbuszunk nagy részén a használat kicsit sem fenntartható.

            Sok kontinensnek, a jelenlegi felhasználása alapján még több teljes bolygónyi terület kéne, ahhoz, hogy a rendszer egyensúlya visszaálljon.  

Szerény véleményem szerint határozottan jó dolog, hogy ezekről elkezdtünk beszélni a közmédiában is, hiszen a probléma felismerése az első lépés a megoldás felé, viszont (szigorúan a személyes véleményem szerint, általánosítva, sarkítva, leegyszerűsítve, és mégis rettentően túlbonyolítva) úgy gondolom, hogy lassan kezdjük menthetetlenül hosszan átgondolni azt a bizonyos második lépés megtételét, ahelyett, hogy összehangolt cselekvéssel próbálkoznánk.

 

Források:   http://hu.wikipedia.org/wiki/Fenntarthat%C3%B3_fejl%C5%91d%C3%A9s

http://www.glia.hu/okolabnyom/

 

A fogalmak nagy része a Szent István Egyetem- Környezeti Elemek Védelme című kurzuson lett tárgyalva, a fogalmak definiálását az ottani előadók elhangzott gondolatait felhasználva alkottam meg

 

Képforrás: http://www.piacesprofit.hu/klimablog/fenntarthato_fejlodes/nezze_meg_a_sajat_okologiai_labnyomat/

 

            

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.