Főoldal » Környezetvédelem júniusban

Környezetvédelem júniusban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Júniusban, a nyár első hónapjában megkezdődnek a szabadságok, ilyenkor az ember gondtalanabbul él, de a környezettudatosságról ilyenkor sem feledkezhetünk meg. Éppen ezért vannak júniusban is környezetvédelmi napok.

Június 2. Te szedd! Ez egy szemétszedő akció minden június első szombatján, az ideiről a következő bejegyzésben írok részletesen. A lényege az összefogás és a Föld tisztán tartása.

Június 5. Környezetvédelmi világnap. Ez a legfontosabb környezetvédelmi dátum, felhvíja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Június 8. Az óceánok világnapja. Magyarországon ez kevésbé tűnhet fontosnak, mivel messze vagyunk az  óceánoktól, de a Föld felszínének 71%-át tengerek és óceánok borítják, ezért komoly globális probléma az óceánok szennyezése, az ott élő fajok pusztítása (túlzott mértékű halászat, bálnavadászat, stb.) és az óceáni klíma megváltozása, amely a szárazföldre is hatással lehet (pl. gyengülhet a Golf-áramlat, ami Észak-Európát melegíti).

Az óceánok világnapjáról és a környezetvédelmi világnapról már írtam egy közös blogbejegyzést tavaly a két világnap között: Óceánokon innen, környezetvédelmen túl címmel. (Lásd a kapcsolódó bejegyzések között!)

Június 17. Világnap az elsivatagosodás és az aszály ellen, ez egy fontos dátum, és hazánkban is van jelentőssége, mert az Alföld egyes részei is sivatagi, félsivatagi jellegűvé kezdenek válni, főleg az eleve homokkal borított területek sivatagosodnak. Erről a témáról tavaly írtam egy Elsivatagosodás című bejegyzést.

Június 21. A Nap napja. Ez mindig a nyári napfordulóhoz legközelebb eső vasárnap. A napforduló június 21, a legközelebbi vasárnap június 24. Nem véletlenül van ekkeor az ünnep, mert a nyári napforduló idején van a leghosszabb nap, akkor süt ránk a legjobban. A vasárnapi időzítésnek is megvan az oka, egyrészt ilyenkor jobban ráérnek az emberek, másrészt sok nyelvben a vasárnap a Nap napja (angolul: sunday, németül: Sonntag). És mit ünnepelünk ezen a napon? Egy internetes honlap szerint: “Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet megújuló energiaforrásokra, azon belül elsősorban a napenergia hasznosítására. A Napenergia Társaság európai tagozatának felhívására első ízben 1994-ben rendezte meg A NAP NAPJÁt a Környezetünkért Egyesület, a Magyar Napenergia Társaság és a Főpolgármesteri Hivatal. A központi rendezvény helyszíne a Margitsziget.” (Az idézet forrása: http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_nap_napja.)

És a világnapokon túl is mindig figyeljünk a környezetünkre, akár nyaralás közben a strandon is. Ahogy egy régebbi cikkem címében írtam: Strandoljunk környezettudatosan!

Vezérkép forrása: http://www.mert-szeretem.eoldal.hu/img/mid/6/junius.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.