Főoldal » Környezettudatosság a technológiában

Környezettudatosság a technológiában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy kis emlékeztető: az újrahasznosítás az a folyamat, amikor a hulladékokat összegyűjtik és újra használható dolgot készítenek belőle. Két fajtája van az egyik a zárt láncú hasznosítás. Ekkor a hulladékból ugyanazt a terméket állítják elő, újra és újra. A másik a nyílt láncolatú, mikor a hulladékot valamilyen más termékbe építik bele.

Nem számít, hogy mi készül újrahasznosított anyagokból. A legfontosabb az újrahasznosítás során, hogy már használt terméket tudunk, újra felhasználni. És nem kell ezért új szemetet legyártani.

 

Miért is fontos az újrahasznosítás?

 

Mert az adatok szerint 2050-re 3 milliárd ember születik még a bolygóra. Az átlagos szeméttermelés így is 1kg/ember. Az előző évekhez viszonyítva 10%-kal nőtt a szeméttermelés.

 

Mennyi mindent lehet előállítani újrahasznosítással? Íme, néhány példa!

 

  •  London új “zöld” tornya, a Hamiltons cég tervei alapján, 2006 közepén építésnek indult Castle House. Különlegessége a teteje, illetve az azzal egybe épített három darab, 9 méter átmérőjű szélturbina lesz, amelyek az épület üzemeltetési energiájának 85 százalékát tudják majd biztosítani. 2009- re 23 000 négyzetméteren összesen 310 lakás és kereskedelmi egység kerül átadásra.

 

  • ArcelorMittal Orbit névre keresztelt acéltorony, Anish Kapoor alkotása. A London keleti részén álló új építmény pont időben nyílik meg a látogatók előtt, akik az egyik legjobb panorámát élvezhetik onnan. Az ArcelorMittal Olympic Orbitot május 11-én mutatták be a sajtónak, az első látogatók pedig július végén vehetik birtokukba a páratlan látvány ígéretével. Az olimpiai park szívében álló, 35 emeletes torony 114 méterre magasodik, ezzel az ország legmagasabb épülete. Mintegy kétezer tonna acélt használtak fel az építés során, aminek 63 százaléka újrahasznosított. Ennek nem mindenki örült, a torony egyik kritikusa csak kicsavarodott belek kuszaságának festette azt le.

 

A túlnépesedő világ ellátása:

     Holland MVRDV iroda tervezheti a koreai Gwanggyo új városközpontját Szöul déli részén. A terveken szereplő gyűrűs épületek több mint hetvenezer lakónak biztosítják majd a mindennapi élethez szükséges feltételeket: kulturális, oktatási negyedek, irodaházak és kereskedelmi központok épülnek majd. A különböző méretű épületek eltérő funkciókat szolgálnak, de mindegyik köré zöld teraszokat alakítanak ki. A homlokzat köré telepített növényzetnek fontos szerepe van a megfelelő klíma kialakításában, az energia és víz felhasználás csökkentésében. Az egyes tornyokat összekötő átriumok alatt pedig boltok, szórakozóhelyek, éttermek és múzeumok kapnak helyet.

 

    •   SOL – Egy szférikus tengeri felhőkarcoló: A környezetbarát tengeri élet (SOL). David John McMorrow és Mario Celik Ausztrál     építészek által tervezett torony és komplexum új megoldást jelenthet a Föld gyorsan növekvő népességének lakásproblémáira – telepítsük őket a tengerre. Kihasználva a modern technológia kínálta lehetőségeket megtervezzenek egy várost, melyet elég egyedi módon az óceán közepére telepítettek. A páros úgy tervezte, hogy a SOL városszerkezete teljesen önellátó legyen. Hullámenergia hasznosításával bóják biztosítanák a város energia ellátását, függőlegesen mezőgazdasági termelést alakítanának ki és tengeri halgazdaságok biztosítanák az élelemforrásokat. Egy jachtkikötő, luxus szállodák, éttermek és egyéb szabadidős-létesítmények teszik a várost izgalmas és élvezetes hellyé az ott lakók és odalátogatók számára.Egy SOL városkomplexum gyakorlatilag bárhol megvalósítható. Egy-egy város aránylag kicsi, a tengeri komplexum központjában felépített felhőkarcoló 3000 lakóegységében 5000 ember szállásolható el. Az építészek elképzelése az, hogy elég bója és egyéb teljesítmény-hasznosító módszerekkel az egész város és annak infrastruktúrája kiszolgálható lenne – sőt többlet is keletkezne, amit kábeleken a szárazföldre vezetve eladhatnak. A SOL komplexum ambiciózus módon igyekszik segíteni a lakhatási problémákon.

 

Amiket itt láttunk, az csak egy kis ízelítő…

 

Források:

http://zoldtechnologia.hu/castle-house-london

http://zoldtechnologia.hu/zold-gyuruket-epit-a-holland-iroda-szoulban

http://propeller.hu/szorakozas/622734-az-ujrahasznositas-fontossaga

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.