Főoldal » Környezetvédelmi napok decemberben

Környezetvédelmi napok decemberben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Decemberben kevés környezetvédelmi világnap van. Ennek az egyik oka az, hogy decemberben pihen a természet, a másik oka pedig az, hogy az emberek is pihennek és ünnepelnek. Advent van, készülünk a karácsonyra, de először a Mikulás jön, december 6-án, aztán 25-26-án karácsony, majd 31-én Szilveszter. És nem feledkezhetünk meg a már nem sok helyen ünnepelt népies jeles napokról sem, mint amilyen pl. Borbála nap december 4-én és Luca nap december 13-án. Ezek között elég kevés hely marad a naptárban a környezetvédelmi ünnepeknek.

Mégis van 2 jeles környezetvédelmi nap decemberben. Az egyik december 4., ami nem csak Borbála nap, hanem az első nagy Londoni szmog évfordulója. 1952. december 4-én Londonban a por, a gyárkémények füstje és a közlekedésből származó szennyezés füstköddé állt össze, amelyet a két szó angol megfelelőjének összevonásával szmognak nevezünk.

A másik decemberi jeles nap a hegyek napja (más néven: Nemzetközi Hegy Nap), december 11. Nem keverendő össze a tiszta hegyek napjával, amely szeptember 26-án van! Az ENSZ 2003-tól – a 2002-es Hegyek Nemzetközi Éve után – december 11-ét a Hegyek Nemzetközi Napjának nyilvánította azzal a céllal, hogy felhívja tagországainak figyelmét a hegyvidékek, magasföldek jelentőségére, és hangsúlyozza a megkerülhetetlenségét a feladatnak, hogy felmérjük országainkban a hegyvidékek adta lehetőségeket és korlátokat, és hogy ráirányítsa a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Ez a két környezetvédelmi jeles nap az év végén az adventi várakozás idején is figyelmeztet minket arra, hogy az ünnepi készülődés során is fontos a környezetvédelem, a tiszta levegő és a természeti kincsek védelme, hogy karácsonykor tiszta lelkiismerettel ünnepelhessünk.

Kép: https://www.felsofokon.hu/jeles-unnepek-zold-napok/2011/12/01/december

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.