Főoldal » Környezetbarát munkahely

Környezetbarát munkahely

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem szeretnék előre inni a medve bőrére, de nagyon büszke vagyok arra, hogy úgy néz ki, kollégáim és a szomszédaim segítenek védeni a környezetünket, bebizonyítva azt, hogy mindez teljesen ingyen és egyszerűen sikerülhet.

Környezetirányítási vezetőként mindig is éreztem, hogy többet kellene tennem a “kötelező” munkahelyi feladatoknál, és végre úgy néz ki, sikerül, mindezt úgy, hogy közben egy általános iskolát is támogatunk, segítünk beteg gyerekeken és még óvjuk is környezetünket.

Munkahelyemen nagy mennyiségű elektronikai hulladék keletkezik, ennek elhelyezéséről eddig is gondoskodtunk, most azonban sikerült egy olyan cégre bukkanni, akik azon kívül, hogy tevékenységüket ingyen végzik, még el is jönnek a hulladékért. A kiszállás, elszállítás se kerül semmibe, és kérdésemre megerősítették, hogy a veszélyes anyag minőségétől és mennyiségétől függően se fognak utólag felszámolni költséget.

Ennek örömére tehát mozgosítva lettek az érintettek, hogy a raktáron még megtalálható feleslegessé vált elektronikai cikkeket gyűjtsék össze, ezen kívül az említett cég honlapján található átvételi lapot a kollágák között is kiosztottam, az ügyvezető engedélyével ugyanis ők is behozhatják az otthon fellelhető, a listán szereplő hulladékokat.

És ennél tovább mentem. Az elektroniaki hulladékokon kívül természetesen egyéb, pl. papírhulladék is jellemző, és nem csak a munakhelyen, hanem idehaza is. A felgyülemlett papírhulladékkal kapcsolatban a helyi általános iskolát kerestem fel, végül egy segítőkész tanárral sikerült beszélnem, mára ott tartunk, hogy az áprilisi papírgyűjtés előtt újra találkozunk, az addig összegyűjtött papírt átadjuk az iskola részére, az abból befolyó összeg természetesen őket fogja illetni.

De ha már papírt gyűjtünk, miért ne gyűjtenénk még valamit? Az iskola, mint kiderült, PET palackokat és üdítőitalos, tejes dobozokat is gyűjt. A tanár úr a gyűjtésre megfelelő “szelektív” zsákokat nyújtott át.

A palackok és dobozok műanyag kupakjait sajnos nem gyűjti az iskola, viszont egy ideje (kb. 2 éve) saját magam gyűjtöm azokat. Mikor egy szatyorral megtelik, postás barátomat kérem meg, hogy a szegedi nagy postán adja le a gyűjtőhelyre, ott ugyanis működik ilyen. Az összegyűlt kupakokat évek óta beteg gyerekek megsegítésére szánják.

A munkahelyen tehát egy kupkagyűjtőt (kartondobozt) is kialakítottam.

Ahogyan sor került egy elem- és egy villanykörtegyűjtő doboz kihelyezésére is.

És ha már a munkahelyen, akkor otthon is tevékenykedjünk.

Jelenleg egy 4 lépcsőházas (60 lakásos) társasházban élek. El lehet képzelni, mekkora mennyiségű papírhulladék keletkezik a nem annyira kedvelt reklámújságok miatt. Ezek természetesen a kukában végzik, most viszont dobozt helyeztem ki, hogy itthon is gyűjtsük. Ennek az útja azonban nem az általános iskolán keresztül fog vezetni. Utánanéztem, és Szegeden, a Cserje u. 4. szám alatt (Baumax áruház mögött) felvásárolják a papírhulladékot (vegyes papír: 3,- Ft/kg és kartonpapír: 5,- Ft/kg), így felvetettem az ötletet (egyelőre csak a hirdető táblán), hogy a gyűjtött papírt, ha megfelelő mennyiség összegyűlik, az annak leadásából befolyó összeget a társasház számláján lehetne gyűjteni. Természetesen, ez akkor éri meg, ha az elszállításhoz szükséges üzemanyag költsége (jóval) alatta marad a befolyó összegnek. Ez egyelőre még megbeszélés tárgya, itt kicsit nehezen mennek a dolgok…

Ez tehát egy folyamat, egy nagyon hosszú folyamat. Én egyelőre annak örülök, hogy a főnököm áldását adta a dologra, a kollégáim “ígéretet tettek”, hogy hoznak otthonról mindent, amit találnak (padláson heverésző monitort, stb.) és én most ettől határtalanul boldog vagyok :)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.