Főoldal » Környezetbarát takarítószerek (Nulla Hulladék pályázati apokrif)

Környezetbarát takarítószerek (Nulla Hulladék pályázati apokrif)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Nulla Hullladék cikksorozat készítésekor volt pár, tartalmilag teljesen jó cikk, ami kimaradt formai okok miatt az imént leközölt cikksorozatból. Ezeket is érdemes megosztani szerintem (egyet már fel is tettem, az étkezési hulladékokról – a rejtélyt megvászolandó, azt írtam én). Nézzünk tehát tanulságos jó gyakorlatokat a BME-ről, hogy a már említett Zöld Tanszék versenyen szépen szereplők miként oldották meg a takarítást!

“A BME Egyetemi Zöld Kör a Zöld Tanszék verseny során ismertette a résztvevő tanszékekkel a környezetbarát takarítószereket. A tanszékeknek a környezetbarát takarítószerekre való átállásakor azon túl, hogy milyen hagyományos tisztítószereket tudnak ezek a szerek kiváltani, fontos szempont volt az áruk és hogy közbeszerzéssel honnan lehet beszerezni őket. Amennyiben beválik egy-egy fajta környezetbarát takarítószer, akkor átállnak rá hosszútávon is.

Mire jó ez?

Környezetbarát takarítószerek alkalmazásával csökkenthető a keletkező hulladékok veszélyessége, így a takarítószerek hulladékba kerülő csomagolásai mentesek a környezetet károsító maradék vegyszerektől. Emellett ezen takarítószerek lebomlása is gyorsabb (pl. detergensek esetében), mint hagyományos társaiké, az élővizeket is kevésbé terhelik (sósavnál vagy hyponál problémát okoz a vízben oldott kloridionok koncentrációja is).

 A gyakorlat terjesztése

A Zöld Tanszék Verseny során az egyik felmérendő szempont, hogy használnak-e környezetbarát takarítószereket a tanszéken. A kezdeti helyzetelemzéseken azt tapasztaltuk, hogy a tanszékek dolgozói körében általában nem ismertek a környezetbarát takarítószerek, vagy hallottak már róla, de nem tudják, hogy hogyan, milyen úton tudják beszerezni, közbeszerzésen keresztül meg tudják-e rendelni, stb.

Igyekeztünk minden felmerülő kérdésre választ találni, mérsékelni az információhiányt, így ösztönözni az egyetemi dolgozókat a környezetbarát takarítószerek választására. A zöld takarítószerek egyetemi beszerzésének pontos módját lépésről-lépésre leírtuk, és kértünk egy külön listát az egyetemi közbeszerzésben résztvevő cégtől. Sok kolléga korábbi téves információjával szemben, miszerint csak a külön megállapodásban lévő termékek rendelhetőek, a közbeszerzési szerződés valójában megengedi, hogy a tanszékek a szerződött vállalat bármely termékét megrendeljék. Ezen információkat a verseny során a tanszékeknek hírlevelünkben továbbítottuk.

A két befejeződött Zöld Tanszék Versenyt követően elmondható, hogy több tanszéken, illetve egyetemi szervezeti egységben sikerült teljesen, vagy nagy részben leváltani a hagyományos takarítószereket. A részbeni kiváltás oka általában a korábban felhalmozódott vegyszer-készlet, amelyeket kifutó rendszerben a zöld alternatívák mellett alkalmaznak a tanszékek. A teljes vagy részleges kiváltásra néhány példát említenék: Polimertechnika Tanszék, Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék, Ergonómia és Pszichológia Tanszék, Oktatásinnovációs és Felnőttképzési Központ és a Műszaki Pedagógia Tanszék.

A fenti példákon kívül több tanszék is kipróbálta a zöld takarítószereket, tehát kezdetben csak egy kisebb mennyiséget rendeltek, és amennyiben beválik, áttérnek ennek a használatára, pl. az Országos Műszaki Információs Központ és könyvtár (OMIKK) is alkalmaz bizonyos célokra ecetet.

Költség

Ez a gyakorlat költségmentes – tanácsadás, információmegosztás és tájékoztatás az egész.

 A megszervezéshez, működtetéshez szükséges idő

 Listákat kell összeállítani:

A takarítószerekről és a beszerzési helyekről / cégekről.

Továbbá, információt kell kérni a a beszerzési helyektől / cégektől, illetve az adott intézmény közbeszerzésétől. Ez néhány levélváltással ill telefonnal gyorsan megoldható.

Tapasztalatok, jó tanácsok a szervezőktől

Összefoglalva fontos, hogy a folyamatot információszerzéssel kezdjük. Meg kell tudni, hogy pontosan hogyan lehet az adott közintézményben környezetbarát takarítószert rendelni. Ehhez szükséges lehet az intézmény közbeszerzési csoportjával, ill. felelősével beszélni, át kell nézni a szerződéseket. Érdemes egyeztetni a szerződött céggel, és felkérni, állítson össze külön listát ezekről a termékekről.

A fenti ismeretek birtokában már kellő információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy ösztönözni lehessen a szervezeti egységeket a zöld takarítószerek választására.”

További információk, hasznos linkek

Zöld Iroda Ellátó:      http://www.zoldellato.hu/
Zöld Bolt:                   http://www.zoldbolt.hu/

Zöld Polc:                   http://www.zoldpolc.hu/1014-energiatakarekossag/

http://www.zoldpolc.hu/1000-mosas-es-tisztitas/

Zöld Zug:                   http://zoldzug.hu/takar%C3%ADtás-tiszt%C3%ADtás

http://www.kothalo.hu/kiadvanyok/zoldbeszerzes.pdf

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.