Főoldal » Környezetközpontú irányítási rendszer integrációja

Környezetközpontú irányítási rendszer integrációja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A vállalatok általában ISO 9001 szerint működtetett rendszerrel rendelkeznek, amikor bevezetésre kerül az ISO 14001 szerinti rendszer.

Két lehetőség áll a cégek előtt. Külön működtetik és tanúsíttatják a két rendszert, vagy a környezetközpontú irányítási rendszert integrálják a már meglévő minőségirányítási rendszerbe.

Mi az integráció és miért jó az?

Az integráció a két irányítási rendszer egységesítése, egyként kezelése.

Az egységes irányítási rendszerrel az irányítást egyszerűbbé, eredményesebbé és hatékonyabbá tesszük. Együtt alkalmazzuk a szabványokat, így a rendszerdokumentumokat racionálisabban, egységesebbe tudjuk létrehozni. Nézzünk egy példát. Mindkét rendszer eleme az oktatás vagy a vezetőségi átvizsgálás. Nem kell külön rendszerdokumentum minőség- és környezetirányítási témára, nem kell külön végrehajtani, hanem készíthetünk egy olyan egységes leírást készíteni, ami kitér a minőség- és környezetirányítási témák oktatására, illetve a vezetőségi átvizsgálás során is egyben kezelhetjük azokat. A vezetőségi átvizsgáláson nem egy szempontból, hanem rögtön mindkét szempontból megvizsgálhatjuk a dolgokat. Például a termék minőségének javítása céljából felmerülhet egy új technológia bevezetése, ami azonban környezetvédelmi szempontból nem olyan megfelelő, például a keletkező veszélyes hulladékok mennyisége és kezelése szempontjából. Lehet, hogy a selejtköltség csökkenne, de nőne a hulladék elszállítás, kezelés költsége. Integrált rendszer esetén átfogó vizsgálatokat hajtunk végre.

A felelősségek és hatáskörök egy rendszeren belül kerülnek meghatározásra.

Az ISO 14001 szabvány felépítése követi az ISO 9001 szabványét, az integrációval elkerülhetjük a párhuzamosságokat, átfedéseket és ismétlődéseket. Felépítésének köszönhetően egyébként rendkívül egyszerűen integrálható a másik rendszerbe.

És ami a legmeggyőzőbb a tulajdonos és a felsővezetés felé: csökken a felülvizsgálati idő és költség.

Egyre több társaság vezeti be az integrált rendszerébe a KIR / MIR mellé a MEBIR-t is (MSZ 28001:2008 A munkahelyi egészségvédelem és biztonságirányítás).

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.