Főoldal » Környezetvédelmi jelzések

Környezetvédelmi jelzések

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az emberek többsége igyekszik a környezettudatos életmódnak megfelelően, környezetbarát termékeket vásárolni. Ez mind szép és jó, de biztosan tudjuk, hogy a csomagoláson talált szimbólumok mit is jelentenek?

Honnan tudjuk, hogy mennyire környezetbarát egy termék?

Ebben a témakörben a következő szempontok merülnek fel

– újrahasznosított anyagból készült-e

– az alapanyag előállítása mennyire környezetbarát

– használat közben károsítja-e a környezetet

– újrahasznosítható-e vagy esetleg lebomló-e a termék anyaga.

“A környezeti címkék azt mutatják a fogyasztóknak, hogy a termék kiváló minőségű, és a piacon lévő átlagos termékekhez képest életciklusuk több szakaszában jelentős környezeti előnnyel rendelkeznek. Vagyis a jelzett termék használata elősegíti környezetünk szennyeződésének csökkentését.”

Nézzük is meg egyenként, pontosan milyen jelzésekkel találkozhatunk a csomagolásokon!

Gyakori jelzés a csomagokon a “zöld pont” (Der Grüne Punkt), ami azonban nem jelenti azt, hogy a termék környezetbarát lenne. Elsősorban Németországban használják, és azt jelenti, hogy a gyártó szerződést kötött egy arra szakosodott céggel, amely vállalta a csomagolási hulladék visszagyűjtését, hasznosítását, illetve ártalmatlanítását. Vagyis egy hulladékgazdálkodási jelzésről van szó

[token node title-raw]   

“Euro-Virág” Az Európai Unió környezetbarát termék védjegye a 12 csillagból álló virág. Az EU területén használható logót az egyes nemzeti védjegyektől függetlenül, de egymást kiegészítő, bonyolult eljárás keretében az egyes országokban arra kijelölt hivatalos szervek adományozzák.

[token node title-raw]     

Az “Északi Hattyú” Dánia, Finnország, Izland, Norvégia, Svédország által közösen működtetett környezeti címke. 1989-ben alapította az Északi Miniszterek Tanácsa. 

[token node title-raw]

A németországi Kék Angyal a legrégebbi és talán az egyik legrangosabb védjegy. Az első államilag elismert környezeti címke rendszer, amelyet 1977 óta használnak.

[token node title-raw]

Energystar. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala által alapított, egy, az energiahatékonyság kritériumon alapuló környezeti védjegy, amely 1992-ben született. Terméktípusonként meghatározott energia-felhasználási kritériumoknak kell megfelelni a jel viselési jogának elnyeréséhez. A nemzetközi “Energy Star” rendszerhez Ausztrália, Kanada, Japán Új-Zéland és az EU csatlakozott. 

[token node title-raw]

Kötelező energiacímke. Az EU 22/75/EEC Tanácsi Irányelve alapján hűtőgépeken, mosó- és mosogatógépeken, vízmelegítőkön, tűzhelyeken, fényforrásokon és légkondicionálókon kötelezően feltüntetendő energiacímke. Színes, mindenki ismeri és megmutatja, az energiafogyasztása alapján milyen kategóriába sorolható.

[token node title-raw]

80 plus címke igazolja, hogy a számítógépek áramforrásai 20, 50 és 100%-os terhelés mellett is legalább 80 százalékos hatékonysággal dolgoznak. Azaz a felvett energia legalább 80%-át hasznosítják és csak a maradék távozik hő formájában. Ezek a gépek kb. egyharmaddal hatékonyabban működnek a többi gépnél. 

[token node title-raw]

Figyelmeztetések: A különböző vegyi anyagok (tisztítószerek, festékek, kozmetikumok, rovarirtók stb.) a környezetre vagy éppen ránk veszélyes anyagokat tartalmaznak, illetve tárolásukból kifolyólag is veszélyesek lehetnek. A vegyi áruk használatával felmerülő veszély jelét kötelező minden ilyen terméken feltüntetni. Ezt narancsága alapra fekete színnel nyomtatott jel és egy azt magyarázó szöveg vagy betűrövidítés jelöli. Összesen tíz ilyen jelzés létezik. 

[token node title-raw]

Nem tartalmaz: Léteznek azonban olyan jelzések is, amelyek éppen azt hangsúlyozzák, hogy az illető termék nem tartalmaz veszélyes anyagokat. Az EU RoHS direktívája (egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronikus berendezésekben való használatának korlátozásáról) 2006-ben rendkívül szigorú mértékben korlátozta hat veszélyes anyag (higany, kadmium, ólom, hat vegyértékű króm, BPP és PBDE égésgátlók) használatát. De van jele pl. az ólommentességnek is. 

[token node title-raw]

Műanyag-háromszögek 
A műanyag dobozok, poharak, tubusok, zacskók, játékok stb. mindegyikén megtalálható az a háromszögű jel, amelyből megtudható, miből készültek. A szimbólumot az amerikai műanyagipari társaság vezette be 1988-ban, de azóta nemzetközivé vált. Lényege, hogy a legtöbb műanyag már újrahasznosítható, de ehhez szét kell választani az őket alkotó különböző polimer-típusok szerint. 

[token node title-raw]

Források:

http://eletmod.transindex.ro/?cikk=9896

A lista összeállításában  az oldal segítsége volt Jakab Vilma, aZöld Erdély Egyesület Környezettudatos vásárlóprogramjának felelőse.

http://www.greenfo.hu/hirek/2012/08/03/nem-ismerjuk-a-kornyezetvedelmi-jeloleseket

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.