Főoldal » Környezetvédelmi témák tudományos feldolgozása önkormányzati igények alapján

Környezetvédelmi témák tudományos feldolgozása önkormányzati igények alapján

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kétfordulós pályázatot hirdet 10 ezer fő alatti települések önkormányzatai, valamint természettudományi felsőfokú képzésben részt vevő egyetemi, illetve főiskolai hallgatók számára a Szegő Ferenc Emlékalapítvány.

Az első fordulóban olyan települési önkormányzatok jelentkezését várjuk, amelyek megoldhatatlannak látszó környezetvédelmi problémákra keresnek választ. A beérkezett problémafelvetések közül a bíráló bizottság az első fordulóban ötöt választ ki, és hirdet meg a második forduló keretében felsőoktatási intézmények számára. A hallgatókat arra bíztatjuk, hogy az ezek közül kiválasztott témáról elsősorban szakdolgozati, illetve TDK vagy egyéb más elemző tanulmányt, akcióprogramot, intézkedési tervet írjanak.

A legjobb dolgozatot az Alapítvány 100 000 forint jutalommal díjazza, az elkészült többi tanulmányt pedig felhasználásra eljuttatja az adott problémával küszködő önkormányzat számára.

A pályázat célja

A környezetgazdálkodás döntéseit a lehető legalacsonyabb szinten, az elvégezendő feladatokhoz legközelebb kell meghozni, tehát érvényesülnie kell a szubszidiaritás elvének. Mindezt az önkormányzatiság elve testesíti meg. A helyi környezeti, természeti értékek védelméért elsősorban az önkormányzatok – vagyis a helyi közösség lenne a felelős. Ám sok helyen a társadalom elpazarolja természeti forrásait, értékeit elszennyezi, elhanyagolja. Pedig a helyi szinten keletkező ártalmak jó része helyben kezelhető lenne, sőt a megelőzés, a védelem is megszervezhető. 

Az 1990. évi LXV. törvény a helyi közszolgáltatások körébe vonja többek között az épített és természeti környezet védelmét, a közösségi tér és a közművelődés, és az egészséges életmód közösségi feltételeinek megteremtését. A településfejlesztés hosszú-távú szemléletet és széleskörű tudást, felelősséget követel. A település egészére kiterjedő társadalmi-gazdasági és környezetalakítási tevékenység célja a fenntartható településfejlődés biztosítása illetve az életszínvonal és a környezeti viszonyok javítása. A fejlesztési tervezés, a jövőkép meghatározása a helyi társadalom, illetve az önkormányzat feladata, amit a legszélesebb szakmai körök bevonásával kell végrehajtani

  A pályázat benyújtása
  – Az önkormányzatok a támogatni kívánt programokat kizárólag interneten, max. 4000 karakter terjedelemben május 30-ig nyújthatják be a szfa2011@gmail.com címre. 
  – A hallgatói pályázók munkáit november 30-ig, nyomtatásban várjuk az Alapítvány postacímére (1011 Budapest, Corvin tér 12).

  Beadható pályázatok száma

  Jelen pályázati felhívásra egy pályázó kizárólag egy pályázatot nyújthat be. A pályázat beérkezését követően hiánypótlásra nincs lehetőség. A pályaművek beérkezéséről a pályázót e-mailben értesítjük. 

  A pályázatokat az alapítvány kuratóriuma által felkért szakértők Pável Áron, Kádár Zsuzsa, és Dufek Éva bírálják el 2012. december 15-ig. A pályázókat az eredményről az alapítvány honlapján és e-mailen értesítjük. 
  További információk: 
  levélben: 1011 Budapest, Corvin tér 12. 
  e-mailben: szfa2011@gmail.com 
  honlap: http://www.szfea.hu 
  telefonon: 06-30/221-7144

  MEGOSZTÁS

  Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.